zondag 24 april 2016

Vierde seizoen NJC afgesloten

Vrijdag was de afsluiting van de Noordelijke Jeugd Competitie. Het initiatief van Paardensprong, SCEPU en SC Ten Boer ging het vierde seizoen in. De competitie is een goede aanvulling op het jeugdschaak in Noord Nederland. We zien dat de jeugdschakers aan de Grand Prix steeds jonger worden. Jeugd ouder dan 12 jaar vertoont zich hier bijna niet meer. Binnenkort gaat een groep jeugdleiders bespreken hoe we schaken voor 12+ jeugd interessant kunnen houden. Inbreng van de jeugd zelf is hierbij overigens onontbeerlijk. Eén van de evenementen die deze groep blijkbaar nog wel aanspreekt, is de NJC. Een succes waar we in het noorden van Nederland trots op mogen zijn.
 
Na vier seizoenen heeft Ronald besloten om met de organisatie te stoppen. Dat is jammer, want ik kan zeggen dat hij vreselijk veel werk heeft verzet voor de NJC. In Ten Boer zijn we heel dankbaar voor al het werk wat hij de afgelopen jaren heeft gedaan. Ronald, heel erg bedankt!!
 
De teams van Ten Boer kwamen uiteindelijk op de vijfde en achtste plaats in de eindstand.
 
Stiekem hadden we in Ten Boer voor het eerste team op een plek bij de beste vier gehoopt, maar het zat er net niet in. Een paar keer waren onze spelers niet helemaal scherp in de poule. In de play offs om de vijfde plaats waren het vooral Koen en Daan die het team moesten trekken in beide kruisfinales. Vrijdagavond zette Koen het team afgemeten op voorsprong. Hij rolde zijn tegenstander ouderwets op.
Koen loodste het team door de kruisfinales 
Daan speelde goed tegen één van mijn favorieten, Harm-Jan Kootstra. Op een gegeven moment wist Harm-Jan alle dreigingen niet meer te pareren. Daan is in vorm voor het NK!
Daan is klaar voor het NK
Gerbrich was moe na een toetsweek. Ondanks een poging om nog wat rust te vinden in de middag, was het spel niet zoals ze kan. Ze gaf veel weg tegen Ruurd de Jong, iemand waar ze het altijd al moeilijk tegen heeft.
Gerbrich verloor kansloos
Robin leek nog wel naar remise te gaan, maar op dezelfde wijze als in de vorige ronde verloor hij zijn paard op g5.
Robin in een moeilijke stand
Met 2-2 werd het vluggeren. Bij het vluggeren werd wel een duidelijk verschil in sterkte duidelijk. Koen wees het team de weg door meteen te winnen met een onreglementaire zet. Gerbrich hakte Ruurd nu wel in de pan. En ook Robin wist met een kwaliteit achterstand terug te komen en mat te zetten.
De laatste partij bij het snelschaken
Alleen Daan had het moeilijk. Op een gegeven moment kon Harm-Jan een kwaliteit winnen, maar toen hij dit naliet kon Daan winnen.
De vijfde plaats voor ons eerste team
Het tweede team heeft het geweldig gedaan dit seizoen. Ze wisten iedereen te verrassen door vierde in de poule te worden voor Haren, SCEPU en de tweede teams van Haren en de Paardensprong. Remco, Mieke, Anna-Mae en Rowin scoorden er lustig op los. Remco en Mieke konden helaas niet spelen, Martijn en Ilja waren de vervangers. In de strijd om de 7de plaats moesten ze tegen MSV spelen. MSV had vorige keer onverdiend verloren van ons eerste team. Het tweede team verloor 0,5-3,5, maar een 2-2 zat er even in. Op bord 4 stond Martijn gewoon een pion voor toen hij zich mat liet zetten.
Martijn speelde goed!
Even gemist, kan gebeuren, Martijn. 
Rowin op bord 3
Rowin had ondertussen een verrassende zet waarmee hij de dame van Lennart Molanus won.
wint de dame
Hij leek gewoon op de winst af te stevenen, toen hij zelf zijn dame verloor. Jammer, Rowin moest in remise berusten. Anna-Mae had het gewoon heel moeilijk op het tweede bord. Ze kwam er tegen Jelmer niet aan te pas. De pionnenstructuur ging eerst kapot en vervolgens haalde Jelmer alle pionnen één voor één op.
Ilja tegen Marrit
De langste partij van de avond was tussen Marrit en Ilja. Het ging lang gelijk op. Ilja zette haar stukken goed neer, probeerde in het centrum te komen. Marrit was echter eerder met haar damevleugel aanval. Toch was het nog ongeveer gelijk toen Ilja in tijdnood kwam. In deze fase bleek dat Marrit de betere was. Ilja verloor één van haar stukken en daarna de partij. Het was in elk geval een ontmoeting die vertrouwen voor het NK geeft.
Team 2 met de achtste prijs
Voor het tweede team was er nog een prijs, net als voor Lemée die voor SCEPU heeft gespeeld dit seizoen.
Lemée werd 13de met SCEPU
Lemée bleek 4 uit 5 te hebben gescoord en de afwezige Mieke 4 uit 6. Anna-Mae verving Mieke tijdens de prijsuitreiking.
De topscorers: Martijn, Abedin, Lemée en Mieke/Anna-Mae
Winnaar werd dit jaar weer Staunton. Ik heb niet meegekregen hoe ze wonnen van Assen. Alleen zag ik dat Jesper Post vrij snel een stuk achter kwam, dat Brian iets beter stond tegen Jan van Reijendam (maar verloor) en Tycho hield Jonas netjes op remise. Tycho versloeg afgelopen woensdag ook al onze jeugdleider Jan Pilon. Felicitaties aan Staunton, debutant Assen (2de) en het team van grote inspirator van de NJC, de Paardensprong (3de).
De winnaars van Staunton
Ik wil de schaakclub Haren en Kees Romijn erg bedanken voor hun gastvrijheid tijdens de kruisfinales. 

Geen opmerkingen: