zondag 10 april 2016

Het gezelligste toernooi van Friesland

Gisteren zijn we naar een bijzonder leuk toernooi in Friesland geweest. Het toernooi in Akkrum wordt door een hechte en grote groep vrijwilligers georganiseerd. Het organisatieteam heeft er zichtbaar plezier in en weet hun enthousiasme over te brengen op de aanwezige jeugd. Er is geen onvertogen woord gevallen en als er al een incidentje was, dan wist Jeroen het met heel veel geduld en Salomoniaanse wijsheid op te lossen. Veel schakers uit Akkrum zelf, die op de BSO schaakles krijgen van een aantal jeugdleiders. Een goed idee, dat navolging verdiend: de Buitenschoolse Schaak Opvang. Tussendoor was er een verrassing voor alle deelnemers even verder op in het dorp. En als klap op de vuurpijl een geweldige afsluiting van spreekstalmeester Peter Koning. Het bruist in Akkrum, dat is in Ten Boer wel duidelijk geworden!
Het Boerster zestal
Vanuit Ten Boer zijn we met 6 jeugdschakers naar Akkrum geweest. Gerbrich speelde in de hoogste groep, Ilja, Rowin, Jarno en Mieke in de Hoofdgroep en alleen Rosalie speelde in de Talentengroep beneden.
 
Rosalie zet bijna mat
Doordat ik hielp bij de Hoofdgroep, miste ik een aantal partijen van Rosalie. Zij schaakte een goed toernooi zaterdagmiddag. Ze speelde partijen tegen 4 spelers uit de uiteindelijke top 5. Hierdoor had ze van alle spelers met 5,5 uit 9 de meeste weerstandspunten. Hierdoor werd ze 2de in de C/D-categorie. Een grote beker was het resultaat.
Rosalie met beker en Peter Koning
De hoofdgroep kon ik beter volgen.
Ilja aan bord 1
Ilja speelde goed schaak, alleen de tijdsdruk zorgde voor veel onnodige verliespunten. Met 3,5 uit 7 kreeg ze te weinig. Een paar keer ging ze door de vlag of verspeelde ze in tijdnood haar zorgvuldige opgebouwde gewonnen stelling. Er zaten ook twee minder goede partijen tussen, echter over het algemeen was het schaak goed.
Jarno speelde ook heel goed schaak met minder goede resultaten.

Jarno won zijn eerste partij
Mooi was te zien hoe hij veel heeft geleerd van de trainingen bij de Groninger Combinatie. Verzorgd schaak met minder goede resultaten: zou dat het nieuwe handelsmerk van Ten Boer worden?
Nee!
Want Mieke en Rowin vielen wel in de prijzen. Tenminste als je een goed resultaat vereenzelvigt met prijzen. En dat is natuurlijk een beperkte visie op het schaken. Een goed resultaat kan ook zijn dat je merkt dat je goede partijen hebt gespeeld of dat je andere aspecten van het spel, zoals tijdnood of te snel spelen, goed hebt kunnen afhandelen.
In elk geval was Rowin lekker bezig.
 
Rowin tegen Christiaan Torensma
De vorm is weer terug. Het waren zes goede partijen en één mindere. Slechts één mindere partij is een goed resultaat! Die partij was tegen de winnaar. Op zich ging het schaaktechnisch wel goed. Rowin stond op een gegeven moment materiaal voor. Wat er minder goed ging, was dat Rowin in betere stelling veel te snel speelde en daardoor alsnog verloor. Het was gelukkig de enige keer dat hem dat overkwam. De partij tegen Mieke werd remise en Jarno werd verslagen. Met 4,5 uit 7 werd Rowin 5de en kreeg hij de prijs van de beste D-speler.
Rowin met zijn eerste prijs
Mieke was qua uitslagen nog net iets beter. 's Ochtends had ze nog training gehad in een paar openingen en die probeerde ze ook toe te passen. Ik weet niet of de geoefende variant ook echt op het bord kwam. In elk geval waren de uitslagen van de partijen goed en dat is ook een resultaat. Twee remises en één verliespartij, de rest waren overwinningen. Mieke is goed op weg naar het NK! Ze werd met 5 uit 7 4de en kreeg de prijs voor beste meisje in de Hoofdgroep.
Mieke: het beste meisje van de hoofdgroep
Gerbrich had een zware middag in de Topgroep. De eerste drie partijen liepen niet goed. Pas in de partij tegen Marrit kwam de vechtersbaas weer terug. Gerbrich kwam een stuk achter voor twee en later drie pionnen. Alles werd afgeruild en de vraag was of de drie pionnen op de f- en g-lijn op konden tegen de loper van Marrit. Het werd een spannend en boeiend eindspel, vooral in de volgende stelling:
 
Gerbrich-Marrit (aan zet)
Hier kan Marrit met 1... c3 2. bxc3 bxc3 een vrijpion forceren, maar dan wint 3. Kf5 c2 4. Ke6 c1D 5. g7# Gerbrich won de partij, maar ik denk dat de uitslag 1-0,5 beter paste bij dit eindspel dat door vele mensen werd gevolgd. In de laatste ronde volgde nog een winstpartij tegen Oscar Klaren.
Oscar-Gerbrich
Hiermee kwam Gerbrich op 3 uit 5 en eindigde op 6de plek (gedeeld 3de), eigenlijk iets te veel voor het vertoonde spel in de eerste 3 ronden.

Het was het gezelligste toernooi dat we tot nu toe in Friesland meemaakten. Ook goed qua regels, aandacht voor de jeugd zelf en een strakke en tegelijk gemoedelijke organisatie. Vanuit Ten Boer willen we de organisatie in Akkrum heel erg bedanken voor het geslaagde toernooi de fantastische middag. Kortom een goed resultaat van de mensen in Akkrum en omstreken.

Volgend jaar blijven we na afloop eten!

Geen opmerkingen: