dinsdag 30 april 2019

Rowin, Elisa, Jan, Isidora en Tyron op het NK (47)

Zondag is het NK in Assen geopend. Net als vorig jaar werd er ter ere van het NK ook een Grand Prix gehouden. De GP Assen schaken ging dus wel door terwijl de GP Assen Formule 1 het niet heeft gehaald. Zo'n GP tijdens het NK is extra interessant omdat er veel kinderen van buiten het Nosbo gebied meedoen. Een keer andere tegenstanders.
Het welkom op de Grand Prix
Overigens verontrustende berichten over de GP-cyclus. DE GP Assen zou wel eens de laatste van de cyclus kunnen zijn. Marjet, de fantastische jeugdleider va de Nosbo, is vanwege de thuissituatie gestopt en er is nog geen opvolger. Daarom is de enige overgebleven GP van de FSB- en de Nosbo-cyclus op 8 juni onder druk komen te staan. Marjet heeft deze GP de afgelopen jaren altijd met veel succes georganiseerd. Het Dorpshuis in Hoogkerk zal ongetwijfeld gereserveerd zijn, maar anderen zullen het over moeten nemen.
Oeps, mat!
Vanuit SC Ten Boer willen we Marjet vooral heel erg bedanken voor alles wat ze de afgelopen 3 jaar heeft gedaan. Ze heeft het jeugdschaak in de benen gehouden terwijl de clubs weinig ondersteuning gaven en enkele mensen het ook nog nodig vonden om alleen maar de zaken die beter zouden kunnen aan te stippen. Daarom is het een enorme prestatie die ze heeft geleverd en de kwaliteit van het werk was goed. Veel dank daarvoor vanuit Ten Boer, Marjet!
Qua schaken waren we afgelopen zondag met vijf jeugdspelers vertegenwoordigd. Twee haalden een prijs.
Rowin in groep A
Rowin moest in groep A meespelen. Hij deed het goed. Hij heeft geleerd van zijn wedstrijd bij SCEPU 2 en speelde veel rustiger en overtuigender. Arjan de Vries en Léon Niemijer waren echt nog te sterk. Tegen Sono ging het in de opening fout, maar er waren wel mooie winstpartijen tegen Sophia Jonkman en Willem Telgen waren er wel overwinningen. Sono ging er op onderling resultaat echter met de derde prijs vandoor.
Elisa in een dubbel toreneindspel
Elisa had een moeilijke middag in groep C. Ze speelde vooral tegen zichzelf. Door het ruime tijdsgebruik kwam ze vaak in tijdnood en verloor dan vanuit betere stelling. Een middag om snel te vergeten.
Jan tijdens het toernooi
Jan was de held van de dag. Niet vanwege het resultaat, maar vanwege de manier waarop hij schaakte. Hij zocht de goede zetten. Meteen vanaf ronde 1 was het spot on. In de tweede ronde miste Jan de winst een paar keer tegen de latere nummer 2. Zie de volgende stelling.
Jan kon hier winnen met Txf1+
Maar daarna volgden weer veel overwinningen. Vooral de manier waarop Jan positioneel sterke zetten speelde was mooi om te zien. Met 4,5 uit 5 werd hij uiteindelijk eerste.
Jan met de eerste prijs
In groep G speelden Isidora en Tyron.
Tyron
Voor Tyron was de groep net iets te sterk. Hij kreeg echter wel de oefening voor de nationale pupillendag in juni. Met 1 uit 5 en een gratis training kreeg hij de voorbereiding die hij nodig heeft. Isidora speelde wel een serieuze rol om de prijzen. Na een verliespartij en een winstpartij leek de derde ronde beslissend te worden.
Isidora tegen Jan
Isidora stond beter maar verloor. Ze herpakte zich echter heel knap en de vierde en vijfde ronde won ze wel. Dit zijn de mooiste overwinningen: je teleurstelling overwinnen en revanche op jezelf nemen. Isidora werd verdiend derde.
Isidora met derde prijs
 

Geen opmerkingen: