woensdag 18 november 2015

Schoolschaken Bedum: Rowin en CBS de Fontein een klasse apart

Vanmiddag is het jaarlijkse schoolschaaktoernooi van de gemeenten Bedum en Ten Boer gehouden. Na jaren waren we weer terug in de Walfridusschool. De catering was voortreffelijk. Genoeg te koop voor de kinderen en heerlijke koffie en soep voor de organisatoren. Het toernooi werd dan ook weer prima georganiseerd door Marcel Kuipers en Theo Smit. Het was gemoedelijk, er waren geen incidenten (of het moet de jongen zijn die zichzelf op het plein opsloot toen hij een bal wilde terughalen).
De kinderen luisteren aandachtig naar Marcel
Individueel
Van tevoren dacht ik dat Mieke de grote kanshebster voor de titel was. Mieke was de afgelopen week echter ziek en speelde vooral omdat ze het niet wilde missen. Ze moest vanwege de hoofdpijn regelmatig een paracetamol nemen. Ze speelde echter goed. Net als de andere kandidaten, Rowin, Yrsa en Anna-Mae, maakten ze geen fouten tot en met de vierde ronde. Alleen Yrsa had toen al gaatje moeten laten vallen, want in de onderlinge partij was Anna-Mae de sterkste. Dus Rowin, Anna-Mae en Mieke op 4 punten en Yrsa op 3 met een grote andere groep waaronder Melanie, Joël en Hilde. Feline van de Walfridus volgde op een half punt.
 
Vanaf de vijfde ronde alleen nog maar finales. Rowin-Mieke was de eerste. In deze partij, ik denk de belangrijkste van de middag, was Rowin een klasse apart. Hij kwam actiever uit de opening en toen Mieke haar dame aanraakte verloor ze een stuk op c7. Dat werd een kwaliteit toen Mieke een koningsaanval ging opzetten. Rowin bleek echter een klasse apart en dwong door te dreigen met afruil van stukken Mieke terug.
Mieke tegen Rowin
Het mat was bijzonder fraai: gebruik makend van een penning kon de dame de pion op h6 slaan en het was op de volgende zet mat. Een héél goede overwinning, met grote zelfbeheersing door Rowin gespeeld.
 
Dat betekende dat in de 6de ronde Anna-Mae en Rowin tegen elkaar mochten. Ook nu speelde Rowin weer met heel rustig en geconcentreerd. Eerst werden de c- en d-pion gewonnen, daarna volgde de toren op f2 met een penning en tenslotte werd de dame op h5 mat gezet.
 
Met het ingaan van de laatste ronde had Rowin 6 punten en volgden Mieke, Yrsa, Melanie, Anna-Mae en Hilde met 5 punten. In de laatste ronde trof Rowin met Yrsa een sterke opponent. Maar ook dit keer klaarde Rowin met nauwkeurig spel de klus. Met 7 uit 7 schreef hij het toernooi op zijn naam. Anna-Mae won van Melanie en Mieke versloeg Hilde. Op weerstandspunten werd Anna-Mae tweede en Mieke derde.
 
Einduitslag
1. Rowin 7
2. Anna-Mae 6
3. Mieke 6
4.-8. Yrsa, Hilde, Melanie, Joël en Jovan 5
De nummers 3, 2 en 1 in de eindrangschikking
Helaas was de printer uitgevallen, dus ik heb nu niet alle uitslagen. Ik wil wel Jan Steenstra noemen. Samen met Feline de jongste speler, wist hij als enige deelnemer van OBS Garmerwolde 4 uit 7 te halen. Een zeer goede prestatie, omdat Jan volgens mij nog maar 8 jaar oud is en nog vele jaren mee kan doen.
 
Scholenklassement
Voor de eerste plaats was er geen spanning. DE fontein kwam met zo'n overmacht, dat duidelijk was dat zij eerste zou worden. Er wordt tegenwoordig ook schaakles op school gegeven en dat geeft de leerlingen een stevige impuls. Vorig jaar zelfs met een plaats in de landelijke finale tot resultaat.
 
De Fontein bezette in elk geval in de einduitslag de plaatsen 2 t/m 8. Alleen Rowin kon voor de Huifkar nog iets terugdoen. Het eerste team van de Fontein (Anna-Mae, Mieke, Yrsa en Hilde) lag aan het eind 3 punten voor op het volgende team.
De beste schakers van de Fontein krijgen de prijs van Marcel
In de eindrangschikking bleek ook het tweede team van de Fontein nog boven de Huifkar en Walfridus te zijn geëindigd. Hierin de verrassend sterk spelende Melanie, Joël en Jovan. De Huifkar bleef de Walfridusschool een half puntje voor.
De schakers van de Fontein met de beker
 
Eindstand
1. CBS de Fontein 1 22
2. CBS de Fontein 2 19
3. OBS de Huifkar 1 17,5
4. Walfridusschool 17
5. Togtemaarschool 11,5
6. OBS Garmerwolde 4

Geen opmerkingen: