zondag 11 september 2016

C-team doet zich tekort op JCC

Gisteren is het combinatieteam van Assen en SC Ten Boer naar Den Bosch afgereisd om mee te doen aan de JCC. De ontstaansgeschiedenis van het team is bijzonder: omdat de Paardensprong geen combinatieteam kon formeren en Daan al bij Staunton toezeggingen had gedaan, zijn we in Ten Boer op zoek gegaan naar andere schakers die mee wilden doen aan het Nosbo team. Tycho en Abedin van Assen wilden ons wel helpen en daar zijn we ze heel erg dankbaar voor in Ten Boer! Met hen aan de eerste twee borden kunnen onze jeugdspelers ervaring op doen op dit landelijke topniveau. Deze zaterdag waren Ilja en Rowin aan de beurt om het team aan te vullen.

De eerste ronde speelden we tegen Spijkenisse.
Rowin deed aan bord 4 wat zijn leerdoel was: rustig de tijd nemen in de opening. De Schotse opening was echter wel erg complex en ondanks heel goede ideeën en plannen kwam hij een stuk achter tegen zijn tegenstander. Deze bleek gewoon te sterk en Rowin verloor (0-1).
Het team zit klaar voor de eerste ronde
Tycho had een Spaanse opening tegen Pascalle Monteny. Het lukte Pascalle om Lg4 te spelen, iets wat veel liefhebbers van het Spaans willen voorkomen. Tycho drukt echter alsnog zijn pionnen op de koningsvleugel naar voren en opent vervolgens de h-lijn om met toren en dame mat te zetten (1-1).
Tycho tegen Pascalle
Abedin speelde een erg creatieve partij. Een boeiend kwaliteitsoffer met heel veel compensatie. Abedin mist wat mogelijkheden om te winnen en langzaam verliest hij de partij ondanks meerdere moeilijk te vinden kantelmomenten (1-2).
Job (aan zet) - Abedin
In deze stelling speelt Job 1. Ph4, waarna Abedin kiest voor een kwaliteitsoffer met 1... Pxe4 2. Pg6 Pf6 3. Pxf8 Dxf8. Helaas mist hij 3... d5 wat duidelijk maakt dat het paard op f8 nog wel even kan blijven staan voordat het van het bord verdwijnt, terwijl de loper op c4 wel meteen veroverd kan worden.
Job (aan zet) - Abedin
Deze stelling is tekenend voor de complexe strijd die ontbrandt tussen Abedin en Job. Er dreigt 1... d4 en om dit te voorkomen moet wit eigenlijk 1. Pe4 (ondermijnt het paard dat helpt bij d6-d5) spelen. In plaats hiervan speelt Job 1. Db2 om na 1... d5 te ontdekken dat na 2. La2 d4 met problemen voor de loper op e3 en de pion op b4 volgen. Hij kiest voor 2. Lxa6 Lxa6 3. b5 waarna Abedin tot mijn verrassing de juiste voortzetting vindt, waarvan ik niet weet wat het gevolg is: 3... d4 4. cxd4 en nu misschien wel niet het gespeelde 4... Pxd4 5. Lxd4 exd4 6. bxa6 maar 4... exd4 5. Lf4 Pb4 is nodig met complete chaos. Er dreigt 6... Pxd3 met winst van de loper op f4, dus 6. Lxc7 is nodig. Ik weet niet hoe het staat. De stelling is erg moeilijk te beoordelen.
Gelukkig overspeelt Ilja haar tegenstander in een Pirc. Alle leerdoelen van deze dag worden gehaald als ze met Lc4-b3 de kracht van d6-d5 uit de stelling haalt en vervolgens ook nog het initiatief neemt voor de koningsaanval met f2-f4. Klasse. Ze wint in een vliegende aanval (2-2). Helaas vindt ze niet de mooiste combinatie van de dag:
Ilja (aan zet) - Vinh
Hier kan wit mat zetten met 1. Dxh7+ Kxh7 2. g6+ Kh8 3. Th5+ Lh6 4. Txh6+ Kg7 5. Th7+ Kf6 6. Tf1#
Abedin en Ilja halen het gelijke spel binnen
In de tweede ronde mag het team tegen HMC Den Bosch. Rowin verliest helaas snel met wit. Na afloop meldt hij dat hij zich heeft vergist in de opening. Hij denk met een herdersmat dreiging twee pionnen te winnen. Maar ergens doet hij wat fout waardoor zijn stelling niet meer te herstellen is (0-1).
Tycho wint een pion in de opening. Als ik bij zijn bord sta vind ik wel dat wit heel veel compensatie heeft. Er staat een witte loper op h6 die veld f8 afdekt, terwijl de f-lijn met een toren op f1 al klaar staat om op f7 binnen te komen. Ondanks enorme vechtlust verliest Tycho deze ongelijke strijd. Later begrijp ik van Tycho echter dat hij een foutje maakt na de loperwinst, waardoor de loper op h6 zo verlammend kon werken. Maar in Ten Boer zijn we juist erg blij met zo'n sterke speler op bord 1 die al zo goed schaakt! (0-2)
Abedin staat de hele partij beter tegen Janne Allaart. Langzaam verhoogt hij de druk en als zijn c-pion zwarts loper op b7 uit het spel haalt en tegelijkertijd de dame op c2 de pion op g6 dreigt te winnen, bezwijkt Janne (1-2)
Ilja komt met goed spel een dame tegen toren voor en lijkt de 2-2 te scoren. De tegenstander wil alleen niet opgeven. En dan gebeurt in tijdnood het volgende:
Tristan - Ilja (aan zet)
Waarschijnlijk wint 1... Pxe5 2. Lxe5 Pg4 eenvoudig, maar ook na 1... Dxd4 2. Pxc6 Dc5 is het gewoon helemaal uit. Helaas vergist Ilja zich en speelt 2... Dd2 om na 3. Te8+ Txe8 4. Txe8+ Kxe8 5. Lxd2 met weinig tijd op de klok opeens in een moeilijk eindspel te belanden. Ondanks veel weerstand gaat dit verloren (1-3).
Een sneu verlies voor ons team dat meer verdiende.
Minder sneu: het eten na afloop

Geen opmerkingen: