zondag 12 februari 2017

Vijfde ronde NJC: Ten Boer 2 en 3 boven Ten Boer 1

Vrijdagavond een mooie schaakavond in het Denksportcentrum. Wat is het toch mooi om al die jeugdschakers, net als 3 weken geleden in Leeuwarden, samen te zien schaken. Het heeft gewoon wat! Uitstraling en reclame voor het jeugdschaken in het noorden. De derde klasse van de Nosbo hoorde ik wel eens iemand zeggen.
In elk geval was het goed georganiseerd door Staunton. Dit jaar maken ze de competitie wel minder spannend want ze zijn al bijna kampioen. Dat ook omdat de kruisfinales ontbreken. Die moeten we volgend jaar maar in ere herstellen.
 
Voor onze teams zat er een overwinning, een gelijk spel en een nipte nederlaag in. De nederlaag was voor het eerste team van Ten Boer, waardoor de vreemde situatie is ontstaan dat team 1 onder team 2 en team 3 in de tussenstand staat:
1. Staunto2 10-17,5
2. Paardensprong 1 8-12
3. Haren 1 7-12,5
4. MSV 6-11,5
5. Gorredijk 6-10,5
6. SC Ten Boer 2 5-11
7. Haren 2 en SC Ten Boer 3 5-10,5
9. SC Ten Boer 1 4-12
10. Philidor 4-9
11. HSP en Paardensprong 2 0-1
 
SC Ten Boer 3 - HSP 4-0


Team 3
Dit keer mocht Ten Boer 3 het opnemen tegen HSP. De overwinning was minder spannend dan vorige keer bij het tweede team. Daar gingen toch een paar goede stellingen bij de HSP spelers verloren. Nu was alleen Robin echt in gevaar. Deze partij kantelde twee of drie keer. Duidelijk was dat vermoeidheid een belangrijke rol speelt op vrijdag.
een vermoeide Robin
Robin was er niet helemaal bij in de opening en stond al snel twee pionnen achter. Hij vocht zit terug en kwam beter te staan, om daarna weer de kansen aan zijn tegenstander te geven. Toen die ze niet verzilverde was Robin in het toreneindspel wel goed bij de les en wist één van zijn twee randpionnen te laten promoveren. En het vierde punt binnen te halen.
Lindert was ondertussen allang klaar. Hij wist met eenvoudige dubbele aanvallen een stuk en daarna een kwaliteit te winnen. Keurig zette hij zijn tegenstander met koning en toren mat.Lindert scoorde zijn tweede punt deze NJC

Jarno volgde daarna met een solide overwinning. Het mat dat hij in de stelling wist te maken was fraai.


het mooie mat van Jarno

De beste partij werd door Rowin gespeeld. Hij verloor weliswaar in de opening een pion, maar kwam terug en wist met een paar mooie combinaties te winnen.
Rowin speelde heel sterk vrijdag
SC Ten Boer 2- Gorredijk 2-2

team 2 zonder kopvrouw Lemée en met invaller Martijn
Een knappe prestatie van ons tweede team door 2-2 tegen Gorredijk te spelen. En dat terwijl het team eerst met 2-0 achter kwam. Joppe is dit jaar naar de middelbare school gegaan en dat eist zijn tol. Na een week leren en blokken ben je moe. Net als bij Robin zie je dan als teamleider dat er een dromerige en vermoeide blik in de ogen is, als de speler aan zet is.
Joppe na een zware schoolweek
Zo ook bij Joppe vrijdagavond. Hij had op een gegeven moment een kans om een stuk te winnen, maar in plaats daarvan speelde hij een aftrekaanval waar een gat in zat. Tegenstander Melle had daarna geen problemen meer en won duidelijk.
Bij invaller Martijn was dat wel anders. Martijn kreeg een enorme aanval over zich heen. Ik was bang dat hij niet zou overleven, maar Martijn verdedigde zich geweldig goed.
indrukwekkende verdediging
Hij op indrukwekkende wijze de aanval af te slaan en stond zelfs even beter. Helaas ging het later alsnog mis, ik ben echter onder de indruk van zijn spel.
Ondertussen was het aan de eerste twee borden erg gezellig. Remco en Anna-Mae hadden plezier met hun tegenstanders Ruurd en Jildert.
Gezellig praat schaken
Remco was hierbij bezig met een meesterstuk. Want Ruurd de Jong heeft al zijn ontmoetingen met spelers van Ten Boer tot nu toe gewonnen. Maar na vrijdagavond niet meer! In de opening wint Remco eerst een pion om vervolgens met loper en paard de koning van wit op te jagen. Dit resulteert in stukwinst. Stukje bij beetje wordt Remco's tegenstander weggeschoven. Met een aftrekaanval wordt de loper voorsprong omgezet in een eindspel met alleen nog pionnen en een toren van Remco. Dat wint Remco eenvoudig. Ondertussen begint Anna-Mae het ook steeds meer naar haar zin te krijgen. Een gelijk eindspel met voor ieder een loper, toren en paard wordt op activiteit van stukken gewonnen. Anna-Mae begint een koningsaanval die een paard oplevert. Daarna volgt een aanval op de gepende pion op g6 met de h-pion. Jildert probeert ondertussen werk te maken van zijn a- en b-pion, maar de aanval van Anna-Mae is eerder.

Dit levert een 2-2 eindstand op en nog wel zonder kopvrouw Lemée.

Staunton - SC Ten Boer 1
Team 1
Het eerste team mag tegen koploper Staunton. Het werd een spannende match die eigenlijk beslist werd op het vierde bord. Koen speelde goed en leek gelijk spel te hebben tegen Jan van Reijendam. Maar net als vorig jaar was het niet voldoende. Hij besloot een pion te winnen, maar Jan kon toen het initiatief grijpen op de koningsvleugel met het sterke f2-f4. De koning van Koen stond nog op e8 en toen hij die met lange rokade in veiligheid bracht bleek een vervelend schaakje op f5 de toren die vanaf h7 de pion op f7 dekte de partij te kosten.
Koen

Gerbrich moest dientengevolge winnen van Thijmen Nawijn, want dat Daan zou winnen tegen Jonas leek bijna uitgesloten. Gerbrich had het echter moeilijk. In de opening had ze een pion meegenomen, maar daardoor wel een enorme ontwikkelingsachterstand opgelopen. Toen ze met e6-e5 ruimte probeerde te krijgen kon Thijmen winnen, maar hij vergat te winnen. Daardoor stond Gerbrich zelfs even gewonnen. De tactische wendingen waren ingewikkeld en er werd afgeruild naar een gelijk eindspel waarbij Gerbrich vervolgens een pion weggaf. Toen Thijmen die teruggaf werd er tot remise besloten.
De borden 1 t/m 3 moesten minimaal 2 punten scoren

Robin deed het ondertussen precies zoals afgesproken. Rustig de partij opzetten, gezonde zetten doen en wachten op de fout van Luca. Die fout kwam vooral in de tijdnoodfase. Eerst werd een pion gewonnen door Robin, daarna vergat Luca zijn paard op d5 te dekken en tenslotte kon Robin afruilen naar een gewonnen eindspel met een paard meer. Het was weer spannend.
Robin won als enige

Daan had echter ondertussen problemen met zijn tijd. In de opening had hij de centrumdoorbraak d3-d4 iets te vroeg uitgevoerd. Hierdoor had Jonas een bijzonder aangenaam plusje. Indrukwekkend was ook hoe hij de stukken neerzette op a4, c8 en h4. Daan moest zeeën van tijd verbruiken om zijn stelling in evenwicht te houden. Toch lukte dat en toen Jonas de koningsvleugel opende leek mij dat het voordeel minder was geworden. Door de enorme tijdnood was er echter geen mogelijkheid om meer goed na te denken en plannen te maken.
De tijdnood van Daan
Daan hield taai vol, maar je voelde dat het niet goed zou gaan. En dat klopte, de toren van Jonas kwam binnen op g3 het paard op a4 via c5 werd omgespeeld naar d3 en Daan kon alleen nog opgeven. Helaas, goed gestreden Daan en Koen. En felicitaties aan Staunton die vrijdagavond sterker waren.


De prachtige foto's zijn door Dirkjan gemaakt.

Volgende ronde (17 maart) een zware indeling voor onze teams:
Staunton - SC Ten Boer 3
SC Haren 2 - SC Ten Boer 2
SC Ten Boer 1 - Philidor Leeuwarden

Geen opmerkingen: