maandag 20 februari 2017

Sem vierde bij PJK D-categorie

Vandaag de tweede dag van de PJK's. Voor Ten Boer maar liefst 10 deelnemers vandaag.
openingswoord bij de D's
D-categorie
De D-categorie speelde vandaag zijn kampioenschap. Op één dag. Dat is voorgaande jaren anders geweest. De laatste jaren neemt het aantal deelnemers af. Vanuit Ten Boer proberen we iedereen enthousiast te maken voor de PJK's. En dit jaar zijn er maar liefst twee plekken voor de dames en drie voor de heren te verdienen. Het meest vreemde is trouwens dat Stella en Lyne niet mee hoefden te doen om zich te plaatsen. Als we dat hadden geweten in Ten Boer, dan had één van onze D-meiden meegedaan. Want nu houden Stella en Lyne andere meiden in de C-categorie van het NK af. Ik hoop dat de meiden uit Ten Boer zich de volgende jaren niet laten ontmoedigen voor deelname aan het PJK.
De D's zijn begonnen
De drie mannelijke deelnemers uit Ten Boer deden het goed. Sem, Joël en Daniël doen ervaring op voor de volgende toernooien. Sem begon erg goed met 2,5 uit 4. In de laatste drie ronden was het gebrek aan ritme te groot. Sem probeerde het wel, de concentratie was alleen moeilijk vol te houden. Met 2,5 uit 7 werd Sem toch knap vierde.
Sem
Daniël speelt nog iets minder toernooien. Zijn stijl is goed. Hij ziet veel trucjes, alleen in het eindspel gekomen lukt het minder goed. Zo ruilde hij tegen Nanne af naar een verloren toreneindspel. Toch wist hij twee partijen te winnen.
Daniël
Joël speelde ondanks zijn laatste plaats in de eindrangschikking goed. Hij denkt lang na en weet zich ook goed te verdiepen in de stelling als er opeens iets is veranderd. Vandaag kwam hij het dichtst bij een overwinning tegen de top 3. Tegen Nanne had hij een gewonnen toreneindspel en ging remise door zetherhaling uit de weg. Helaas maakt hij daarna een fout en verloor als nog. Tegen Nils in de laatste ronde stond hij een stuk voor maar dat eindigde uiteindelijk toch in remise.
Joël
Voor alle drie geldt: veel geleerd vandaag.
De prijsuitreiking
C-categorie
In de C-categorie hebben we de pechvogel van de dag. Dat is Rowin. Tegen Loek speelde hij een goede partij, maar uiteindelijk verloor hij doordat Loek sterker was. In de tweede ronde overspeelde Rowin Brian om een mat in één in totaal gewonnen stelling toe te laten. In de derde ronde miste hij een aftrekaanval tegen de altijd sympathieke Tobias en in de vierde ronde tegen Anna-Mae miste hij een paar dubbele aanvallen om meer tegenspel te bieden. Zo staat hij na dag 1 op 0 uit 5. Goed schaken en dan met lege handen staan.
Pechvogel Rowin
Yrsa staat op 2 uit 5. Ze speelt goed en won zowel van Anna-Mae als van Tobias. Tegen Tycho had ze weinig kans. Zowel tegen Stella als tegen Brian ging de strijd gelijker op.
Yrsa
Anna-Mae heeft vandaag 1 punt gehaald. Haar vechtlust is en blijft fenomenaal. Alleen dan moet je niet te veel achter komen. In de eerste ronde tegen Stella liet ze zich in moeilijke stelling mat in één zetten. De familie Bruggink was te sterk, maar tegen Rowin won ze wel een leuke partij. En dan is er weer de glimlach!
Anna-Mae
 
B-categorie
Hier doet Daan het goed. In de eerste ronde tegen Luca begon het wat moeizaam.
Daan
In tijdnood, met omstandigheden die bepaald niet goed zijn te noemen door een verkeerde instelling van de klok, liet Luca een betere stelling glippen. Hierna volgden twee sterke overwinningen tegen Lodewijk en Abedin. Ook de vierde ronde tegen Jesper leek een overwinning te gaan opleveren. De stelling met een kwaliteit voor een pion meer bevat echter veel venijn. Misschien is het zelfs niet meer gewonnen. In elk geval is lang manoeuvreren geboden. Daan vergist zich echter en verliest een stuk en wordt mat gezet. Nu maar hopen dat Jesper morgen nog ergens een misstap maakt.
Gerbrich heeft het in het begin moeilijk. Tegen Jesper en Abedin wordt ze van het bord af gedrukt en als ze tegen Tetske in gewonnen stelling niet oplet staat ze opeens verloren.
Gerbrich tegen Abedin
Tetske mist echter een vork en vergeet vervolgens eeuwig schaak te geven. Alsnog wint Gerbrich. Sneu voor Tetske die meer verdiend had. In de laatste ronde van de dag wint Gerbrich wel eenvoudig van Jarno.
Jarno speelt zelf overigens een goede partij in de tweede ronde tegen Robin. In de nieuw geleerde opening heeft hij ruimtevoordeel en maakt met enkele fraaie combinaties de partij af.
Joël
Ook Robin heeft 1 uit 4. Robin heeft een goede partij tegen Remmelt gewonnen. Remmelt staat eerst beter. Robin verdedigt goed en weet in het eindspel zoveel vrijpionnen te maken dat hij wint. De andere twee partijen gaan verloren.
Robin begon tegen Thijmen van wie hij ooit schaken leerde
Morgen gaan we verder. Hopelijk weet Daan de titel nog te pakken en kan Gerbrich de meidentitel winnen.

Geen opmerkingen: