zaterdag 17 maart 2018

C-team kampioen van de Noordelijke Schaakbond

Vandaag is in het Denksportcentrum de Jeugdclub Competitie gehouden. Er deden 10 teams mee in de 3 categorieën. Het werd een heel leuke middag. Goed georganiseerd door Marjet en Roland. Ik wil namens onze club nogmaals opmerken, hoe dankbaar zijn dat zij met z'n tweeën het jeugdschaken in Noord Nederland mogelijk maken. Ze doen er gigantisch veel voor.

analyseren na afloop
Voor onze schaakclub deden er twee teams mee. Een C- en een E-team.
Onze geweldige derde bordspeler Isidora
We hebben weer een erg talentvolle lichting E-spelers en met de instroom die we momenteel op de club hebben is dat misschien ook de komende jaren zo. In het team zitten Jan, Elisa, Isidora en Ewout.
wedstrijd 1 tegen de Matadoren
Ze maakten er een erg spannende strijd van. Ze begonnen een beetje onfortuinlijk tegen de Matadoren. De overwinning was zeker verdiend voor de club van Hiddo, maar de manier waarop Elisa tegen Sono speelde had meer verdiend. Na een vrije ronde moest het team tegen de grootste concurrent voor de tweede NK-plek, Paardensprong 1. Het werd een bewogen wedstrijd. SC Ten Boer kwam snel met 2-1 achter. Elisa zorgde met goed spel voor het eerste bordpunt. Jan moest derhalve winnen tegen NOSBO kampioen Elliot.
Jan tegen Elliot
Jan stond een kwaliteit voor, maar verloor controle en de kwaliteit. Het resulterende dame eindspel was erg ingewikkeld: Elliot stond een paar pionnen voor maar Jan had zijn pion ondertussen op e3 staan. Elliot wist echter voor de derde keer dezelfde stelling te bereiken. Hij deed de zet, zette de klok stil. Zo mag je eigenlijk niet claimen: je moet de klok stil zetten, de wedstrijdleider erbij halen en dan zeggen welke zet je wilt spelen. Roland werd erbij gehaald en zijn oordeel was tamelijk direct: doorspelen, want met dit speeltempo en zonder notatie kun je niet drie keer dezelfde stelling claimen. Sneu voor Elliot. Gelukkig bleek het niet beslissend voor de NK-plek! Jan liep uit de schaakjes en speelde het eindspel voorbeeldig uit.
Jan won na promotie. Helaas miste Jan
de zet 1... Dxg3+ met mat op de volgende zet
Na de 2-2 wisten we dat we alle overige partijen moesten winnen. Dat lukte bijna. In de vierde ronde wonnen we van Haren. Ewout won zijn eerste partij met overmacht. Isidora speelde ook goed en was druk bezig alle stukken van de tegenstander te pakken, toen ze opeens op h2 matgezet werd. Wel heel vervelend.
Elisa
Jan en Elisa wonnen echter wel duidelijk. Maar door de 3-1 waren we eigenlijk uitgeschakeld voor de tweede plek. Paardensprong 1 had gelijk gespeeld tegen de Matadoren 1 en moest nog tegen Haren. Terwijl wij tegen het sterke Paardensprong 2 moesten. En dat begon meteen al heel sneu. Isidora voorkwam keurig herdersmat, maar toen wit g4-g5 speelde, raakte ze haar paard op f6 aan, moest er mee spelen en was het alsnog mat op f7. Gelukkig nam Ewout meteen revanche met een zuivere herdersmat. Aan de borden 1 en 2 speelden Elisa en Jan weer fantastisch. Ze wonnen erg goede partijen en haalden beide 3 uit 4.
Niet genoeg voor de tweede plaats, maar wel voor de derde achter de Matadoren en Paardensprong 1. Van harte gefeliciteerd Ronald en Hiddo met de NK-plek en de titel.
de prijsuitreiking
Het was geweldig dat ons C-team zichzelf deze week samenstelde. Met Rowin, Yrsa, Joël en Daniël hadden we meteen een grote kanshebber voor de titel. Wel hadden al onze spelers de NJC van de avond tevoren nog in de benen. En dat maakte het spel wat minder fris en fruitig als we gewend zijn. Daniël had er het meeste last van. Omdat er in tweetallen gespeeld werd, hier een duidelijk minder inzicht in de tussenstand.
tweetal 1: Daniël en Rowin
De eerste ronde scoorde ons viertal 1,5 punt. Gelukkig volgde herstel in ronde 2 en 3. Beide keer werden 3 punten gespeeld. De laatste ronde had het team 7,5 punt, volgde de Paardensprong op 1,5 punt. Het werd nog erg spannend. Daniël scoorde gelukkig een punt, Joël miste een kans en verloor.
Tweetal 2: Joël en Yrsa
Ondertussen had de Paardensprong 2 punten gehaald en was het verschil nog een half punt. Rowin moest dus winnen tegen de speler van de Matadoren of Yrsa moest remise halen tegen Lars Pos van de Paardensprong. Het werd een geweldig gevecht. Rowin wist zijn moeilijke stelling tegen Levi te kantelen en hoewel hij meerdere matten in 2 miste, won hij. De titel was binnen. En Yrsa speelde ook de partij van haar leven. Lars werd langzaam overspeelt en ze won een prachtige partij.
de laatste partij van de dag: Yrsa wint
De titel! Ik kan me niet herinneren dat we dat eerder hebben gehaald. Wel in de FGH-categorie en met een combinatieteam (Rowin volgens mij vorig jaar nog), maar niet met een eigen team. Dat gaan we vrijdag vieren!
Ons onvergetelijke C-team
Kopman Rowin gaf vanmiddag het goede voorbeeld. Hij won alle vier zijn partijen en nam daarmee het team op sleeptouw naar de titel. Ook de andere drie spelers scoorden 50% of hoger.

Geen opmerkingen: