vrijdag 30 maart 2018

Jan en Elisa op het NK (43)

Vandaag is in Waalwijk het NK E begonnen. Voor Jan en Elisa een spannende dag die goed verlopen is. Jan en Elisa begonnen beiden met twee verliespartijen. Vooral de tweede verliespartij van Elisa was onnodig. Ze stond heel erg gewonnen, maar door de tijdsdruk verloor ze een gewonnen eindspel. Jan speelde een heel goede eerste partij. Hij miste een kans om een pion en een kans om en stuk te winnen. Pas heel laat ging het mis.
Jan in de eerste ronde
De tweede partij was minder lang. Jan begon goed, maar een roekeloze dame uitval betekende meteen het verlies van hare majesteit. De dame werd ingesloten.
Elisa en Jan op het NK
In de derde ronde wonnen Jan en Elisa beide wel. Jan begon een zinderende aanval die uiteindelijk in mat op h8 resulteerde. Een mooie opsteker, want Jan zijn doel is 2 of 3 punten halen. Elisa zette haar tegenstandster heel snel mat. Ze was gewoon veel sterker.
Elisa zet mat in ronde 3
In de vierde ronde verraste Jan weer met een overwinning. Missie voor vandaag geslaagd. Hij kwam twee pionnen achter, maar zijn plannetje om de loper op f4 te pakken werkte super. Hij kon alle tegenaanvallen afslaan en won toen de tegenstander zijn toren in verloren stelling weggaf. Elisa speelde een heel spannende partij. Kijk maar:
Elisa (wit) aan zet
In deze stelling zijn er twee zetten mogelijk: Ke2 of Kd2. Welke wint? en welke verliest? Ke2 verliest vanwege Dh1-e4+ en De4-g6. Kd2 wint vanwege Dh1-d5+ Kd2-c1 Dd5-h1+ Kc1-b2 met ondekbaar mat. Elisa koos voor Ke2, maar won toch toen de tegenstandster op een gegeven moment de witte koning naar h2 liet lopen en het alsnog mat werd.
In de laatste ronde van de dag was er weer een overwinning voor Elisa. Hoe kan zwart in deze stelling winnen?
Elisa (zwart) aan zet
Elisa vond de juiste zet: Td6-g6. Het is meteen afgelopen. Mat op g2 of f1 is niet te voorkomen.
Jan won ook in de vierde ronde
Voor Jan een sneue ronde. Jan speelde heel lang goed mee, stond misschien één pion achter toen hij misselijk werd en moest opgeven. Jammer want hij heeft een heel goede eerste dag achter de rug.
Morgen meer.

Geen opmerkingen: