zondag 20 december 2015

Grand Prix Emanuel Lasker

Zaterdag 19 december werd de tweede Grand Prix van de FSB in St Anne georganiseerd. Voor het derde achtereenvolgende jaar waren we met een kleine ploeg aanwezig. Titelverdediger van de cyclus Rowin, Jan Steenstra, Gerbrich en Lindert reisden af naar Noord Friesland.
De toernooizaal in kerstsferen
Met een prachtige kerstjurk op het podium
Voor Jan was het één van zijn eerste ervaringen met Grand Prix'. Jan heeft veel talent. Dat zien we op de club doordat hij activiteit van stukken van nature aanvoelt. Bovendien beheerst hij de ruimte op het bord al goed. Gisteren viel dat op: hij ziet bijvoorbeeld zetten als Dd4-a1+ als een koning op f1 staat. De meeste kinderen zouden hier zetten als Dd4-e3 doen om op de volgende zet de koning op te jagen, Jan heeft echter al zicht op het hele bord.
Jan tijdens één van zijn eerste partijen
Uiteindelijk werd hij zesde in de groep van 10 spelers. Vooral de drukte om het bord heen, maakte dat Jan soms een mooie stelling in rook zag opgaan, doordat hij even afgeleid was. Want qua spel zat er een betere positionering in. Ook speelde Jan de langste partijen in de groep, waardoor de energie op een gegeven moment op was.
Jong en oud. Berend Nauta had veel oog
voor de jongste jeugd met onze Jan
Jan heeft  veel geleerd en waarschijnlijk gaat het woensdag bij het Schaakfestival wel lukken.
Jan kreeg een prijs na afloop
Rowin en Lindert schaakten samen in poule B.
Poule B in de derde ronde
Beiden begonnen geweldig. Rowin wist in de eerste vier ronden 3 punten te verzamelen. Met goed spel.
Rowin tijdens de eerste ronde
Mooie overwinningen op Nemo en Wytse na een goed gespeelde partij. Daarna was het een beetje op bij Rowin.
Tegen Stella had Rowin kansen
maar uiteindelijk bleek Stella te sterk
Bij Lindert hetzelfde scenario. In de eerste drie ronden geweldige combinaties en aanvallen. Stukken werkten goed samen.
Lindert voert na een combinatie het vernietigende Tf8-d8 uit
 
en het bijbehorende mat
Maar na 3 uit 3 volgden twee onnodige nederlagen. Lindert speelde te snel. In de zesde ronde leek Lindert weer te winnen, maar nu fopte Lindert zichzelf door af te ruilen naar een eindspel met loper en randpion. De loper had echter niet de kleur van het promotieveld en daarmee was de remise onvoorkombaar. De laatste ronde won Lindert nog wel van Rowin, waardoor Lindert op de gedeeld tweede plaats uitkwam. Op onderling resultaat werd de geschenkenbon van 10 euro gewonnen.
Lindert krijgt de tweede prijs
Gerbrich ging voor de toernooiwinst. Ze speelde drie geweldig goede partijen. Luca, Wessel en Wisse hadden geen kans.
Gerbrich schaakte sterk
In de vierde ronde de ontmoeting tegen Tijmen Hofstra, haar angstgegner. Het ging opnieuw fout. Een bekende openingstruc, die haar al eens eerder was overkomen, overkwam haar opnieuw. Het was meteen mat. Balen, maar snel je herpakken voor de partij tegen Sake. En dat was weer een goede. Met krachtig spel wist Gerbrich een aanval te ontketenen, maar doordat ze net niet krachtig genoeg doorpakte, kwam Sake terug in een loper eindspel. Het pionneneindspel met een pion meer dat overbleef was pas na een paar onnauwkeurigheden van Sake gewonnen. Een uitstekend toernooi, waar Gerbrich in elk geval voor de vierde keer als nummer 2 eindigde. De toernooiwinst komt steeds dichterbij.
Het podium in St Annaparochie
Het was een gezellig toernooi. Thys Tuinstra, Jan Hibma en alle andere organisatoren maakten er een geslaagde middag van. Zo geslaagd dat we besloten om met de jeugd de plaatselijke Chinees te bezoeken om het schaakjaar in Friesland met de titelverdediger van de Friese Grand Prix cyclus af te sluiten.
Samen eten na afloop
Een goede keuze met tafelgesprekken over allerlei onderwerpen zoals het kunstwerkje dat de eigenaar van een wortel gemaakt had en of je dit nu wel of niet moet opeten. Weet u het?
Wel of niet opeten?

Geen opmerkingen: