zaterdag 23 mei 2015

Rowin wint Friese Grand Prix cyclus

Vandaag is de afsluitende GP van de FSB gehouden. Voor de schakers uit Ten Boer een bijzondere dag, want Rowin staat 1ste en Anna-Mae 2de in het klassement. Een vijftal schakers reist af naar het Friese Haagje om deel te nemen aan het toernooi.
Het bloeiende jeugdschaak in Ten Boer
 
Allereerst complimenten aan de organisatie. Twee afgesloten ruimtes waar gespeeld wordt. Vooral bij de A- en B-groep, beide groepen met 6 deelnemers, een aangename rust. Daarnaast veel voor de kinderen: rond 3 uur wordt het toernooi een half uur stil gelegd om iedereen een gratis patatje te geven.
Een patatje tussendoor
 
Dan het toernooi zelf. Voor Rowin en Anna-Mae is het een spannende middag. Hoeveel punten moet je halen om zo hoog te blijven staan? Wat doet mijn grote concurrent? En wat gebeurt er in de andere groepen? Rowin slaat zich er dapper doorheen, ondanks dat Dirkjan en ik soms gespannener zijn dan Rowin zelf. Anna-Mae draait ook minder goed dan de afgelopen weken. Beiden beginnen met 1 uit 3. Het valt me op dat Rowin het beste speelt als Dirkjan en ik wat op afstand blijven. Daarom besluiten we wat meer afstand te nemen. Rowin scoort nog 2 uit 4 erbij. Sommige partijen goed, sommige partijen minder. Maar de groei van de afgelopen weken is nog zichtbaar. Anna-Mae doet het iets beter en scoort 2,5 uit 4 erbij. Ze speelt wisselende partijen. Af en toe komt ze terug uit verloren stelling om vervolgens toch weer te verliezen. Met 3,5 uit 7 blijkt Anna-Mae toch nog 3de te zijn geworden. Twee Friese schakers halen haar in de totaalstand nog in.
Anna-Mae wint alweer een beker
 
Dus aan het eind van de middag heeft SC Ten Boer 2 jeugdspelers op het podium staan. Anna-Mae op plek 4 en onze eigen Rowin op plek 1. Een geweldig resultaat voor onze schaakclub. En voor Rowin en Anna-Mae in het bijzonder. Beiden hebben een geweldig seizoen gespeeld, waarin ze zijn doorgegroeid als ze op een hoger niveau terechtkwamen. Anna-Mae begon dit jaar toernooien te spelen en blijkt daar helemaal in haar element. In Duitsland, Friesland, Rijswijk, het maakt niet uit. Haar rating neemt gestadig toe.
 
Onze kampioen Rowin begon dit jaar met een rating van 350 en ook veel verder gegroeid. Momenteel zo rond de 475. Om een GP-cyclus te winnen, moet je zodra je in een hogere groep gaat spelen snel het niveau aankunnen en goede scores blijven halen. Dat doet Rowin dit jaar. Uiteindelijk blijken de eerste plaatsen in Buitenpost, St Annaparochie en Dokkum voldoende voor de eerste plaats in het eindklassement. Een nog niet in Ten Boer vertoonde prestatie. Wel hebben we met Abel Nissen en Ruben Bourgonjen twee winnaars van de NOSBO GP-cyclus, een winnaar van de Friese GP-cyclus hebben we nog niet. Op de prestatie van Rowin zijn we daarom geweldig trots!
 
Onze andere drie schakers doen het overigens ook erg goed.
Onze vijf toppers
 
Gerbrich speelt in groep A. Het begin is niet goed. Ze verliest met een stuk meer van Tijmen Hofstra, die haar op het eind van het bord af combineert.
Gerbrich staat een stuk voor tegen Tijmen
 
Tegen Harm-Jan Kootstra staat ze ook gewonnen, maar ze geeft Harm-Jan de kans om met drie pionnen op de koningsvleugel op te stomen. De extra loper, die Gerbrich heeft, staat een beetje buiten spel en ze vergeet om zelf een vrijpion te maken. Uiteindelijk is het remise in een interessante stelling, waarbij Harm-Jan zeker nog wat kansen heeft. In de derde en vierde ronde wint Gerbrich en dan kan ze opeens nog toernooiwinnaar worden als ze van Martijn van Nimwegen wint. Ze spelen echter na 17 seconden remise. Martijn stelt zijn zege veilig en Gerbrich wordt 3de. Martijn is verdiend winnaar. Twee sterke paardoffers, één op f5 tegen Tijmen en één op c3 tegen Harm-Jan, brengen de winst in het toernooi. Mooie offers! Tijmen eindigt op de 2de plaats doordat hij van Gerbrich heeft gewonnen. Tijmen speelt goed de laatste tijd, het NK is goed voor zijn ontwikkeling geweest. Kwalitatief is de A-groep trouwens over de hele breedte erg sterk. Goede partijen. Nick Huisinga valt me ook in positieve zin op, hij speelt een stuk sterker dan in januari.
 
Ilja speelt in groep B. Ze begint goed met een overwinning.
Ilja wint haar eerste partij
 
Daarna laat ze Jelmer Steenstra ontsnappen na een heel erg sterk begin. In de 3de en 4de ronde verliest ze echter, één partij met een dame minder moet ze na lange strijd alsnog opgeven. In de laatste ronde tegen Wessel Adema is de pijp leeg. Ze kan meerdere keren winnen, zelfs een hele toren versmaadt ze. Ze verliest en krijgt te weinig voor het goede spel dat ze eerder deze middag liet zien.
 
Topper van de dag is Wouter. Hij speelt in groep F en is sterk. Beresterk. Hij wint al zijn partijen. En ook hier zie ik heel veel groei. Niet meer alleen maar wachten op fouten, maar ook zelf dubbele aanvallen bedenken. Ook de gerichtheid op mat wordt beter. Het is niet alleen maar materiaal winnen. Met 7 uit 7 is hij één van de twee ongeslagen spelers dit toernooi. Goed gedaan, Wouter, op tijd in vorm voor het NK scholen.
Wouter schaakte beresterk
 
De prijsuitreiking is één groot feest. Mooie shirtjes op de foto van de A-groep.
Een Gronings gekleurd podium
 
Het wordt helemaal leuk als Rowin de loodzware en vreselijk grote wisselbeker van de Friese GP-cyclus krijgt. Op alle foto's staat hij daarna. Wat een joekel.
wat een joekel van een beker
 
Na afloop maken we op elke hoek van de straat in Heerenveen een foto met de beker.
Feest op elke hoek in Heerenveen
 
Zelfs als we in onze auto's naast elkaar op de A7 rijden, gaat de beker de lucht in en wordt in beide auto's luid gejuicht.
Het feest bij de McDonalds
 
Zo gaat het naar de McDonalds van Groningen om daar de beker midden op de tafel te positioneren als onze jeugdspelers worden getrakteerd op een Happy Meal.
Een erg happy meal
Eten met de beker
 
Een prachtige en onvergetelijke dag voor SC Ten Boer.
Vader en zoon
 Het resultaat van Rowin is ook in de plaatselijke pers niet onopgemerkt gebleven. Zie het artikel in de Noorderkrant, een krant die het schaken altijd geweldig goed volgt.

Geen opmerkingen: