zondag 22 oktober 2017

Fantastische dag op Schiermonnikoog

Voor de tweede keer is er een Grand Prix op Schiermonnikoog georganiseerd. Dit jaar besloten 7 jeugdspelers alleen op de dag van het toernooi zelf naar Schiermonnikoog te gaan. Reden was vooral het weer. Olaf en Jennifer besloten wel te blijven overnachten. En dat was een heel goede keuze. Het werd een geweldige dag, de groep paste erg goed bij elkaar, dus volgend jaar weer een heel weekend naar het 3de Lytje Willem toernooi. Want ja, ik voelde toch wel wat spijt toen we weer in de boot naar Lauwersoog zaten.
Jan en Giovanni durven wel met
Lytje Willem op de foto
Laat ik vooral benadrukken dat dit gevoel ook door de fantastische organisatie van het toernooi is ontstaan. Wat weten ze er een leuke dag voor de schakers van te maken. Lytje Willem is de jeugd activiteitenclub van Schiermonnikoog. Vooral Esther is degene die het idee van Lytje Willem groot heeft gemaakt.
Esther spreekt de jeugd toe
Naast het podium Jannine die ook
een drijvende kracht achter het toernooi is
Voor de herfstvakantie is een heel programma met weerwolven, nooduitgang (escapehut), vossenjacht en lasergamen in elkaar gedraaid. Ik kan iedereen aanraden om zo een week op Schier door te brengen in de vakantie.
de groepsfoto bij het begin
De organisatie doet er alles aan om de schaakjeugd een leuke dag te geven. Zo is er geen inschrijfgeld, iedereen krijgt een T-shirt, er is ranja en er zijn hapjes. Ook loopt Lytje Willem in pak rond. De A- en B-jeugd zat in de luxe serre te schaken. De rest van de groepen zat ook in een zaal waar genoeg ruimte is. Terwijl de ouders op de toplocatie van Hotel Van der Werff kunnen zitten koffiedrinken, biljarten, krant lezen enz. Kortom het is gewoon het leukste toernooi van de hele Grand Prix cyclus. Moeilijk om te geven want we proberen er in Ten Boer ook elk jaar een leuk feest van te maken.
De zeer speciale prijzen op de Grand Prix
De organisatie maakte de dag perfect. Ook de groep waarmee we naar Schier gingen was geweldig. Olaf was al op het eiland in 'de kampeerboerderij 'De Branding' en verbaasde zich net als wij vorig jaar over de hele opzet van de boerderij. Jennifer reisde wel met ons mee, maar bleef een nacht slapen.
Jennifer deed ook mee
Isidora en Elisa gingen met de hele familie op en neer. De rest van de groep sloot zich bij Isidora en Elisa aan en ging met Niels, Dino en Roelof één dag. Het betrof onze clubkampioen Gerbrich, Joël, Daniël, Jan en Giovanni. De groep klikte goed en de jeugd zat al op de boot met elkaar te schaken. Naast overigens alle andere jeugdschakers die met borden in de weer was. Zo waren er ook behoorlijk wat spelers van de Paardensprong, waar men momenteel veel nieuwe jeugdleden heeft. Een goede zaak voor het noordelijke schaken.
Als SC Ten Boer hadden we een heel succesvolle dag. Maar liefst vijf van onze jeugdleden ging met een prijs naar huis. Isidora speelde in de op één na laatste groep samen met Jennifer en Giovanni (groep F). Isidora heeft al aan een paar toernooien meegedaan en behaalde nu een geweldig resultaat.
Isidora aan het begin van het toernooi
Van tevoren hadden we gezegd dat ze met twee of drie punten het goed zou hebben gedaan. Nu begon ze meteen met een overwinning tegen een meisje dat maar liefst drie koppen groter was. Dus het begin mocht er zijn. Giovanni speelde zijn eerste toernooi ooit. Onderweg besteedden we nog veel tijd aan herdersmat en andere trucjes. Giovanni is net als Isidora héél enthousiast en probeerde zoveel mogelijk tot zich te nemen. Zijn speelstijl is trouwens ook agressief. Hij doet me aan Tal denken. Alles op de aanval.
een groot schaker op zijn eerste toernooi
Giovanni won meteen zijn eerste twee partijen en daarvan maar één met herdersmat. Jennifer had juist vet veel pech. In de eerste ronde verloor ze namelijk op tijd in een stelling waar ze eigenlijk moest winnen.
in ronde 1 verloor Jennifer op tijd omdat o.a.
beide koningen een tijd lang tegelijk schaak stonden
Om dat te voorkomen speelde ze in de tweede ronde extra snel tegen Isidora. En daardoor ging Isidora in betere stelling door de vlag. Voor Jennifer volgden daarna winstpartijen en verliespartijen elkaar op. Met 3 uit 6 had ze nog kans op een derde prijs, maar dan moest ze de laatste ronde wel winnen.
Jennifer in de eerste ronde
Giovanni had namelijk al vier punten verzameld, o.a. door nog een keer herdersmat uit te voeren. Dit was tegen een sterke tegenstander, die later tweede zou worden. Isidora bleek echter de meeste ervaring te hebben. Want na haar eerste overwinning volgden een paar verliespartijen en waar andere kinderen vermoeid raakten bleef Isidora alert en wist de ronden 5 en 6 wel te winnen. In de laatste ronde moest ze tegen Giovanni en die partij won ze. Jennifer speelde remise. Hierdoor werden Giovanni en Isidora gedeeld derde en Jennifer vijfde. Op onderling resultaat won Isidora de derde prijs. Ze was meteen het gelukkigste meisje van het toernooi, want ze had haar doelstelling gehaald, goed gespeeld, juist in de laatste ronden de goede moed gehouden en nu een keer een prijs gescoord. Van harte Isidora, we gunnen je het allemaal op de club. Je doet er zo goed je best voor. Giovanni is een enorm talent en gaat de komende toernooien nog veel prijzen winnen! En Jennifer: we hopen stiekem dat je weer bij ons op de club komt, maar anders heel veel succes in de buurt van Veendam met een club.
Isidora: eindelijk een verdiende prijs
Elisa speelde een groep hoger (E).
Elisa is klaar voor haar zegetocht
Elisa heeft al de nodige ervaring door het pupillenkampioenschap in Meppel. Daarnaast is ze deze zomer weer bij opa in de Oeral geweest en opa heeft haar weer veel dingen geleerd. Elisa kwam, zag en overwon. Met gezond spel, oog voor plotselinge kansen, een goed gevoel voor welke pionnenstructuren gezond zijn en wat de pionnenstructuur betekent voor de kansen op het bord. Haar talent is ontegenzeggelijk. Helemaal bijzonder was dat Elisa's vader er dit keer ook bij was. Elisa won haar eerste vijf partijen. Zonder discussie ook, geen gelukjes, gewoon omdat ze veel beter was. Wat er in ronde 6 misging heb ik niet gezien, maar met 6 uit 7 bleek ze het enige meisje te zijn dat een groep won. Een speciale vermelding bij de prijsuitreiking voor ons 8-jarige supertalent.
Elisa nummer 1 van groep E
Olaf, Daniël en Jan zaten samen in groep D.
de groep met de meeste jeugdschakers van SC Ten Boer
Olaf had een onrustige nacht gehad in De Branding. Een groep oudere jongeren was nogal aan het spoken geweest. Derhalve was Olaf moe. In de eerste ronde won hij nog verdienstelijk van Ralf Westerhuis, maar daarna was het op. Er kwam nog een half punt bij. Olaf wordt steeds beter, maar vandaag zat het er door de omstandigheden niet in.
Olaf geconcentreerd aan het schaken
Bij Jan ging het net andersom. Jan had er zin in, maar opende tot zijn grote schrik niet met de f-pion, maar met de g-pion in zijn eerste partij. Duidelijk dat dit geen Bird opening is, maar het is de Grob opening en die staat niet als al te best te boek. Toen de tegenstander had gezet, besloot Jan alsnog over te gaan naar de Bird opening met f2-f4, maar helaas is dat nog een slechtere opening. Jan verloor.
Jan voor aanvang van de veelbesproken eerste ronde
Jan krijgt echter les van Geon en op de schaakclub, dus gaat steeds verder vooruit en de ronden daarna won hij gewoon wel zijn partijen. Ook moeizame partijen. Zo stond hij verloren tegen de bedwinger van Gerbrich in de NJC, maar een toreneindspel met twee pionnen achter werd eerst een remisestelling en toen Menko teveel wilde won Jan zelfs nog. Over reuzendoder Menko gesproken: hij bleek ook in staat in de eerste ronde Daniël te verslaan.
Het begin van de partij tussen Daniël en Menko
In eerste instantie won Daniël een paar pionnen, maar in de stelling met alleen maar zware stukken volgde er een ongenadige aanval over de 7de rij toen Daniël bezig was zijn vrije d-pion naar de overkant te dirigeren. Daniël won echter net als Jan ook al zijn volgende partijen. In de vijfde ronde mochten Jan en Daniël uitmaken wie de groepswinnaar zou gaan worden. Jan speelde met wit. Daniël kreeg in het middenspel een loper op g3 en aangezien de witte koning op g1 stond moest Jan continu rekening houden met mat op e1. Het blek teveel voor hem, want Daniël kon slim zijn stukken steeds beter neerzetten, zodat uiteindelijk mat niet te voorkomen was. Een goede partij van Daniël, die echt meesterschap toonde op het gebied van het positiespel. Zowel Daniël als Jan wonnen hierna al hun partijen, waardoor ze 1 en 2 in de poule werden. Een mooi SC Ten Boer podium. En super gedaan Daniël en Jan. Daniël heeft zelfs een TPR die boven de 800 lag.
Daniël en Jan op het podium
Joël speelde in de sterke C-groep.
Joël won bijna van Marthijn
Daar veel ervaren schakers zoals Marthijn Kooistra. Joël speelde in de eerste ronde tegen hem en leek meteen zijn slag te slaan. Hij won met een furieuze aanval een stuk. Toen Marthijn opeens met een leep zetje een aftrekaanval op de witte dame had, lette Joël even niet op en was de partij in hogere zin beslist.  Het bleek meteen beslissend voor de prijzen, want hoe goed Joël ook speelde (hij won eindelijk eens van Remmelt), hij kon Marthijn niet meer achterhalen. Een verliespartij tegen de ongenaakbare winnaar van de groep en tegen Tetkse besliste het lot definitief. Joël speelde goed, wint zelfs ratingpunten, maar zijn score van 4 uit 7 leverde slechts de vijfde (!) plek op.
Gerbrich speelde tenslotte in de A-groep. Een sterke groep, want Sven en Leandro zijn heel snel beter geworden. Op de boot naar het toernooi toe werd al een toernooiwinst van Leandro voorspeld! Ze doen er allebeide veel aan.
De A- en de B-groep speelden in de prachtige serre
Sjouke, vorig jaar een serieuze kandidaat voor de titel, speelt aanzienlijk minder en dan mis je vaak de tactische finesses, waardoor goed opgezette partijen verloren gaan. Echt geweldig leuk was dat Harm-Jan Kootstra weer aanwezig was. Deze goede schaker was ook al meer dan een jaar gestopt, maar afgelopen week speelde hij opeens weer een FSB-wedstrijd. Hij bleek de enige die van Leandro wist te winnen. Toernooiwinnaar Thijmen Nawijn van vorig jaar was ook aanwezig. Hij speelt bij de talententeams van Jeugd Schaak Noord en begon ook voortvarend met 3 uit 3. Hij leek de wisselbeker weer naar huis te mogen nemen. Gerbrich begon gelukkig tegen Sjouke. Sjouke miste dat hij de dame van Gerbrich kan winnen en daarna speelde Gerbrich positioneel sterk uit. De druk op pion d4 werd vergroot en winst van de pion betekende ook winst van de partij. In ronde 2 volgde een erg gelukkige remise tegen Sven. Gerbrich liet een interessant stukoffer bewust toe, miste daarna de beste voortzetting en kwam een kwaliteit plus wat pionnen achter. Dit wist ze terug te brengen tot één pion in een toreneindspel. Hoe dit eindspel nog remise werd, was onvoorstelbaar.
Gerbrich ontsnapt tegen Sven
In de derde ronde waren de kaartjes echter net andersom. Leandro kwam een kwaliteit achter, waarna Gerbrich vergat om haar toren op a1 en loper op g2 actief te maken. Hierdoor verloor Gerbrich materiaal en kwam in een toreneindspel met 3 pionnen minder dat Leandro won. De beste partij van Gerbrich was in de vierde ronde tegen Thijmen. Een positioneel strakke partij. Het ruimtevoordeel bleek in het dame eindspel beslissend. Thijmen was daardoor weer in te halen door Leandro en die sloeg genadeloos toe. Thijmen werd weggedrukt in een Benoni structuur. Ondertussen speelden Harm-Jan en Gerbrich een zeer interessante tactische melée. Gerbrich's dame leek niet goed te staan op d1 en ze moest tactische toeren uithalen om haar stelling bijeen te houden. Toen Harm-Jan de pion op h3 sloeg kon de witte dame op f1 veiligheid vinden en bleek Gerbrich tactisch scherper te zijn. Ze ruilde af naar een gewonnen stelling, maar besloot remise te nemen, omdat ze door had dat ze zowel bij winst als bij remise tweede zou zijn in de eindrangschikking. Weer tweede, hoe vaak is dat nu al gebeurd? Ik weet het echt niet meer. Ik vermoed ergens tussen de 5 en 10 keer.
Gerbrich weer op de tweede trede van het podium
Gerbrich genoot wel zichtbaar van het toernooi en ze hoopt heel erg dat ze volgend jaar weer mee mag doen. Zelfs het gala van de vrijdagavond weerhield haar dit jaar niet van deelname. En dat zegt wat over dit schitterende toernooi op Schiermonnikoog. Ik wil de organisatie, Esther, Jannine, Jan Werle, Roland Kroezen, Jan Schut heel erg bedanken voor deze onvergetelijke dag. Inspirerend voor het nieuwe GP-seizoen, want zoals Giovanni na afloop op de boot al vroeg: wanneer is het volgende toernooi?
Alle jeugdspelers van SC Ten Boer met Lytje Willem

Geen opmerkingen: