maandag 8 augustus 2016

Impressies rondom het schaken

(door Mariska)
 
Zojuist is het ONJK van start gegaan. Om kwart over twaalf was de opening. Om half twee startten de eerste partijen, die van A, B en C en om twee uur de rest. Veel mensen en ook deelnemers begrijpen niet waarom er zoveel tijd tussen de opening en de start van de partijen zit. Als we de organisatie moeten geloven hebben ze die tijd echt nodig. Een poging om hier wat meer licht op te werpen:
 
1 Op het ONJK wordt niet alleen geschaakt. Het is een ontmoetingsplek voor jongeren die van schaken houden (en ook van ouderen die van schaken houden en die elkaar het hele jaar door bij schaaktoernooien van hun kinderen ontmoeten). Er moet dus veel bijgepraat worden, gevoetbald, gegamed etc. en liefst zo snel en zo veel mogelijk.
 
2 Tijdens de opening wordt verteld wat je allemaal kunt doen naast het schaken. Meteen na de opening is er al gelegenheid om hier wat mee te doen: opgeven voor het snelschaaktoernooi, het mooiste meisje van het toernooi aanwijzen en ook de mooiste jongen enzovoort. Geruchten gaan trouwens dat daar binnen de spetterende geleding Ten Boer al druk gebruik van wordt gemaakt.
 
3 Ook het nieuwe sportrestaurant is tijdens de opening gepromoot en dat moet voor de eerste wedstrijden natuurlijk nog worden uitgeprobeerd. Dat dat goed is overgekomen blijkt uit het grote aantal heerlijk geurende tosti's dat even later door de analyseruimte wandelt (of was dit het promotieteam van plaatselijke vrijwilligers?)
 
4 De regionale omroep RTV Oost  is juist op dit tijdstip uitgenodigd en aanwezig. Ze komen enkele jongeren interviewen en laten dat nou uitgerekend de jongeren van Ten Boer zijn! Ook daar moet natuurlijk tijd voor zijn. Iedereen luisteren dus!
 
 

 
5 En dan natuurlijk de enige echte reden voor de tijd die zit tussen de opening en het daadwerkelijk starten van de partijen: Omdat nu bekend is wie er precies meedoet en is komen opdagen moet in deze tijd de indeling worden gemaakt van 150 partijen, op elke tafel moeten de juiste naamkaartjes staan, de klokken moeten goed staan net als de stukken en overal moeten twee notatiebriefjes liggen. Dat klinkt best veel en dat is het ook, als je bedenkt dat er voortdurend wordt geschaakt bij de vele beschikbare borden en dat ook de klokken daarbij worden gebruikt.

Het toernooi is begonnen
De organisatie leek opgelucht dat de opening vijf minuten korter duurde dan gepland en constateerde om zes minuten over half twee dat alles in orde was en dat het toernooi zes minuten later dan gepland kon starten. Aan de verbaasde toon in de stem van de hoofdarbiter kon zelfs een leek horen dat dit een vrij unieke gebeurtenis is. Bij DEF verloopt de start iets minder voorspoedig: een kwartier later dan gepland klinkt hier de gong en wordt het stil in de sporthal.
Mariska schrijft het stukje op de blog
 

Geen opmerkingen: