zondag 14 januari 2018

Daan Noordenbos wint voor tweede keer Grand Prix Ten Boer

De achtste editie van ons Grand Prix gisteren in het Buurhoes is voor de tweede keer gewonnen door Daan Noordenbos.
de schakers van groep K

Er kwamen maar liefst 81 aanmeldingen binnen voor de Grand Prix. Uiteindelijk meldden twee deelnemers zich af en kwamen er twee niet opdagen. Met 77 deelnemers hadden we echter veel meer deelnemers dan we van te voren verwachtten. We kregen wat vragen van collega's hoe het nou kan dat er zoveel deelnemers waren. Ik zou het eigenlijk niet weten. Wel hebben we dit jaar aanzienlijk meer promotie gemaakt. Afgekeken van de Paardensprong waar men ook altijd met leuke folders komt om meer dan 100 kinderen te trekken voor hun toernooi. Verder hadden we natuurlijk de lego robot, die door Erwin Kok beschikbaar was gesteld. En natuurlijk weten jeugdschakers het Buurhoes te vinden vanwege eerdere toernooien. We doen het met plezier en hebben een leuk team dat het organiseert. Thea en Jan doen al jaren mee. Helaas kon Jantine dit jaar niet, maar gelukkig wilden Paula en Helma meehelpen. Ook Tetske en Dirkjan waren er weer bij. Dirkjan maakte dit jaar de foto's en Tetske zorgt al jaren voor de loterij met leuke prijzen.
Onze ervaren mede organisator Thea
En natuurlijk hadden we geweldige groepsleiders. Luuk Hartman die als oud lid hielp (veel dank), onze enige echte voorzitter van de Noordelijke Schaakbond, Marc, Thea en Stephan als ervaren schaakouders en beginnende schaakvaders zoals Dino en Ronald. Daar lopen dan ook nog ervaren krachten als Simon Hofstra en Jan Pilon rond en ook degene waar we het allemaal van hebben afgekeken: Hiddo Zuiderweg. Zij maakten dat het toernooi vlekkeloos verliep, zelfs de incidenten die er waren werden soepel opgelost.
Tafelleider Simon
Toch zijn er ook dingen waar je gewoon niet meer over na denkt omdat je het altijd zo doet. En dan is het fijn dat mensen je op mogelijke verbeteringen wijst. Thijs Tuinstra, onze gewaardeerde organisator van de GP Emanuel Lasker was er voor het eerst en keek met verbazing naar het bekende roodwitte lint op de vloer.
de Friese delegatie met Thijs Tuinstra (zwarte trui)
In zijn schitterende verslag merkt hij terecht op dat dit lint bij beroepscriminelen en asbestverwijderaars andere associaties oproept. Het leverde weer een 'Jan van der Veen' momentje op.
het rood witte lint: is het asbest al verwijderd?
Daar over gesproken: volgende week is er een Grand Prix in Emmen en het Jan van der Veen toernooi in Damwâld. Op 27 januari volgt het jeugdtoernooi in Damwâld wat volgens mij veel beter het 'Jan van der Veen' toernooi genoemd had kunnen worden.
de supersterke A-groep

De topgroep A had een sterke bezetting met maar liefst twee schakers die al in de KNSB-competitie meespelen. En Sven is daar ook niet ver vanaf. Naast deze toppers kwamen ook veel jeugdschakers naar Ten Boer die nog geen enkele ervaring had met een schaaktoernooi. Zo wist Geon Knol de nodige jeugdschakers van CBS de Zaaier te mobiliseren.
Eva Rijff van CBS de Zaaier
Het grote aantal kinderen had wel tot gevolg dat we als organisatie nog een verbeterpuntje ontdekten: genoeg prijzen. We waren van 50 jeugdschakers uitgegaan, niet van 81. In de loop van de week werden er al prijzen bijbesteld, maar gisteren moesten 6 prijswinnaars zonder prijs naar huis. Dat gaat komende week hersteld worden.
Erwin in groep K bij Haaie en Ewout

Dat er kinderen voor het eerst meespeelden betekende wel dat sommige groepen best wel intensief waren om te begeleiden. Daar vroegen we voorgaande jaren altijd Arend Bensink voor, die dat altijd geweldig deed. We zijn héél erg blij dat Erwin Kok deze rol wilde overnemen. Wat een kei was hij gisteren. Hij begeleidde de kinderen zo enthousiast dat ik denk dat men definitief voor het schaken is gewonnen.
Feline en Isidora geven duidelijk aan wat ze van Erwin vinden

In een aparte post de indrukken van de aparte groepen. In deze introductie wil ik graag nog één ding noemen: het afscheid van het Buurhoes. Afgelopen vrijdag hebben we voor het eerst op de Huifkar geschaakt. Na jaren heel veel vrijheid te hebben gehad in het Buurhoes hebben we besloten om onze clubmiddagen op een school te gaan doen. Reden: we hebben meer instroom van basisschooljeugd nodig. Daarvoor zoeken we ze op. We verliezen het Buurhoes en de Evangelische Gemeente Ten Boer echter niet uit het oog. Toernooien en NJC-avonden zullen we nog steeds daar proberen te laten plaatsvinden.
Pieternel van de EGTB neemt het aandenken in ontvangst
Om de jaren dat we met veel plezier hier onze clubmiddagen hadden te herinneren hebben we aan Pieternel van de EGTB een aandenken gegeven: een magnetisch schaakbord waar we om 7 uur 's avonds al de eerste partij op gespeeld zagen worden. Heel veel dank voor de prachtige jaren in het Buurhoes!
dank voor de fijne jaren in het Buurhoes

Geen opmerkingen: