zondag 29 november 2015

Een team om trots op te zijn

Zaterdag 28 november was de laatste dag van de jeugdclubcompetitie. Op 14 november mochten onze drie C-spelers ook aantreden voor de C-categorie.  
Ons superteam
Voor het eerst in de historie van onze schaakclub hebben we met een team meegedaan aan de jeugdclubcompetitie in de D-categorie. In de FGH-categorie zijn we één keer Nosbo-kampioen geworden, maar daar is geen landelijke wedstrijd voor. In de E-categorie hebben we drie keer meegedaan: in 2010, 2012 en 2013. Het waren onvergetelijke dagen. Ook de jeugdclubcompetitie in de C- en D-categorie blijkt onvergetelijk. Drie of vier dagen naar Rosmalen om daar zo goed mogelijk te schaken.
 
De kampioenen
In de D-categorie werd de Paardensprong na een zinderende finale kampioen. Na twee speeldagen stond men één matchpunt achter op VAS uit Amsterdam en men moest hopen op een misstap van dit team om kampioen te worden. De onderlinge wedstrijd was al gespeeld en gewonnen door de Paardensprong. VAS weigerde om mee te werken tot de allerlaatste partij van het toernooi. In een verder lege speelzaal (op het massaal aanwezige publiek na dat om het bord heen dromde) moest de jeugdspeler van VAS winnen van de Belgische jeugdspeelster. Er stond een paardeneindspel vol dramatiek op het bord. Het werd een dramatische strijd die eindigde met nog slechts twee koningen op het bord. 2-2 en Paardensprong kampioen.
Onze felicitaties aan de jubilerende schaakclub. Zonder meer verdiend, want het team speelde gisteren bijna onaantastbaar. Eelke werd met 9 uit 9 de topspeler van het team en ook Thijmen, Silvan en Nick scoorden allemaal ook uitstekend.
De winnaars met op de rug de grote animator
van de Paardensprong: Ronald van Nimwegen
Kindervriend?
Na de muziek in september zaterdag weer een groot moment: de binnenkomst van onze grote kindervriend en zijn knechten. Helaas was ik afwezig op het moment suprême. Wel zag ik toen ik de gezelschapsruimte weer binnenkwam allemaal teleurgestelde kindergezichten. Wat ik begreep was men vol verwachting toen de goedheiligman onverwachts binnenkwam, maar hij liep de uitzinnige kinderschare straal voorbij. Ondanks gezang, wuivende kinderhandjes en naar pepernoten smachtende gezichten ging hij de trap op om naar de bejaarden in de Biechten toe te gaan.
De heiligman vlucht naar boven
Ik dacht dat de maatschappelijke discussie over zwarte pieten ging en niet over het kindervriend-karakter van Sinterklaas.
Het publiek blijft onthutst achter bij de stoomboot
Enkele kinderen gaan ontzet achter de heiligman aan
 
Een team om trots op te zijn
Ons team heeft zaterdag gestreden om van de laatste plaats af te komen. Het is net niet gelukt. Na twee gelijke spelen was het team opgeklommen naar de 22ste plaats, maar een stevige nederlaag in de laatste ronde wierp ons weer terug.
2-2 tegen Hoogland

Toch is de begeleiding (Erwin, Jantine, Dirkjan en Roelof) geweldig trots op dit team. Men heeft gestreden, is boven zichzelf uitgestegen. Joppe wist in de tweede ronde zijn eerste punt binnen te halen. Hiermee haalde hij het gelijke spel binnen. En nog wel door mat te zetten met zijn favoriete stuk: een loper. In elk geval was deze bisschop hem beter gezind dan de kindervriend die eerder aan ons team voorbij liep.
Het mat met de zet Lc5-d4 is aanstaande
Rowin lukte het om zijn eerste volle punt binnen te halen in de eerste ronde van de dag. Een prachtig gevoerde mataanval leidde al vroeg in de opening tot een mat met de dame op g4.
Rowin zet heel erg mat op g4
Anna-Mae wist gewoon boven de 50% te scoren over alle drie zaterdagen heen en is enorm bezig met beter schaken. Ze was voor ons een zekerheidje. Als we een tegenstander hadden waar we een kans hadden dan wisten we dat zij in elk geval een punt zou scoren.
Anna-Mae en Martijn in de gezelschapsruimte
Martijn bleef zaterdag als enige in de zaal rustig in een zenuwslopend eindspel in de eerste ronde tegen Hoogland. Hij wist zijn tegenstander zo in verwarring te brengen dat hij opgaf. Hiermee was het eerste gelijkspel van de dag gerealiseerd. Lindert speelde in de laatste ronde een partij tekenend voor het hele team tijdens deze wedstrijden: geweldig strijden maar net niet succesvol qua resultaat. Met creatief en schitterend spel wist hij zijn tegenstander, die een twee keer zo hoge rating had, te overspelen. Met een stuk en toren meer leek hij op de winst af te gaan, maar het lukte net niet. Zijn tegenstander bleef aanvallen en ondanks een geweldige verdediging verloor Lindert langzaam maar zeker steeds meer controle over de partij. Uiteindelijk werd het niet een vol punt maar een onverdiende nul. Lindert, je was geweldig deze partij en ook in je eerdere partijen van de dag!
Lindert en Rowin spelen spiegelschaak
Na drie zaterdagen in Rosmalen is voor de begeleiding de conclusie dat we kunnen aanhaken bij een aantal teams als we nog ietsje meer goochem worden.

Het was een heel erg leuk team om mee op pad te zijn in de Nosbus. Joppe, Lindert, Rowin, Martijn en Anna-Mae speelden steeds meer samen als een team. Ze probeerden het zo goed mogelijk en leerden hoe je bij schaken een team kunt vormen. Daar droeg de bus zeker aan bij, maar ook het plezier in het schaken. De laatste dag was onze beste dag, want we hadden het meeste geleerd van onze eerdere dagen: Joppe en Lindert moesten als blokker zo lang mogelijk tegenstand bieden tegen veel sterkere spelers, terwijl Anna-Mae, Martijn en Rowin in de tussentijd de punten probeerden te scoren. Twee keer ging het goed, één keer mislukte het ondanks de heldenmoed van Lindert en Anna-Mae. Maar ook als het mislukt kun je trots zijn op de je prestatie, als je er echt voor bent gegaan!

Als begeleiding hebben we besloten om binnenkort met deze vijf superhelden het avontuur gezamenlijk met een klein feestje af te sluiten, want we hebben er vreselijk van genoten. Dank je wel Joppe, Lindert, Rowin, Martijn en Anna-Mae voor de drie mooie zaterdagen!


Geen opmerkingen: