zondag 21 januari 2018

Grand Prix Ten Boer: Levi Sekema wint de legorobot

Op een aantal sites staat als verklaring dat er 77 deelnemers aan onze Grand Prix zijn, omdat we een legorobot ter beschikking hebben gesteld. Het zou kunnen. Het idee voor de robot is afkomstig van Erwin Kok. Toen we in september spraken over ons toernooi vertelde hij dat hij een geweldig idee had: onder de groepswinnaars een legorobot verloten. Erwin en zijn zoon Joppe speuren op internet forums af waar de legorobot wordt aangeboden. Ze kopen deze op, maken alles weer piekfijn in orde en verkopen vervolgens weer de volledige dozen inclusief originele tekeningen en verpakking. Zo'n doos wilde Erwin graag beschikbaar stellen aan het toernooi. Het idee sprak de voorbereidingsgroep erg aan en zo werd deze actie erg prominent op de toernooiflyer geplaatst. De flyer werd trouwens geheel kosteloos gemaakt door Ronald Koenes, de vader van Isidora. Het idee en de flyer waren spetterend.
fotograaf Dirkjan gekiekt
Om vijf uur werden alle groepswinnaars in de grote wisselbeker gedaan en rond half zes was daar de verlossende trekking: Levi Sekema, de winnaar van groep D, werd eigenaar van de prachtige Lego robot.
Levi met de Mindstorms robot

Groep D
Levi is een groot talent van de Groninger Combinatie. Vorig jaar plaatste hij zich wat onverwachts voor het NK E in Waalwijk en dat bleek een enorme versnelling van zijn schaakcarrière te betekenen. Misschien heeft hij wat extra training gehad in die tijd, in elk geval viel hij op in de toernooien voor en na het NK. Bij ons Grand Prix kreeg hij het echter niet kado. Grote tegenstrevers waren Matteo Petrelli, Tetske Hofstra en Isaiah de Lijster. Herintreder Marthijn Kooistra had helaas zijn dag niet, maar iedereen hoopt dat hij binnenkort wel weer meespeelt om de prijzen.
Marthijn in ronde 2 tegen Tetske
Sono had zijn dag niet en Jurjen Noorlander speelde wel goed tegen Levi, maar liet te veel punten bij andere tegenstanders liggen. Mattheo en Levi eindigden beiden bovenaan. Ze speelden in de eerste ronde remise tegen elkaar. Levi won echter van Tetske, terwijl Mattheo verloor. Hierdoor won Levi de groep op SB punten. Isaiah (wat een prachtige naam) werd derde omdat zij het onderling duel van Tetske won.
Dino heeft alles onder controle

De groep werd geleid door Dino Sauchelli. Zijn eerste keer, het ging geweldig.
de spelers uit groep D

1. Levi 5,5 (SB)
2. Matteo 5,5
3. Isaiah 5 (OR)
4. Tetske 5
5. Jurjen 4
6. Marthijn 2
7. Sono 1

Groep E
In groep E speelde lijstaanvoerder Daniël Sauchelli een heel goed toernooi.
Daniël was zijn shirt hier nog vergeten aan te doen
In de eerste twee rondes had hij het best wel zwaar tegen reuzendoder Menko en Brent Westerhuis. Hij won beide partijen door zijn taaie weerstand in slechte stellingen. Daarna verliep het steeds soepeler totdat in ronde 5 clubgenoot Jan Steenstra hem te grazen nam.
Jan nam Daniël te pakken
Opeens waren Menko, Rens Hegeman en David Bandstra weer terug in de race. David won van Rens in ronde 5 en toen Daniël van Rens in ronde 6 won was Rens uitgeschakeld. In ronde 6 won Menko van David waardoor Daniël en Menko boven aan kwamen. Zij wonnen de laatste ronde allebeide en op onderling resultaat was Daniël hierdoor groepswinnaar. David werd vanwege zijn overwinning in ronde 5 op Rens derde.
Marc op de rug gezien bij groep E

Groepsleider Marc Petrelli hoopte wel op wat incidentjes in deze groep. Er was één opmerkelijk. Op een gegeven moment zette één van de jeugdschakers de tegenstander schaak met zijn paard op f6. Dit zag deze niet, waarna wit ook maar tot Te8+ besloot. Een uniek dubbelschaak dat meteen mat was, want de loper op g7 kon niet meer terug naar f8. Omdat wit bewust zag dat Te8 tot mat leidde en niet tegen zijn tegenstander zei dat hij zijn zet moest terugnemen vanwege het schaak, besloot de wedstrijdleiding dat wit en zwart hun zetten moesten terugnemen verder gaan met de stelling na Pf6+. Overigens interessante casuïstiek voor de nieuwe FIDE-regels, want daar had wit in zijn recht gestaan, gezien enkele artikelen op Schaaksite.nl.
de groepsfoto na afloop met Daniël rechts

1. Daniël 6  (OR)
2. Menko de reuzendoder 6 (OR)
3. David 5
4. Rens 4
5. Brent 3 (OR)
6. Jan 3
7. Ralf 1

Groep F
In groep F zaten Elisa en Sem van de thuisclub.
Sem was weer van de partij
Het was heel leuk om Sem weer op een toernooi te zijn. Hij moest er in komen, verloor de eerste twee ronden. Daarna ging het echter steeds beter en hij had al door dat hij nog derde kon worden. In de zesde ronde won Marten Hofstra echter van hem en werd Sem vierde. Onderweg had hij ook Elisa verslagen en daardoor had Elisa die met 3 uit 3 begon geen kans meer op de derde plaats. Als ze had gewonnen van Sem was ze gedeeld tweede geworden.
Elisa begon heel goed met 3 uit 3 
In plaats daarvan werden de prijzen verdeeld tussen Noël van der Veen, Marten Hofstra en Tomasso Cioffi. Noël bleek de sterkste, hij won ook van Marten en Tomasso. Marten won van Tomasso en werd zo op onderling resultaat tweede.
groep F in actie

Groepsleider Hiddo had er geen zware taak aan om de zaken op orde te houden in zijn groep. Hierdoor kon hij zijn pupillen in de andere groepen ook goed volgen. De grijze shirts van de Matadoren werden in eerste instantie niet door mij herkend. Gelukkig wezen enkele jeugdspelers van deze club mij op deze vergissing.
de groesfoto bij de prijsuitreiking

1, Noël van der Veen 5,5
2. Marten Hofstra 5 (OR)
3. Tomasso Cioffi 5
4. Sem van Dijk 4 (OR)
5. Elisa Oostinga 4
6. Noël Koene 3,5
7. Johan Bakker 1
8. Adriaen van Helden 0

Groep G
In groep G speelde Olaf van SC Ten Boer.
Olaf aan het begin van het toernooi
Hij kan heel goed schaken. Het leek ook een ideale groep om een prijs te winnen. Hij begon goed met een overwinning. Daarna zat het echter erg tegen en haalde hij geen punten er meer bij. 
Groep G in actie
In plaats daarvan ging de strijd tussen Berend Visser, Elliot Horenberg en Luka Brader. Luka startte geweldig met 4,5 uit 5, maar verloor in de laatste twee ronden van Beer Bruna en Elliot. Elliot ging hem daardoor voorbij. Net als Berend waar Luka eerst van had gewonnen. Berend had in ronde 4 van Elliot gewonnen en werd op onderling resultaat groepswinnaar.
Groepsleider Ronald

Ronald Koenes leidde deze groep. Voor de eerste keer op een toernooi. Hij deed het foutloos.
Berend, Elliot en Luka met de prijzen

1. Berend 6 (OR)
2. Elliot 6
3. Luka 4,5
4. Beer 4
5. Aletta 3
6. Luuk 2,5
7. Gundal 1
8. Olaf 1

In de rode zaal, het oude clublokaal, zaten de groepen van 6 schakers. Deze groepen hebben 20 minuten per persoon per partij. Hier werd kwalitatief geod gespeeld. In de A-groep zelfs twee spelers die al in de KNSB hebben meegespeeld. Voorwaar een sterk bezet toernooi.
de rode zaal met de groepen A tot en met C
Groep C
Groep C had de meest complexe uitslag van de middag. Maar liefst vier schakers eindigden bovenaan. Er zaten overigens vier jeugdschakers van SC Ten Boer in de groep en er ging slechts één met een prijs naar huis. Pechvogel van de dag was Yrsa. Ze schaakte goed net als de avond tevoren tegen Gerbrich. Bij de NJC had ze van Gerbrich moeten winnen, kon een toren voor komen, alleen vergat het af te maken. Tenslotte verloor ze een gelijk toreneindspel.
ook in de laatste ronde wint Yrsa pion g7 van Robin
Op deze zaterdag gebeurde iets vergelijkbaars. Tegen Lindert stond ze een toren en een stuk voor toen ze vanwege tijdnood alle materiaal teruggaf.
Yrsa staat gewonnen tegen Lindert met nog 1.51 op de klok
Ook Robin ontsnapte tegen haar. Robin had wat moeite met het tempo. Hij houdt meer van lange partijen. Zo nam hij genoegen met een gelijkspel tegen Lindert. Rowin had ook kans op meer. Hij stond gewonnen tegen Lindert, toen hij een eeuwig schaak toeliet. En met Lindert heb je eigenlijk wel een beetje de geluksvogel van de middag te pakken. Alleen zijn overwinning tegen Remmelt was uit één stuk. Remmelt en Melle zorgden intussen voor (te) veel weerstand aan de Boerster schakers en gingen er met de eerste en derde prijs vandoor. Melle vanwege de winst op Lindert en Remmelt. Lindert werd tweede met 1,5 uit 3 tegen de concurrenten, terwijl Remmelt en Rowin slechts 1 punt hadden. Omdat Remmelt van Rowin had gewonnen werd hij derde.
Robin en Rowin en Remmelt

Stephan van der Hagen leidde de groep bekwaam.
de meest gezellige groep: groep C

1. Melle 3 (OR)
2. Lindert 3 (OR)
3. Remmelt 3 (OR)
4. Rowin 3 (OR)
5. Robin 2,5
6. Yrsa 0,5

Groep B
Doordat Luca Petrelli in moest vallen voor een team van Staunton, moest aan deze groep een speler uit de oorspronkelijke groep C toegevoegd worden. Tobias van Essen meldde zich spontaan. Het doet me bijzonder deugd dat deze kleinzoon van Jille Niehof, oud lid van SC Ten Boer, uiteindelijk derde werd. De poule werd gewonnen door Lyne Bruggink die eigenlijk nergens grote weerstand ondervond. Tegen Tobias en Eva stond ze een half punt af.
Pieter, Tobias, Lén en Eva in de B-groep
Eva leek ook een kans op de eerste prijs te hebben. In de laatste ronde bleek Tobias sterker en verwees Eva naar de tweede prijs. Toch had in deze groep iedereen kans op een prijs. Het verschil tussen de nummer 1 en nummer 6 was slechts 2,5 punt. Uiteindelijk wonnen net als in groep K de meiden.

Nosbo-voorzitter Roland Kroezen leidde deze groep.
de B-groep met Lyne rechts en Eva links

1. Lyne 4
2. Eva 3
3. Tobias 2,5
4. Florian 2 (OR)
5. Pieter 2
6. Léon 1,5

A-groep: de kampioenspoule
In de A-groep een heel sterke bezetting.
De A-groep in ronde 4
Ook de winnaar van vorig jaar, Lemée Reuver van onze eigen club deed mee. Ze is momenteel meer bezig met lesgeven dan met zelf schaken, dus voor haar was meedoen belangrijker dan winnen. Ze had het zwaar en wist geen punt te scoren.

Lemée en Gerbrich
De strijd ging meer tussen oud-kampioen Daan. Loek van der Hagen, Sven Broersma en onze eigen kampioen Gerbrich Kroon. In de eerste ronde meteen de sterkste ontmoeting: die tussen Daan en Loek. Daan nam Loek een eindspel af en won vrij eenvoudig in een pionneneindspel. Ook Gerbrich en Sven wonnen. Ze speelden remise tegen elkaar in ronde 2. In ronde 3 haakte Gerbrich af. Een blunder ruïneerde haar stelling en Daan won daarna met overmacht.
Daan wint van Gerbrich
In ronde 4 opeens een sensatie. Sven versloeg Daan en daardoor stond Sven met 3,5 uit 4 boven aan, terwijl Loek, die van Gerbrich won, en Daan volgden. In de laatste ronde hing dus alles om de partij tussen Sven en Loek. Sven moest helaas zijn meerdere in Loek erkennen en Daan ging er vanwege zijn overwinning in de eerste ronde met de wisselbeker vandoor.
Sven, nummer 3

Loek, nummer 2
Een waardig opvolger van Lemée, Jonas en ... zichzelf (2015). Voor de tweede keer wint Daan het toernooi.
Daan ontvangt de wisselbeker
Jan Pilon had als groepsleider een leuke middag bij deze toppers. Goed schaken, prachtige eindspelen, fouten en mooie combinaties. Wat een geweldige finale van ons toernooi.
de A-groep met toernooiwinnaar Daan
Ik wil tenslotte iedereen bedanken voor het succes dat we er met elkaar van hebben gemaakt: de jeugdschakers, de groepsleiders Erwin, Luuk, Simon, Ronald, Thea, Hiddo, Stephan, Roland, Jan, Dino en Marc, het vliegende team bestaande uit Paula, Helma en Roelof, onze huisfotograaf Dirkjan, de sponsoren, het Buurhoes (bedankt Pieternel!) en het voorbereidingsteam. Het was een onvergetelijke dag in het Buurhoes!
de jeugdschakers van SC Ten Boer

Geen opmerkingen: