zaterdag 5 september 2015

Sportrecreade: start van het schaakseizoen in Ten Boer

Elk jaar begint ons jeugdseizoen met een wedstrijd tijdens de Sportrecreade van Ten Boer. De Sportrecreade is een initiatief in Ten Boer om meer mensen aan het sporten te krijgen. Dat betekent sportieve activiteiten voor jong en oud. Voor de jeugdclubs is het een geweldig podium om kinderen enthousiast te maken voor volleybal, tafeltennis, vissen en... ook schaken. Voor de jeugd richt het zich dan ook op de jeugd op de basisscholen in de gemeente Ten Boer. Kinderen kunnen zich via een jumper op school opgeven, waarna ze aan de activiteit mee kunnen doen. Gemiddeld komen ongeveer 16 jeugdschakers op het schaken af. Dit jaar was het iets meer: 20 schakers deden mee. Hierbij maar liefst 9 schakers die geen lid van de club zijn. Overigens hadden zich 26 jeugdschakers opgegeven, maar het slechte weer zal 6 thuis hebben gehouden.
Uitleg bij het spel 'rondje lopen'
 
Er werd gespeeld in drie groepen. In de A-groep echt sterke schakers. Deze groep stond onder de deskundige leiding van Abel Nissen. Veel dank voor je hulp, Abel. De B-groep werd door Jan geleid. Ook hier 6 schakers die we al kennen van de club of van het schaken op de Fontein. De C-groep bestaat normaal uit kinderen die nog niet kunnen schaken. Dirkjan en Roelof hadden zich dan ook opgemaakt voor een middag met veel uitleg en af en toe wat spel. Maar het bleek de sterkste beginnersgroep die we ooit bij de Sportrecreade hadden. Alleen Milou Cusiel, ja de zus van ons super enthousiaste jeugdlid Rosalie, kende de loop van de stukken nog niet zo goed. Daar bleek niet veel van tijdens de wedstrijd met de 7 andere kinderen, want ze deed volop mee.
 
In de A-groep was het pure girl power. De mannen in de groep scoorden slechts 1,5 punt. De andere 13,5 punt ging naar de 4 meiden. Na een verrassende overwinning op Gerbrich leek Lemée onbedreigd op de overwinning af te gaan, maar in de voorlaatste ronde verslikte ze zich in Mieke. Gerbrich kon haar hierdoor in ultimo achterhalen. De twee meiden moesten via een snelschaakpartij uitmaken wie winnaar zou worden. Gerbrich won deze partij en prolongeerde daarmee haar titel van vorig jaar. In de strijd om de 3de plek verschalkte Anna-Mae verrassend Mieke.
1. - 2. Gerbrich en Lemée 4
3. Anna-Mae 3 
4. Mieke 2,5
5. Rowin 1,5
6. Luuk 0
Girl power in groep A. Plaatsen 1 t/m 4 voor de meiden
 
De B-groep werd door de komst van Gerbrich en het wegblijven van Lidewij aangevuld met Yrsa. En Yrsa is sterk geworden de laatste tijd.
Yrsa speelde uitstekend. Hier tegen Rosalie
Ze heeft in de vakantie een tweekamp tegen haar vader gespeeld en gewonnen. Vanmiddag stond er geen maat op haar spel. Alleen een pat tegen Emma voorkwam een 100% score. In deze groep deden de mannen het wat beter. Sem heeft veel talent en dat betaalde uit, want hij wist van Wouter te winnen. Sem werd daardoor 2de en Wouter 3de.
1. Yrsa 4,5
2. Sem 3,5
3. Wouter 3
4. - 5. Rosalie en Emma 2
6. Jennifer 0
Groep B met Yrsa als winnares
 
In de C-groep werden 4 spellen gespeeld en een partij geschaakt. Zoals eerder al gezegd: iedereen was enorm aan elkaar gewaagd en iedereen kon al schaken. We begonnen met het spel 'rondje lopen', daarna het 'pionnenspel'. Het mooiste moment van de Sportrecrade is altijd het spel 'toren bouwen'. Dit keer lukte het Sem en Rowan om 6 stukken op elkaar te stapelen.
Ivar is druk bezig om een hoge toren te bouwen
De middag werd afgesloten met het 'paardenspel' en een echte partij schaken. Sem en Pascal bleken gelijk op de 3de plek te zijn geëindigd. Een beslissingswedstrijd bepaalde dat Pascal 3de werd. Rowan en Feline waren vanmiddag sterker. Feline stond alleen een gelijk spel aan Pascal af en werd 1ste. Rowan verloor één keer van Guido en werd 2de. En Milou? Onze jongste schaker (samen met Ivar) eindigde keurig op de 6de plek met 4 punten. Een talentje!
1. Feline 8
2. Rowan 7
3. - 4. Rowan en Sem 6
5. Guido 5
6. Milou 4
7. - 8. Mads en Ivar 3
Zes van de acht deelnemers aan de C-groep
 
Een goede start van het seizoen. Zoals het er nu uitziet beginnen we met 38 jeugdschakers aan het nieuwe seizoen.
 
De agenda voor de volgende weken:
 
6 september Stappenkampioenschap 13.00 in Denksportcentrum Groningen
9 september Eerste avond Slag om Usquert (20.00 uur, villa Langeheerd)
11 september Eerste clubmiddag van het nieuwe seizoen
12 september KNSB jeugdteamcompetitie in Rosmalen (vertrek 06.30 in Haren)
18 september 19.30 Eerste ronde NJC in Ten Boer
19 september GP Ten Boer
27 september Mädchenturnier SV Spelle (Duitsland)
3 oktober KNSB jeugdteamcompetitie in Rosmalen (vertrek 06.30 in Haren)
10 oktober Start Postillion Challenger Haren
14 november KNSB jeugdteamcompetitie in Rosmalen, alleen C-spelers
15 november North Sea Chess (Uithuizen)
22 november Jeugdtoernooi SC Haren
28 november KNSB jeugdteamcompetitie in Rosmalen (vertrek 06.30 in Haren)
 
De groepsindeling voor de jeugdclub is als volgt:
Groep 1 (15:45-16:45)
Bas van Aalderen, Melanie Vegter, Rosalie Cusiel, Nienke Buist, Hilde Mulder, Joël Greven, Jovan Abdulahad, Joey Nolden, Lente Burgstra, Sem van Dijk, Tygo Eisses, Inge Buist, Olaf List, Jennifer Vink, Lidewij Nissen, Feline Hartman, Jan Steenstra.
Groep 2 (16:45-18:15)
Competitiegroep 1
Robin Bruins, Abel Nissen, Sieger de Goede, Koen Klomberg, Gerben Mulder, Remco Reinders, Gerbrich Kroon, Lemée Reuver, Ilja de Goede, Daan Noordenbos, Jarno Bruins
Competitiegroep 2
Luuk Hartman, Martijn Reinders, Joran Burgstra, Lindert Kroon, Anna-Mae Takang, Mieke Nissen, Yrsa Reuver, Rowin Berghuis, Wouter ter Harkel, Mariëtte Staal
 

Geen opmerkingen: