dinsdag 20 maart 2018

CBS de Fontein komend weekend bij halve finale Basisschoolschaak Kampioenschap

Op woensdag 7 maart werd eindelijk het basisschoolschaak kampioenschap gespeeld. De afgelopen jaren werd dit altijd in november gehouden, maar door omstandigheden lukte dat niet. We moesten daarom uitwijken naar 2018 en toen bleek dat door stakingen, vakanties de enige geschikte datum 7 maart was. Het bleek alleen lastig een zaal te regelen. Dus vroegen we aan Geon Knol en organisator CBS de Zaaier of we samen met hen het toernooi konden organiseren. Dat kon, waarvoor veel dank. Er wordt in dit kampioenschap niet individueel maar in teams gespeeld. Het volgende probleem: want alleen de Fontein kon 3 teams opbrengen. Gelukkig bleek het mogelijk om een combinatieteam in te schrijven.
Het combinatieteam met Haaie, Ewout en Elisa
Haaie van OBS Garmerwolde, Ewout van de Poort en Elisa van de Walfridus school konden hierdoor samen met Mia van de Zaaier toch nog meedoen.
de jeugdschakers van onze club die meededen
Speciaal was het om zoveel oud leden van onze club weer te zien: Thijmen Bourgonjen, een ongekend sterke jeugdschaker die meerdere keren aan een NK heeft meegedaan, leidde de hoofdgroep vandaag. Eén onvergetelijk jaar lid van onze club. Bijzonder was het om ook zijn vader en moeder weer te ontmoeten. Naast Thijmen kwamen we ook Yannick, Noël en Merijse van de Windroos weer tegen. En een groot aantal jeugdspelers die het bij SC Ten Boer gaan proberen zoals, Jadon, Jasper, Tyron en Tristan. Hopelijk worden ze lid van onze gezellige club.
de speellocatie in Appingedam
een echte schaaktoren
Er werd deze woensdag in Appingedam gespeeld in vier voorronde poules. Elke poule bestond uit vier teams. Na de voorronde werden alle teams ingedeeld in een poule met de teams die in de andere poules op dezelfde plaats waren geëindigd.
de Franse school
Als snel bleek dat het tweede team van de Fontein 2 hiermee wat pech had. Het team bestaande uit Mark, Emma, Eline en Jasmine speelde héél goed, maar had de pech in de poule te zitten met het eerste team van de Zaaier. Die was te sterk en won de poule.
team 2 tegen de Zaaier 1
Team 1 van de Fontein bestaande uit Thijn, Rens, Lisanne en Tristan maakte geen fouten in haar poule. Alle wedstrijden werden met overmacht gewonnen. Het Combinatieteam zat in de meest interessante poule. Hier geen duidelijk sterkste team en doordat Elisa alle partijen won deze middag, was het lang onduidelijk wie door zou gaan naar de kampioenspoule. Uiteindelijk werd het team derde in de poule. Net als het derde team van de Fontein. De jonkies Tim, Danique, Ivar en Tessel scoorden er lustig op los. Zij zijn de toekomst voor de Fontein.
team 3: onze talenten voor het volgend jaar
In de kampioenspoule leek het eerste team van de Fontein rechtstreeks op de titel af te stevenen. De eerste twee wedstrijden tegen de Triangel en de Zaaier 2 werden met 4-0 gewonnen. En dat terwijl de Zaaier 1 juist één wedstrijd gelijk speelde tegen het tweede team van de Zaaier.
Team 1 won alle voorronde wedstrijden
De laatste wedstrijd ging het er dus om. Tristan bracht de Fontein snel op voorsprong, maar op bord 2 en 3 ging het mis. Thijn stond beter dan hij dacht en misschien had hier meer in gezeten. Wat er bij Lisanne fout ging heb ik gemist. Rens moest dus winnen om de titel te winnen. Het bleek net niet mogelijk. Rens verdedigde zich als een leeuw, maar langzaam maar zeker verdwenen zijn stukken van het bord. Helaas, het werd 3-1 en de Zaaier werd de terechte kampioen.
Het eerste team met de tweede prijs
Het tweede team eindige als vijfde. In de poule met de nummers 2 won men alle wedstrijden. Dik ook. Wellicht hadden ze toch beter in de kampioenspoule moeten zitten. Het Combinatieteam bleek echt een maatje te groot voor de teams die derde in de poule werden. Haaie scoorde hoer en daar een punt, Mia ook en Ewout en Elisa waren zekere punten. Ook van de Fontein 3 werd gewonnen. Het Combinatieteam werd uiteindelijk 9de, het derde team van de Fontein 11de van de 16 deelnemende teams.
de wedstrijd tegen de Triangel, met Jadon in dat team
Topscorers waren Tristan en Elisa. Zij wonnen al hun partijen.
Ik wil Yvonne en Geon, de familie Bourgonjen heel erg bedanken voor de organisatie. Wellicht moeten we dit vaker doen!

Geen opmerkingen: