maandag 21 september 2015

Vierde seizoen NJC

(foto's van Arjen Admiraal)
In juni 2012 gaven een aantal van onze jeugdschakers aan graag langere partijen te spelen. Ons idee was toen om een derde viertal voor de NoSBo-competitie in te schrijven. Vrees was echter dat de late tijdstippen van NoSBo-wedstrijden op doordeweekse avonden en de te grote tegenstand onze jeugd zou demotiveren. Na contact op te hebben genomen met Erwin en Ronald ontstond binnen een uur het idee om een jeugdcompetitie voor teams te starten, waarbij men ongeacht van leeftijd en sterkte teams kon vormen. Ook vonden we het een goed idee om combinatieteams toe te staan. Het eerste jaar ontstond zo al een combinatieteam van Philidor en Sneek. Daarentegen bleken de afstanden best wel groot op een vrijdagavond. Ik heb nog steeds groot respect voor het team van het Kasteel dat het eerste jaar mee wilde doen. Vooral de rit onder slechte weersomstandigheden vanuit Coevorden naar Usquert was achteraf bezien een risico. Toen de teams naar Coevorden moesten, bleken er veel teams af te haken. Dat is dan natuurlijk een mindere actie van de andere teams. In Coevorden was de organisatie toen perfect en ik heb nog goede herinneringen aan het team waar ik een leuke tocht mee had in winterse omstandigheden. Ze verloren binnen een half uur kansloos met 4-0, maar de lol die ze achterin hadden op de terugweg deed de auto over de snelweg stuiteren.

In elk geval spelen we mede daarom sinds vorig jaar in regionale poules.
Een afgeladen Buurhoes met EK-ganger
Jonas tegen Silke Kok
 
Dit jaar wordt er in een poule van 8 en een poule van 6 gespeeld. In de poule van 8 drie clubs die twee teams afvaardigen: het 10 jarige SC de Paardensprong, het 100 jarige SC Haren en het 68 jarige SC Ten Boer. Daarnaast SCEPU en Staunton.
 
In poule A de teams uit Friesland (Philidor Leeuwarden, SC Sneek en Jeugdschaak Gorredijk), uit Drenthe (MSV uit Meppel) en uit het Westerkwartier. Vooral de nieuwkomers uit Assen en het combinatieteam van Leek, Roden en Schaakkwartier zijn heel erg van harte en zeer welkom. Voor Assen was het jaren moeilijk om op de eigen clubavond een team te kunnen vervoeren, die jaar gelukkig wel.
Nieuwkomer Assen (rechts) tegen Jeugdschaak Gorredijk
En de aanwezigheid van Schaakkwartier is een prachtige hommage aan deze jeugdclub die via de familie Admiraal en Derk Schuttel zoveel talent heeft opgeleid de afgelopen 40 jaar!
Het combinatieteam van Leek en Schaakkwartier
met Chris Admiraal en Tijmen Hofstra als kopmannen
 
Afgelopen vrijdag is het vierde seizoen van de NJC gestart. Ook al traditiegetrouw gebeurt dat met gemeenschappelijke ronde in Ten Boer. Rond half 8 waren de eerste teams aanwezig. Alleen de teams uit Haren moesten voor de brug wachten en SC Sneek bleek een omleiding volgens de tomtom te moeten rijden.
Het begin van de schaakavond
 
In de A-poule won Philidor overtuigend met 4-0 van Sneek.
Leeuwarden tegen Sneek
Verrassend vond ik de 4-0 van MSV tegen Leek/Schaakkwartier. Ik vermoed dat op bord 2 en 4 er meer in zat voor de nieuwkomer.
Leek/Schaakkwartier tegen MSV
Jeugdschaak Gorredijk verloor ondanks een knappe remise van Sjouke Dijkstra tegen Tycho Bruggink met 3-1 van nieuwkomer Assen. Hier trouwens ook een erg knappe prestatie van Tristan Post die Wessel Meijer in een leuke en spannende partij op remise wist te houden.
 
In de B-poule mochten de teams van Haren en de Paardensprong tegen elkaar spelen. De Paardensprong 1 won met 4-0 van team 2. Op bord 4 wist Lars Pos overigens Nick Huisinga bijna op remise te houden.
Lars Pos (links) tegen Nick Huisinga
Bij Haren 1 tegen Haren 2 werd het 3,5-0,5. Loek ontsnapte aan verlies toen George Scharke in een dame eindspel eeuwig schaak toeliet. Daarentegen had Jesper Spanjer misschien een halfje meer verdiend voor zijn lange partij tegen Tim, waarbij hij een lange en taaie verdediging net niet bekroonde.
De Harener teams met links Jesper Spanjer
 
Onze Lemée speelt dit seizoen bij SCEPU.
Lemée bij SCEPU
Na het vertrek van Edgar is ze door Joost, Silke en Joppe gevraagd en ze vindt het geweldig. SCEPU kreeg enigszins geflatteerd met een 4-0 nederlaag te maken. Vooral de familie Kok had meer verdiend. Joppe speelde een mooie aanval over de g-lijn en had gewonnen als hij zijn loper in de aanval had kunnen betrekken. De partij van de avond was van Silke die EK-ganger Jozias op een 0 had moeten trakteren. Op het weblog van SCEPU een paar momenten en oordeelt vooral zelf. Het is knap hoe Silke de partij speelde en even knap hoe Jonas de bordjes toch nog wist te verhangen. Veel succes overigens op het EK, Jonas!
 
De eigen teams speelden net las Haren en Paardensprong tegen elkaar. Zoals Daan al van tevoren zei: dan weten we alvast dat we 4 punten hebben na 8 partijen.
SC Ten Boer 2 (links) tegen SC Ten Boer 1
Ons tweede team bestaat momenteel uit een zeer getalenteerde groep die in groep 8 zit. Anna-Mae, Mieke en Rowin doen er veel voor en met routinier Remco erbij hoeven ze niet alles te verliezen.

De wedstrijd leek een 4-0 voor team 1 te worden, maar met een toren meer miste Koen een matdreiging van Mieke en moest opgeven. Knap gedaan, Mieke. Remco speelde ook goed tegen Daan, maar twee iets mindere zetten bleken fataal. Anna-Mae hield het lang vol tegen Gerbrich, maar een mooie matcombinatie maakte een eind aan de partij. Rowin werd langzaam opgebracht door Robin. Eerst één pion, daarna een tweede en daarna de pionnen naar de overkant brengen. Eindstand 3-1.
Gerbrich moet hard werken tegen Anna-Mae.
Robin kijkt toe.
 

Geen opmerkingen: