dinsdag 10 oktober 2017

Kwalificatietoernooi Meppel aan Zet

Dit jaar kan de A- en B-jeugd en de C-meisjes zich via vier kwalificatietoernooien plaatsen voor het NK in Assen. Geen regionale kampioenschappen of plaatsing op basis van rating meer. Het initiatief verdient een kans. Ik denk het doel is om te komen tot een kwalitatief sterker deelnemersveld op het NK. En zeker bij de plaatsing op basis van rating is een echte strijd tussen de kandidaten aan te bevelen. Nu kreeg ik toch wel het idee dat de rating in sommige gevallen voor een deel op maar enkele uitslagen was gebaseerd. Daarnaast zijn op veel door de bonden georganiseerde kampioenschappen maar enkele deelnemers en werd de titel en NK-plaats gegeven aan de enige deelnemer. Bij de Nosbo viel dat in veel categorieën nog wel mee, vooral ook omdat wij vanuit Ten Boer met een grote vertegenwoordiging kwamen.
oud kampioen Daan plaatste zich voor het NK B
De KNSB is ten dele geslaagd in de opzet. Er zijn wel wat aandachtspunten:
- er waren maar weinig deelnemers in de A-poule, waardoor 7 ronden Zwitsers met 11 deelnemers (dus een bye per ronde) tot willekeur kan leiden. Zo speelde Gerbrich alleen tegen jongens en de enige andere vrouwelijke deelnemer ook. Het zou beter zijn geweest als de twee meiden in elk geval tegen elkaar hadden kunnen uitmaken wie de sterkste is.
- vaak deelnemen aan de kwalificatietoernooien loont. Het lijkt er echter op dat het format per toernooi verschilt. Zo is deelnemen op drie vrijdagen in Rotterdam voor deelnemers uit Noord Nederland onmogelijk (leerplicht), terwijl iedereen beter in staat is om een weekend naar Meppel te komen.
- in de B-categorie ging de meidenplaats naar Alisha, die alleen maar aan het algemene NK wil meedoen. Dus de volgende keren mag ze wel meedoen voor een plaats voor het algemene NK, terwijl ze niet meer mee mag doen voor een meidenplaats. Marlinde is hier slachtoffer van.
- het is een erg harde strijd om de weinige NK-plekken, waarvan vaak de beslissing viel door snelschaakpartijen. Is dit wel de bedoeling? Het speeltempo is sowieso aan de korte kant en wijkt af van het langzamere tempo op het NK. Het lijkt dat de factor geluk ook een rol speelt.
 
Maar los van deze aandachtspunten vind ik het initiatief wel goed. Ook al hoop ik niet op verdere uitholling van het jeugdschaken in Noord Nederland als het nooit meer lukt om een deelnemer naar het NK te krijgen. Uiteindelijk heeft een NK-plaats enorme spin off voor het jeugdschaken hier.
 
Voor onze club deden Gerbrich en Lemée mee. Ook oud clubkampioen Daan deed mee. Om met Daan te beginnen. Hij plaatste zich na een barrage van 7  (!) snelschaakpartijen. In de reguliere 7 ronden bleken Jonas en Dries Wedda te sterk voor Daan. Jonas plaatste zich als nummer één voor het NK. Daan had tegen Jonas zeker kansen. En zijn spel was sowieso erg goed dit weekend.
Er bleken vier spelers met 5 uit 7 op de tweede plaats te zijn geëindigd en dan moeten er beslissingspartijen worden gespeeld voor de twee overige plaatsen. Een dubbelrondige vierkamp. Alle witspelers wonnen hun partij alleen Tycho Bruggink nam één keer genoegen met een zetherhaling tegen Dries Wedda. Dries ging dus door en Daan moest tegen de andere speler met 3 punten een sudden death snelschaak partij spelen. Daan lootte wit, kreeg 4 minuten en de tegenstander 5. Daan won uiteindelijk op tijd na een moeizame partij, waarbij hij lang moest verdedigen. Hierdoor ging de laatste NK-plek om 7 uur 's avonds naar Daan. We moesten ook meteen het gebouw uit want de school moest de volgende ochtend gewoon weer open.
 
Overigens was de locatie en de organisatie van het toernooi perfect geregeld door de mensen uit Meppel. Het was er leuk, de sfeer goed, de organisatie enthousiast en de wedstrijdleiding prima. Ook tijdens het toernooi op zaterdag liep alles op rolletjes.
Lemée in diepe concentratie
Lemée speelde ook in de B-categorie mee. Helaas begon ze met 0 uit 1 omdat ze op vrijdagavond niet kon spelen. Op zaterdag ging het echter super. De eerste ronde ging nog verloren tegen de erg sterke Marlinde, maar de tweede en derde ronde won ze wel van haar veel sterkere (qua rating) mannelijke tegenstanders. Hierdoor deed ze met 2 uit 4 nog mee voor de enige NK-plek. Op zondagochtend ging het echter niet goed en met twee nullen was ze uitgeschakeld voor een NK-plek. Tot overmaat van ramp kreeg ze ook nog een bye (gratis punt) in de laatste ronde waardoor ze van 2 tot 7 uur moest wachten om terug naar Ten Boer te gaan.
 
Gerbrich en Quirine speelden om de enige NK-plek bij de A-meiden. Helaas speelden ze alleen tegen de jongens en die waren te sterk. Alhoewel Gerbrich in de tweede ronde wel gewonnen stond tegen Tijmen Hofstra en een remise speelde tegen één van de sterke jongens. Quirine bood vroeg in de partij remise aan tegen Tijmen in ronde 5 en had in ronde 6 geluk dat haar tegenstander in gewonnen stelling een stuk weggaf. Gerbrich probeerde het nog wel in ronde 7 tegen de veel sterkere Geert van Hoorn en miste een kans op pionwinst. Uiteindelijk bleek deze 1900+ speler te sterk en kreeg ze geen tweede kans. Quirine dus de kwalificatieplek en het is haar van harte gegund.
 
Al met al een leuk weekend, vooral door de organisatie en de enthousiaste schakers. Voor herhaling vatbaar.

Geen opmerkingen: