zondag 6 september 2015

Vijf prijzen op het stappenkampioenschap

Gisteren openden we traditioneel het jeugdseizoen met de Sportrecreade in Ten Boer, vandaag begint het jeugdseizoen van de Nosbo met het Stappenkampioenschap. De opkomst was redelijk met 36 jeugdspelers. De organisatie is in handen van Roland Kroezen en Marjet Veldhuijzen, onze nieuwe Nosbo jeugdleidster. Bij het Stappenkampioenschap wordt iedereen ingedeeld op basis van zijn laatst behaalde stappendiploma. De jeugd speelt in de groep van zijn stap een Zwitsers toernooi. Hierdoor krijg je soms grote ratingsverschillen, want ieders rating houdt niet altijd gelijke tred met de behaalde diploma's. 
Alle deelnemers op de trap van het DSC
Als er voor sommige stappen weinig deelnemers zijn, ontstaat er een gecombineerde groep. Dit is het geval voor stap 0/1 en voor stap 3/4. Alleen de tweede stappers spelen vanmiddag onder elkaar.
 
SC Ten Boer levert met acht deelnemers een grote bijdrage aan het totale aantal aanwezigen. Uiteindelijk gaan vijf van de acht clubleden met een prijs naar huis.
 
In stap 0/1 spelen vanmiddag twee van onze debutanten: Inge en Nienke Buist.
Inge wint een partij
Ze doen het voortreffelijk op hun eerste toernooi. Nienke begint direct met een overwinning en Inge volgt in de tweede ronde. Inge gaat goed door als ze in de vijfde ronde weer wint en in de zesde ronde pat gezet wordt. In de laatste ronde krijgt Inge ook een paar kansjes, maar de middag is al heel lang geweest en daardoor is ze niet meer zo scherp. Met 2,5 punt doet ze het heel goed op haar eerste toernooi. Nienke heeft moeite om het tempo van Inge bij te houden. De overwinning van Inge in de vijfde ronde is namelijk tegen Nienke. Gelukkig recht Nienke haar rug en weet ze de laatste twee ronden te winnen.
Nienke wint de laatste partij
En met 3 uit 7 blijkt Nienke de 3de plaats te hebben gehaald. Er zijn maar heel weinigen bij SC Ten Boer die op hun eerste toernooi meteen een prijs weten te winnen, dus je hebt het geweldig gedaan, Nienke.
Nienke is blij met haar derde prijs
 
Ook in stap 0/1 spelen Yrsa en Anna-Mae. Beide meiden zijn in bloedvorm en dat merken we. Ze beginnen met 2 uit 2 en Yrsa gaat zelfs door met een 3de punt tegen Anna-Mae. In de vierde ronde zit Yrsa op tafel 1, waar ze helaas niet kan winnen van de enige andere koploper. Het verlies in ronde 5 is minder gepland.
Yrsa speelde weer heel goed
Yrsa ziet in betere stelling een matje over het hoofd. Dat betekent dat Anna-Mae haar weer kan achterhalen, want zij wint wel in ronde 4 en 5. Na een peptalk van de begeleiders weet Yrsa haar ritme weer te herpakken. De 6de en 7de ronde wint ze op krachtige wijze. In de 7de ronde zelfs tegen de koploper. Ook Anna-Mae weet nog één punt te scoren en zo eindigen ze allebeide op 5 uit 7. Er is een grote groep die op deze score eindigt dus is het even nagelbijten om te zien wie de prijzen krijgen. Dit wordt bepaald op basis van weerstandspunten en dat is een grote loterij. In die loterij blijkt Anna-Mae tweede geworden te zijn en Yrsa derde. Beide meiden dus weer in de prijzen net als gisteren bij de Sportrecreade.
Anna-Mae en Yrsa kleuren het podium rood
 
Rowin speelt mee in stap 2, maar heeft niet zo zijn middag. Hij haalt uiteindelijk 2 uit 7. Wel speelt hij een paar goede partijen, zoals tegen Nick Huisinga, maar als het er op aan komt mist hij net de scherpte.
Rowin speelt een goede partij tegen Nick
 
In stap 3/4 spelen Lemée, Gerbrich en Daan. Lemée speelt een goed toernooi. Ze verliest van de echte toppers, zoals Silvan, Tijmen en Gerbrich. Maar daartussendoor weet ze keurig vier punten te verzamelen.
Lemée in haar laatste ronde tegen Alexander
En dat is evenveel als Gerbrich. Gerbrich begint goed met twee overwinningen, maar verliest dan kansloos van Tijmen Hofstra. In de vierde ronde wint ze van Brian Elsinga. In ronde vijf volgt een 0 als ze zich in gelijke stelling verrekent tegen de latere winnaar van de hele groep, Willem Mooibroek. Ook tegen Daan komt ze in de ronde daarna goed te staan, maar Daan heeft de langere adem en wint. In de 7de ronde volgt een eenvoudige overwinning. Met 4 uit 7 eindigt Gerbrich onder Daan, Tijmen, Loek en Willem, maar omdat ze samen met Silvan tweede wordt van de stap 4 deelnemers, krijgt ze een tweede prijs op weerstandspunten.
Gerbrich wint de tweede prijs achter Willem
Daan doet het vanmiddag goed. In al zijn partijen staat hij beter, behalve tegen Gerbrich. Tegen Gerbrich weet hij de partij dus te kantelen, maar dat overkomt hem zelf ook twee keer.
Daan en Gerbrich speelden op de hoogste borden
Tegen Willem staat hij een pion voor als hij de d-pion naar de 7de rij laat komen. Niet zo erg, maar in het vervolg piept ook nog een toren de stelling binnen die op e8 de pion helpt te promoveren. Tegen Tijmen staat Daan goed vanuit de opening, maar ergens in het tactische steekspel vergeet hij dat een paard staat aangevallen. Met 5 goede overwinningen eindigt Daan als 3de in de stap 3-groep.
Daan met Tijmen en Loek
 
Een leuke middag voor onze spelers. En heel mooi om te zien dat Nienke en Inge al mee kunnen doen om de prijzen.
 
 
 

Geen opmerkingen: