woensdag 5 augustus 2015

Net geen ijsjesdag

We hebben vandaag afgesproken dat Roelof op ijsjes gaat trakteren als de Boerster spelers meer dan 50% scoren. Op een dag met héél veel regen komen we hier net niet aan toe. We blijven steken op 8 uit 16.
 
Vandaag geen fietsploeg. Het is zulk slechts weer dat Daan, Gerbrich en Ilja zich hier niet aan wagen. Iedereen met de auto en Mariska en Karin pendelen heen en weer tussen camping en speelzaal om te zorgen voor eten, want we hadden vanochtend geen brood. We hebben zelfs diepvriesbroodjes op ons gasstel opgewarmd om ons te voeden.
 
Na de 0 uit 7 is het de vraag wie het eerst een punt voor SC Ten Boer gaat scoren. En deze discussie zal nog wel een tijdje doorgaan, want Robin heeft een bye en hiermee een punt, terwijl Lindert als eerste terug komt met een verrassende overwinning op de veel hoger gerate Mark Warnaar. Als Lindert nog maar net klaar is volgen al snel andere punten. Daan wint het net van Gerbrich door twee minuten voor haar in de analyseruimte binnen te komen.
Onze topscorer wint in de tweede ronde.
Hier de formaliteiten na afloop van de partij.
Dus dat is al 4 uit 4. Helaas verliest Jarno vervolgens. Ook Ilja heeft het moeilijk, terwijl Rowin zijn kansen niet grijpt en verliest. De grote groep is na 2 uur klaar, Ilja speelt echter een thriller tegen Harm-Jan Kootstra. De partij kan alle kanten op en in het vierde uren wisselen prachtige zetten, minder goede zetten af. Uiteindelijk rond 1 uur kan Harm-Jan promoveren, maar zet Ilja mat.
Partij van de dag: Ilja tegen Harm-Jan
Score van deze ronde 5 uit 7! Dat is een goed begin!

Een kleine groep is weer terug gegaan naar de camping, want moet pas om half 3 weer spelen. Ilja (omdat ze nog speelt) en Daan blijven achter. Rowin en Lindert mogen om 12 uur weer spelen. Dit gaat niet goed. Zowel Lindert als Rowin verliezen kansloos. Dat brengt de score op 5 uit 9.

In de middagronde gaat het weer beter. Rowin en Jarno weten beiden hun  eerste partij te winnen, dus nu hebben alle spelers van SC Ten Boer 1 punt. Hierna begint het lange wachten. Lindert verliest van een Blegische tegenstandster. Hij heeft wel wat kansjes. Daan heeft ondertussen een stuk cadeau gekregen en speelt het goed uit. 8 uit 13, dat konden wel eesn ijsjes worden. Helaas verliezen Robin, Gerbrich en ilja echter. Ilja is na acht uur op en verliest langzaam maar zeker ondanks een koning van wit die op g3 belandt. Gerbrich is de pechvogel van de dag, want na een lange en taaie verdediging mist ze haar kans om Ruben Bourgonjen te verslaan.


In deze stelling besluit ze a tempo tot 1... a2 terwijl 1... Ke7 wint. Na 2. c7 ontdekt Gerbrich tot haar schrik dat 2... Ta8 natuurlijk faalt op 3. Tb8+. Oeps. Ook Robin kan na creatief spel het niet volhouden. Ik ben onder de indruk van zijn spel.
 

Schaakclub Ten Boer Organisatie alive and kicking

's Avonds is het eerste snelschaaktoernooi voor teams. Voor ons een mooie mogelijkheid om met 5 schakers mee te doen. Helaas moeten Ilja en Gerbrich afhaken, zodat Daan, Robin en ik het met z'n drieën moeten doen. Gelukkig is het team van de organisatie ook in de problemen en we voegen de teams samen tot het SC Ten Boer Organisatie team. Met Fons van Hamond, Jesper de Groote en Abidin Hey hebben we een goed team.

Toch verliezen we meteen de eerste ronde tot onze schrik (tegen de latere winnaars van het toernooi blijkt achteraf). En het toernooi is akelig sterk bezet met twee grootmeesters en een FIDE Meester. De tweede ronde krijgen we een bye (er doen 13 teams mee) en de derde ronde verslaan we team Danmark met 5-0. Kijk en dan speel je weer mee. Ook de 4de ronde winnen we met 3-2. We staan opeens tweede. De beste teams plaatsen zich voor de kruisfinales en er zijn nog twee rondes. Dat biedt kansen.

Helaas gaat het in ronde 5 fout tegen 'Goed bezig.be'. Op vier borden ontstaan totaal gewonnen stellingen, maar ... we verliezen met 4-1. Alleen Daan wint. En in ronde 6 moeten we tegen het grootmeester team, waar we in elk geval al met 2-0 achter staan. Gelukkig weten Fons, Abedin en Daan te winnen. Met 3-2 zijn we net met de hakken over de sloot: 8 matchpunten en 19 bordpunten.

In de kruisfinale verliezen we kansloos tegen 'Plofkip' met 4-1. Dan maar derde. En dat lukt. De kleine finale nemen we revanche op 'Goed bezig.be'. Met 3,5-1,5 maar liefst.

Het andere team uit het Noorden (Team Hardenberg dat verrassend genoeg uit maar liefst 3 Nosbo-spelers bestond) deed het eveneens goed. Ze haalden 7 matchpunten. Vooral Marlinde was goed in vorm.

Maar wat een team!
Het superteam SC Ten Boer Organisatie
SC Ten Boer leeft nog en maakt nog naam in Nederland. Wat is de kracht van het team: de jeugd. Robin haalde 5 uit 7 en Daan maar liefst 7 uit 7. Ik zelf speelde als een natte krant en won alleen van Jonas Hilwerda (1 uit 5). Fons, Jesper en Abedin zorgden in totaal voor de overige 10,5 punt. En de samenwerking met Fons, Abedin en Jesper verliep geweldig. Derde in zo'n sterk bezet toernooi is een geweldige prestatie voor het noordelijke schaken.

Voor een verslag van de organisatie, zie deze link

Geen opmerkingen: