zondag 7 april 2019

Mooie Grand Prix in Haren

Gisteren is de GP Bob Romijn in Haren gehouden. Bob Romijn was een schaker die heel veel voor het jeugdschaken in Haren heeft gedaan.
de grote speelzaal tijdens de GP Bob Romijn
Hij leidde een gouden lichting op waarvan er in elk geval twee aanwezig waren op de Grand Prix. Zoon Kees Romijn is er één van en hij leidde de Grand Prix samen met enkele jeugdspelers van het eerste NJC-team van Haren dat vrijdag avond net kampioen was geworden.
Rowin, onze sterkste speler (foto Harry Gielen)
Vanuit Ten Boer deden 10 jeugdspelers mee. Rowin speelde in de hoogste groep: de B-groep. Helaas was één van ed schakers afwezig, waardoor hij maar 4 partijen hoefde te spelen. Hij won er 2 en hij verloor er 2. Precies genoeg voor een derde prijs.
Rowin met derde prijs
Daniël zat in de C-groep. Hij speelde enkele goede partijen. Het stellingsbeeld wisselde nog wel regelmatig. Zo stond hij tegen Aron Hardeman een dame voor, maar de partij eindigde toch in remise.
de remise tegen Hardeman
De beslissende partij won hij juist vanuit een mindere stelling. Met 4 uit 5 werd hij winnaar van zijn groep.
onze enige eerste prijswinnaar
Elisa speelde ook een goed toernooi in de D-groep. Ze speelde erg lange partijen, waardoor er tussen de ronden maar weinig tijd over bleef. In de laatste ronde moest ze winnen om een tweede prijs te veroveren. Ze stond echter erg moeilijk.
Elisa als altijd op zoek naar de beste zet
Toch wist ze met een venijnige dameuitval naar h6 zoveel tegenspel te genereren dat haar tegenstander op een gegeven moment een fout maakte en verloor. Met 5 uit 7 haalde ze een tweede prijs.
het podium van groep D
Giovanni speelde hoog in groep E. Hij deed het erg goed. Ik heb alleen niet zo veel van zijn partijen meegekregen. Meestal zat hij ver van het gangpad af. Uiteindelijk werd hij met 4 uit 7 gedeeld derde. Op onderling resultaat ging de prijs echter naar een ander.
Ewout en Jadon speelden beiden in groep F. Ze moesten meteen al tegen elkaar. Ewout won verrassend. 
Bij Ewout had er een prijs ingezeten (foto Harry Gielen)
Maar hierna was hij wat te veel onder de indruk van de tegenstanders. Pas in de laatste twee ronden gooide hij alle schroom van zich af. Hierdoor won hij in die ronden van de nummers 1 en 2 in de eindstand.
Jadon schaakte goed (foto Harry Gielen)
Jadon speelde in de tweede ronde een erg knappe partij tegen een sterk meisje. Hij kwam helemaal gewonnen te staan maar zette pardoes pat. Misschien hierdoor onder de indruk ging het de ronden daarna niet helemaal goed. Uiteindelijk haalde hij nog wel 2,5 punt.
Isidora speelde erg goed in groep G. Ze begon met 2 uit 2. In de ronde erna ging er echter iets mis. Hierdoor verloor ze de vierde ronde onnodig en had ze slechts 2 uit 4. Na een goede pep talk ging het weer heel goed. Met 4 uit 6 kwam ze in de buurt van de prijzen. In de laatste partij weer een heel goede strijd. Geconcentreerd en alle valkuilen vermijdend leek ze op weg naar minimaal een remise toen er opeens zand in de machine kwam. Eerst verloor ze haar toren, toen een paard. Helaas een verliespartij ondanks de goede mentaliteit en geïnspireerde speelstijl. En ook nog net buiten de prijzen. Ik denk dat het echter helemaal goed gaat komen, Isidora. Als je zo speelt kun je van iedereen winnen.
Isidora (foto Harry Gielen)
Eline speelde haar eerste toernooi buiten Ten Boer. Wat een enorm talent heeft ze. In de eerste ronde speelde ze op miraculeuze manier remise. Het patje wat ze had gevonden, zag ik zelfs niet aankomen.
Hier speelde Eline Pd6 met het idee dat Lxd6 pat zou zijn. De tegenstander dacht alleen maar dat Eline een stuk weggaf, nam het paard en het plannetje was gelukt.
Eline (foto Harry Gielen)
In de tweede ronde een knap mat met de koning op e4. Wat een scherpte. In de derde ronde speelde ze echter een partij die ze verloor omdat ze nog niet zo vaak heeft geschaakt in toernooien. Ze had een remise eindspel met ongelijke lopers. Maar ze wilde te graag winnen. Ik vermoed ook dat ze een kansje had, maar zoals ze het nu speelde verloor ze de cruciale pion op f4 en kon haar loper niet tegelijk de pionnen op de a-lijn en op de f-lijn tegenhouden. Hierna volgden weer twee goede overwinningen. In ronde 6 kwam ze eindelijk de eerste tegenstander tegen die echt te sterk was. Misschien ook een beetje vermoeidheid. Met een overwinning in de laatste ronde werd ze gedeeld tweede, maar op SB-punten kreeg ze de derde prijs. Een uitstekend debuut buiten Ten Boer, Eline.
Eline met derde prijs
Ook Rafael debuteerde erg goed in groep I.
Giovanni is aan het mat zetten
Hij heeft enorm veel potentieel. Hij pakt graag de stukken van zijn tegenstander. Af en toe had hij iets eerder mat kunnen zetten. Aangemoedigd door Daniël en Giovanni scoorde hij er wel goed op los en met 4,5 uit 7 werd hij derde.
Giovanni met de derde prijs
Paulien leert ook heel erg snel.
Geconcentreerd
Ze genoot zichtbaar van alles wat er gebeurde. Vandaag speelde ze 5 partijen, waarvan er 2 in pat eindigden. Eén keer omdat ze net vergat om de koning aan de andere kant van de koning te zetten om mat met de toren te zetten. Ze zoog alle ervaringen in zich op en ging bij alle spelers uit Ten Boer kijken. Af en toe wilde ze wel een zet voorzeggen. Wat een leergierigheid! Dit gaat helemaal goed komen.
Paulien bestudeert de partij van andere kinderen
(foto Harry Gielen)
Overigens won ze nog wel een aanmoedigingsprijs.
Paulien krijgt de aanmoedigingsprijs
Ik wil de mensen uit Haren bedanken voor de organisatie van het toernooi. Het was erg gezellig en we hebben veel geleerd.

Geen opmerkingen: