vrijdag 29 april 2016

Ilja en Daan op het NK (20)

Vliegende start

Vandaag zijn we begonnen op het NK. Na een korte opening uitgevoerd door de altijd even toegankelijke Anne Haast, mochten Ilja en Daan achter hun borden gaan zitten.
Anne Haast knipt het lint naar de toernooizaal door
Het werd een wervelende show van beiden spelers van onze club. Beiden mochten tegen een tegenstander met een paar honderd ratingpunten meer. Ilja mocht tegen Ilse Geene (rating 1019 versus 670), Daan tegen Rembrandt Bruil (rating 1816 tegen 1220!).
Ilja speelde weergaloos
Ilja ging als een beest te keer. Na een opening waar misschien een klein kansje lag voor Ilse Geene, nam Ilja het heft in handen. Zoals één van de toeschouwers zei: 'Het is een bloedbad'. Het einde deed Ilja nog beter dan de kiebitzer Migchiel en Roelof. Vooral de zetten 21. Df6

Ilja aan zet
en 23. Pg5
Ilja aan zet
zijn van uitzonderlijke klasse.
Ilja: 'Als je zo'n partij na een paar uur wint, heb je een heel gelukzalig gevoel. Net alsof je een moeilijke wiskundetoets hebt gemaakt en je weet dat je minimaal een 9 hebt gehaald.'
Daan heeft een Franse partij
Daan wist helemaal een onmogelijke prestatie te leveren. Het verschil van 596 punten was niet merkbaar (ter vergelijking: het ratingverschil is even groot als het verschil tussen de absolute wereldtop en jeugdleider Roelof). Toen Rembrandt met 25... Dg5 de fout inging,

Rembrandt had hier 25... De7 moeten spelen
ruilde Daan gedecideerd af naar een eindspel met g- en h-pionnen en toren tegen loper. Hoe Daan dit wist te winnen is bijzonder instructief en kan zo de eindspelboekjes is. De afmaker is schitterend:

Daan wint hier met h4-h5 en mat in 3

Verslagen over het NK

Voor informatie van alle noordelijke spelers wil ik iedereen wijzen op de andere sites waar verslaglegging plaats vindt:
 
De onvolprezen Peter Koning doet verslag op de site van Mid Fryslân.
Onze huisgenoten Daan de Vetten en Martijn van Nimwegen kunt u volgen op de site van de Paardensprong.
Marrit Adema speelde vandaag een onweerstaanbare aanval tegen Anna Martinez. In een drakenvariant  won ze door vol op het orgel te spelen. Het verslag hiervan kun je hopelijk binnenkort vinden op de site van MSV.
Marjet geeft informatie door op de site van de NOSBO.

Geen opmerkingen: