zondag 25 september 2016

Noordelijke Jeugd Competitie: het vijfde seizoen

Vrijdag is het vijfde seizoen van de NJC gestart. Dit keer half onder auspiciën van de Nosbo. Marjet Veldhuijzen van Zanten, onze jeugdleider, heeft meegeholpen met het opstarten van het seizoen. Dat was ook wel nodig, want Ronald van Nimwegen is gestopt. Hij heeft een ongekende hoeveelheid energie in de afgelopen vier seizoenen gestopt en al die jaren voor de prijzen, de vele organisatorische mails en verslagen gezorgd. 
de teams zijn begonnen

Regerend en drievoudig kampioen is Staunton. Ze moeten ook wel kampioen worden, want ze zijn de wisselbeker kwijt. Dus hebben ze zich voorgenomen de NJC te blijven winnen tot ze de beker hebben teruggevonden.
De erelijst tot nu toe:
2013 SC de Paardensprong 1
2014 Staunton
2015 Staunton
2016 Staunton
Staunton - MSV
Staunton heeft dit jaar ook de hoogste gemiddelde rating. De eerste wedstrijd speelden ze tegen MSV en wonnen met 4-0.
Marrit tegen Jonas
Op bord 1 één van de beste partijen van de avond.

Marrit (aan zet) - Jonas
In deze stelling speelde Marrit het sterke 1. Lf5. Na 1... De8 lijkt 2. Pe6+ heel sterk. 2... Kg8 3. Lh7+ Kh8 4. Dg6 wint en na 2... Ke7 kan wit de pion op c7 slaan. Marrit zat in stevige tijdnood en speelde 2. Pg6+ Kg8 3. Tf1 (goed de toren bij de aanval betrokken) 3... exd4 4. exd4 De3+ 5. Df2 Te8 6. Kh2 Lb5 en in plaats van 7. Dxe3 uit te voeren ging Marrit door de vlag. Jonas gaf na afloop aan dat hij vond dat wit waarschijnlijk nog steeds gewonnen staat na 7. Dxe3 Txe3 8. Ta1.
SC Ten Boer 1 - SC Ten Boer 2
Het tweede team qua rating is ons eigen team. Het team bestaat dit jaar uit Daan, Robin, Koen, Gerbrich en Ilja. In de eerste ronde mocht ons eerste team tegen het tweede team. Remco, intern de trotse koploper voor Daan, verloor vrijdagavond voor het eerst dit seizoen. Robin bleek het rating surplus te gelde te maken. Daarna volgde een mooie overwinning van Gerbrich op Anna-Mae. Gerbrich kreeg een pion op f3 en toen de loper vanaf f4 ook nog veld h2 controleerde was mat op de onderste rij niet te voorkomen. Daan en Ilja hadden het moeilijker. Daan stond al vrij snel gewonnen, maar het aanraken van het verkeerde stuk bracht Lemée weer helemaal terug in de wedstrijd. Het leek zelfs richting remise te gaan. Een verrekening van Lemée kostte echter een stuk en de partij. Ilja won ook van Joppe. Joppe heeft een prachtig combinatieshirt van SCEPU en SC Ten Boer aan.
het combinatieshirt
We zijn heel blij dat Joppe bij Ten Boer is komen schaken en willen het tweede team daarom ook het combinatieteam van SCEPU en SC Ten Boer dopen. Lemée heeft immers vorig jaar ook al voor SCEPU gespeeld. In elk geval maakten Joppe en Ilja er een mooie partij van. Joppe miste uiteindelijk in deze stelling de remise:
Ilja (aan zet) - Joppe
Ilja speelde hier 1. Dxa6 maar dat geeft Joppe de mogelijkheid om op twee manieren remise te maken met eeuwig schaak. Het eenvoudigst is 1... Pg3+ 2. Pxg3 Txf3+ 3. gxf3 Dxf3+ 4. Kg1 Dxg3+. Verder is er nog 1... Txf3+ 2. gxf3 Dxf3+ 3. Kg1 De3+ 4. Kg2 De4+ met eeuwig schaak.
SC Ten Boer 3 - Philidor Leeuwarden
Philidor Leeuwarden is de nummer 3 op rating. Vandaag speelden de gebroeders Algra aan de eerste twee borden. Hier werd ook fel tegenstand geboden door Jarno en Rowin. Rowin kwam in een dubbel toreneindspel met een pion minder en verloor maar heel langzaam. Jarno ging volledig gelijk op tot hij in het verre middenspel een koningsaanval over zich heen liet komen. Jarno kreeg de complimenten van zijn tegenstander: zijn spel is beter dan zijn rating doet vermoeden. Ook onze nieuwkomer Robin Gibcus speelde erg goed tegen Marthijn Kooistra. Hij had actieve compensatie voor een geofferde pion. Marthijn moest nauwkeurig verdedigen om overeind te blijven. Ergens werd er toch een foutje gemaakt en Robin verloor bij zijn debuut. Yrsa ahd al eerder moeten opgeven. Overigens niet nadat ze toch één keer een gemeen matje op de onderste rij dreigde. Helaas zag tegenstander Jan Hoekstra de dreiging.
Nieuwkomer HSP tegen Gorredijk
Nieuw in deze competitie is HSP. Yeb Blom heeft een team in opbouw en het zoet er goed uit. David de Graaf en Alexander Gandakusuma zijn de wat oudere kern van het team, maar het is vooral het jeugdige talent wat Yeb opleidt waar we de komende jaren binnen de Nosbo plezier van gaan hebben. Tegenstander Gorredijk doet al vanaf het eerste uur mee. In Gorredijk wordt al jaren talent na talent opgeleid en dat gaf in deze op papier spannendste wedstrijd de doorslag. Met meer ervaring wisten Jeldert, Ruurd en Melle hun tegenstanders te verslaan.
Paardensprong 1 tegen Paardensprong 2
De Paardensprong is weer druk bezig met het opleiden van een nieuwe generatie schakers. De club heeft met het vertrek van Lodewijk en Silvan een behoorlijke veer moeten laten vallen, maar Nick en Stella hebben het potentieel om ze te vervangen. Daarbij worden ze stevig geholpen door oude winnaar en NK-ganger Martijn van Nimwegen. Martijn heeft het geduld om ze bij de hand te nemen en te leiden in de wedstrijden. Vergis je niet in het team! Afgelopen vrijdag waren er door ziekte slechts 6 spelers, vandaar de wat vreemde uitslag 3-0.
Haren 1 tegen Haren 2: de langstdurende match
Tenslotte de wedstrijd die het langst duurde: Haren 1 tegen Haren 2. Er is een prachtig verslag met partijen van deze wedstrijd te vinden op de site van Haren: zie verslag. Vooral de combinatie van Loek tegen Joris en het paardeneindspel zijn het naspelen waard. Wat rekent Loek al ver door!
 
Uitslagen:
Staunton - MSV 4-0
SC Ten Boer 1 - SC Ten Boer 2 4-0
SC Ten Boer 3 - Philidor Leeuwarden 0-4
SC Haren 1 -SC Haren 2 3-1
SC de Paardensprong 1 - SC de Paardensprong 2 4-0
HSP - SV Gorredijk 0-4
 
Indeling tweede ronde:
SC Haren 1 - Staunton
SC de Paardensprong 1 - SC Ten Boer 1
Philidor Leeuwarden - SV Gorredijk
SC Haren 2 - SC Ten Boer 3
MSV - HSP
SC Ten Boer 2 - SC de Paardensprong 2

Geen opmerkingen: