zaterdag 31 maart 2018

Elisa en Jan op het NK (44)

Elisa gedeeld zesde op het NK

Vandaag de tweede en laatste ronde op het NK in Waalwijk. Na een warme nacht in het hotel, lijken Elisa en Jan beter uitgerust dan de vorige dag. Jan is in elk geval weer helemaal opgeknapt.

Jan op Goede Vrijdag
Toch gaat het niet helemaal goed in ronde 6. In de Slavische opening vergeet Jan de koning in veiligheid te brengen. Hierdoor verliest hij een loper door een penning. Hij geeft pardoes een tweede stuk weg, komt nog een stuk terug, maar kan niet meer winnen.

Elisa en Julia

Bij Elisa een goede aanvalsstelling. Ik heb er alle vertrouwen als een loper op c4 en een loper op c3 naar f7 en g7 kijken. Het lukt niet. Elisa zet een toren in de penning, mist een eenvoudige manier om een stuk tegen vier pionnen te spelen, ze mist een mooie gelegenheid om op h7 een toren te offeren. Het vreemde is dat als we na afloop de partij analyseren, ze zelf tot de juiste zetten komt. Blijkbaar lukt het niet de spanning om te zetten in een goede vorm van concentratie.

Elisa geconcentreerd voor de partij

In de zevende ronde speelt Jan goed. Hij raakt echter wat verward van een mataanval met een dame op g6 en een loper op h3. Hij speelt Ph4 in plaats van Pe1 om te verdedigen en verliest zo zijn paard. Op dit niveau meteen verliezend.

Jan's shirt spreekt vandaag boekdelen

Elisa slaat nu wel toe. Ze speelt een goede partij met zwart. Haar tegenstander is een echte aanvalster. Ik zie haar in ronde 8 een perfecte mataanval met offers van toren en paarden uitvoeren. Tegen Elisa komt ze er echter niet aan te pas. Elisa wint een kwaliteit, besluit aan te vallen en speelt het mooie c7-c6 om het paard op c3 uit de partij te houden. De onderste rij wordt te zwak en Elisa zet mat.
In ronde 8 maakt Elisa op een livebord! Snel wordt Dirkjan ingelicht. Hij bekijkt de partij in Ten Boer. Elisa speelt goed, maar voor de tweede keer dit toernooi ontmoet ze een tegenstander die echt te sterk is. In het begin kan ze ergens een pionnetje winnen zonder dit echt te doen. Later volgt een betere stelling, maar in het loper + dame tegen paard + dame eindspel maakt ze een fout en verliest.
eindelijk op een live bord

Jan moet tegen Sono spelen en die is vandaag echt de sterkere. In de Caro Kann staat Jan iets beter. Als hij vergeet c6-c5 te spelen om het centrum te ondermijnen wordt wit sterker. Jan wint nog wel een pion, vergist zich dan lelijk en wordt weggedrukt. Sono wint verdiend.
Met nog maar 1 uit 6 wordt het tijd om de laatste ronde allebeide te winnen. Dan sluit je het toernooi lekker af. En dat lukt. Jan wint tegen de eerste Trynwâlder op een NK na mijn aanwezigheid op het NK in 1980. Thymen Dijcker komt uit Gytsjerk. Een groot talent dat getraind wordt door Migchiel. Let op hem bij het FGH-kampioenschap. Jan speelt met goede plannetjes en als Thymen in gelijke stelling Pe7+ met damewinst toestaat is de winst binnen.
Jan wint in de laatste ronde van Thijmen Dijcker
Elisa speelt haar beste partij van vandaag. Eerst laat ze inslaan op f7 toe, en met twee pionnen meer staat wit beter. Elisa sluit het paard op b7 in en gaat in de tegenaanval. Een matcombinatie met Tb8-b2+ beslist de partij zoals Elisa het graag speelt.
Met dit resultaat is Elisa gedeeld zesde van Nederland geworden. Een superprestatie. Op weerstandspunten is ze negende. Een knap NK en met haar kampioensmentaliteit zit er de komende jaren meer in. Goed gedaan Elisa, zo goed als je presteert.
Ook Jan zit aan de bovenkant van onze verwachtingen. We hoopten op meer dan 2 punten en met 3 uit 9 heeft Jan het goed en boven verwachting gedaan. Bovendien weet Jan nu wat een NK is, welke spanning erbij komt kijken. Daar leer je van. En je geniet ervan: Jan gaf na afloop aan dat hij dit vaker mee wil maken. Met gerichte training is aansluiting bij de middenmoot mogelijk. Je ziet aan de knappe prestatie van Matteo in elk geval dat ervaring op dit niveau helpt bij de prestaties.
De schakers uit het noorden. Elliot ontbreekt
Het waren twee geweldige dagen. We sluiten af met een gezamenlijk etentje bij de snackbar. Patatje oorlog natuurlijk!
meteen weer schaken
Bedankt voor jullie prestatie Jan en Elisa! We hebben genoten in Waalwijk, Garmerwolde, Bedum en Ten Boer en omstreken
Janneke, het zusje van Elisa, levert ook een goede prestatie
door haar zus twee dagen te ondersteunen!

Geen opmerkingen: