maandag 28 december 2015

3,5 uit 6

Vandaag de derde ronde van de Mini's. Twee van onze spelers waren heel snel klaar.
 
Daan gaat voor de toernooiwinst en won met een prachtige truc de dame. Om de belangrijke stukken weer te geven: wit had een paard op d4 gedekt door de dame op d1, loper op g2 koning op g1 en pionnen op h2, g3 en f2. Zwart had lopers op d7 en g7, paarden op f6 en c6 en een dame op d8. Wit speelde h2-h3, Daan reageerde met Dd8-c8. De loper en de dame vallen de pion op h3 aan en wit besloot deze met Kg1-h2 te dekken. Maar dan kan Pc6xd4 en toen wit ook nog met Dd1xd4 het paard terugsloeg, kwam de aftrekaanval Pf6-g4+. De tegenstander vond het wel genoeg en gaf op.
 
Ongeveer twee minuten later had Jarno verloren. Wat daar gebeurde miste ik, maar de enige keer dat ik bij het bord van Jarno langs liep zag ik al dat hij het moeilijk had tegen het enorme talent waar hij tegen speelde.
 
De overige partijen duurden langer. Gerben moest een half uur op tegenstandster Judith Valkenburg wachten. Geïnspireerd viel hij aan en na Pxf7 was de partij eigenlijk al over. Als Judith terugsloeg volgde Pxe5++ (dubbelschaak) en nog een keer Pf7 met winst van de toren op h8. Goed gedaan van Gerben.
 
Robin speelde weer een goede partij en kreeg een kansrijk toreneindspel. Normaal een kolfje naar zijn hand, maar nu vergat hij zijn toren actief te houden en kon zijn tegenstandster naar remise ontsnappen.
 
Ilja speelde een prachtige partij tegen Nick, maar verloor uiteindelijk. Het was bijzonder om te zien dat Ilja's stukken naar de rand werden gedreven, terwijl die van Nick goed samenwerkend het centrum van het bord domineerden. Ilja had zeker kansen, ik vermoed dat ze de winst heeft gemist. Het einde van Nick was prachtig: de toren kwam binnen op de c-lijn en besliste de partij. Complimenten voor je spel, Nick. En natuurlijk ook Ilja die een geode partij speelde, maar helaas net verloor. 1-0,5 was misschien een betere uitslag geweest.
 
Als laatste was Gerbrich nog bezig. Ze speelde een foutloze partij. Thematisch nam ze de pion van wit op d4 op de korrel en toen die veroverd was, volgde een tweede. Langzaam werd wit opgerold, eigenlijk net zo als het gisteren bij haar zelf ging. Goed gedaan Gerbrich!
 
Met 3,5 uit 6 gaat het heel goed met onze jeugd. Daan gaat voor de prijzen en misschien dat Ilja, Gerben en Jarno een ratingprijs kunnen winnen.
 
Nog steeds geen foto's van onze jeugd. Misschien dat men wat bang is voor de nabewerking van Erwin op deze site. Daarom maar het volgende prachtige plaatje van Harry Gielen van Gronings hoop, Jorden van Foreest en zijn vriendin (?). Jorden staat een punt los van zijn concurrentie in de Open groep. Vandaag won hij een toreneindspel van Migchiel de Jong, de trainer van Gerbrich.
Jorden van Foreest (foto van Harry Gielen)

Geen opmerkingen: