zaterdag 16 april 2016

Drie prijzen op GP Leek/Roden

(foto's Marrit Kooistra)
Vandaag werd de Nosbo GP-cyclus voortgezet in Leek/Roden. Voor het eerst sinds naar mijn gevoel een tijdje weer een Grand Prix. Vandaag werd het ontwerp van de nieuwe leiderstrui gepresenteerd. Er waren heel leuke ontwerpen bij. O.a. het ontwerp van Tetske Hofstra was schitterend. Winnaar werd ons lid van de jeugdcommissie Abel. Als oud winnaar van de GP-cyclus had hij een prachtig ontwerp gemaakt. Florian Molanus mocht de eerste trui aantrekken en besloot meteen maar het hele toernooi te winnen ;-) Jeugdleider Roelof en Mieke (zus van Abel) mochten op de foto met Florian in het nieuwe ontwerp. 
De nieuwe leiderstrui
Geweldig dat een oud winnaar zo nogmaals kon bijdragen aan de leuke toernooi-cyclus.
 
Het toernooi in Leek trok 46 deelnemers. Meer was niet toegestaan en dat was goed ook. Het was af en toe onrustig in de zaal. Het publiek werd voortreffelijk gescheiden van de spelers door een lint. Inspirerend was te zien dat zoveel senior schakers van de club meehielpen. Johan Zwanepol leidde de A-groep: een meer ervaren groepsleider kan men zich niet wensen. Frans Huisman zorgde voor de prijsuitreiking en het openingswoord. Teije was de verkeersregelaar bij het lint in een Schaakclub Leek shirt. Verder bij elke groep een clublid, ondanks dat men gisteravond nog de bekerfinale tegen SISSA had gespeeld. Tenslotte merkte ik veel groene Leekster shirts: voor het eerst in de historie van het jeugdschaak in de meerderheid ten opzichte van Meppel en Ten Boer?
 
Mieke speelde in groep A. Voor het eerst was ze onze kopvrouwe op een GP. Mooi dat het zo goed gaat met haar ontwikkeling.
Mieke tegen Jaël
Ze heeft talent en is tactisch scherp in de partijen. Eén partij mislukte, er waren vier goede partijen, waarbij één verloren ging door te snel spelen. Soms gebeurt dat. Met 2,5 uit 5 werd Mieke 3de in haar poule.
Mieke met derde prijs
Rowin en Yrsa zaten al in de B-poule. Van hun prestaties heb ik minder meegekregen, omdat Dirkjan en Roelof werkelijk waar niks konden zien van de partijen. Soms konden we aan gezichtsuitdrukkingen en de manier waarop de schouders stonden zien of ze gewonnen of verloren hadden. Rowin had net een lesmarathon op de Huifkar achter de rug. Hierdoor was hij niet helemaal scherp en eindigde als gedeeld 4de.
Groep Be met Rowin
Yrsa had pech in ongeveer twee partijen. Speelde net te snel en af en toe een verkeerde keuze. Wel gaat ze nog steeds hard vooruit. Ze had 's ochtends nog een lichte NK-training gehad, dus was het wel veel schaken vandaag. Met 2,5 uit 7 kreeg ze echt te weinig voor het vertoonde spel.
Yrsa in actie
Sem, Jan en Hilde speelden bij elkaar in dezelfde poule.
Ons drietal in groep E
Hier konden we meer van meekrijgen, want ze speelden vlakbij het lint. Het werd een vreselijk spannende poule, waarbij ons drietal bij voortduring om de prijzen speelde. Sem speelde geconcentreerd en hierdoor wist hij veel punten te verzamelen. Mooie aanvallen en goede partijen! Hij had eigenlijk wel verdiend om de groep te winnen, want hij was niet echt in gevaar tijdens het toernooi. Alleen in de eerste ronde verloor hij van Jan Steenstra.
Jan met een groen Leek shirt naast hem
Die partij bleek beslissend voor de einduitslag. Jan speelde namelijk ook heel goede partijen. Jan heeft al geleerd om zich te richten op tactische mogelijkheden en ziet daardoor snel gevaar. Ook ziet hij snel waar hij zelf kansen heeft. En af en toe heb je geluk, zoals het pat in de tweede ronde in verloren stelling. Eén partij ging verloren omdat een discussie ontstond op het bord naast hem, waardoor Jan zo afgeleid was dat hij helemaal was vergeten om een stuk terug te slaan.
Jan wint in de laatste ronde
Met 5,5 uit 7 werd Jan eerste en Sem tweede in de poule. Hilde speelde ook verzorgd schaak.
Sem met prijs
Ze neemt sneller beslissingen en dat was ook het leerdoel voor vandaag. Geen één keer door de vlag. Wel verloor ze van Jan en Sem, hierdoor de vervelendste plek: 4de. Jammer Hilde, maar het zag er goed uit en het is een goede training voor het NK over anderhalve maand in Nijmegen.
 
Ik wil de organisatie bedanken voor het sfeervolle toernooi.
De Boerster gang
Verder leuk dat er publiek was om SC Ten Boer aan te moedigen: de opa en oma van Sem kwamen kijken naar de prestaties van Sem. Meteen een prijs om aan ze te showen.
Superheld Sem

Geen opmerkingen: