zondag 21 mei 2017

Geslaagd Grand Prix GasTerra, Rowin nieuwe koploper in het GP klassement

Gisteren is weer de feestelijke Grand Prix van GasTerra gehouden. Enig onderzoek lijkt er op te wijzen dat deze Grand Prix al sinds 2012 op de agenda staat. Dus het zou om de vijfde of zesde keer gaan. In 2012 en 2013 was er een simultaan voor begeleiders aan verbonden. GasTerra sponsort de Grand Prix, Groninger Combinatie organiseert hem. Bij de Grand Prix staat de jeugdschaker centraal. Alles wordt er aan gedaan om het de jeugd naar de zin te maken. Drinken, koek, Donald Duckjes, een aandenken voor de jeugd, allemaal voor de jeugd. Dat de GP een erg goede pers heeft mag wel blijken uit het feit dat de sterkste schakers van de Nosbo zich verzamelen om mee te doen. Ook van onze club waren er dit keer 9 spelers. De afgelopen toernooien is dat toch wel minder.
De negen helden van SC Ten Boer
Bij het toernooi kun je ook een schaaktraining winnen. Afgelopen jaren lukte dat ook, maar helaas dit jaar niet. Wel werden er twee tweede prijzen gewonnen en een derde prijs. En veel belangrijker: doordat parallel aan het toernooi in Nijmegen het BSK van Nederland werd gehouden, kon Rowin de leiding in het GP-klassement overnemen van de familie Torensma. Altijd een lastig fenomeen: een GP tegelijk met landelijke kampioenschappen om nationale titels. De afgelopen twee jaar heeft het Mieke een plek in de top 5 van het GP-klassement gekost.
Isidora speelde haar eerste Grand Prix.
Ronde 7: concentratie en vermoeidheid bij Isidora
Isidora heeft veel plezier aan het schaken en daar gaat het vooral om. Ik had het idee dat ze gisteren in een veel te sterke poule zat. En dat klopt want ze zat maar liefst in groep F. Een paar ratingloze kinderen in deze poule schaakten gewoon heel goed. En terwijl ik had verwacht dat Isidora met haar sterke progressie wel een paar punten zou kunnen maken of zelfs een prijsje zou kunnen winnen bleek dit gewoon een te moeilijke opgave. Bovendien is 3,5 uur schaken ook heel intensief en daar zal ze de komende tijd aan gaan wennen. Gisteren lukte het niet, maar let op haar voor de komende toernooien! Bovendien vond ze het gewoon heel leuk bij dit toernooi.
Isidora en Elisa hebben plezier op de trap
Olaf deed dit keer ook mee.
Olaf speelde remise in ronde 6

Hij heeft veel talent en kan al heel goed mat zetten. Waar Olaf nog veel kan leren is tijd nemen om meer dan één optie te vinden achter het bord. Nu speelde hij af en toe te snel, wil de klok te graag indrukken. Olaf speelde trouwens een prima toernooi. Hij verloor maar één keer, speelde drie keer remise en won drie keer. Bij de remises zat een pat met een dame minder. Maar zoals op de foto te zien was hij ook scherp als hij een dame kon winnen.
Olaf wint de dame
Uiteindelijk gebeurde het vreemde dat hij met 4,5 uit 7 vierde werd. En meestal is dit puntenaantal genoeg voor een tweede of derde plek. Veel pech dus voor Olaf.
Bijzonder leuk is dat Rosalie weer mee deed. Rosalie heeft een vermoeiend jaar en is daarom vaak niet fit genoeg om mee te doen. Vorig jaar won ze voor ons een training en dit jaar probeerde ze dat ook. Ze speelde heel goed, alleen verloor soms in het tweede gedeelte van de partij. Met 3  uit 7 deed ze het heel goed! Gewoon ratingwinst.
Een prachtige foto van een winnende Rosalie
Elisa en Joël zaten in groep D. Erg hoog voor Elisa. Ze deed goed haar best, maar kon alleen maar winnen van Matteo.
Elisa tegen Joël
Elisa heeft veel talent en het zal goed komen.
Elisa zet mat
Joël verraste in deze sterke groep. Niet alleen qua resultaat, maar oom de partijen waren van grote klasse. Met 4,5 uit 7 werd hij derde.
Joël is derde geworden
In groep C keerde Anna-Mae weer terug in het strijdtoneel.
Anna-Mae heeft het naar haar zin
Samen met Lindert en Rowin zat ze in de sterke groep C. Ook voor Lindert was het trouwens het eerste toernooi in maanden.
Anna-Mae tegen Lindert
Anna-Mae had de pech dat ze van Lindert verloor. Anders was ze derde geworden.
Uitleg na afloop
In de partij stond Anna-Mae veel beter, maar ze liet zich mat zetten. Lindert werd ook geen derde omdat hij te kort kwam tegen Tobias. Hij speelde trouwens prettig aanvallend schaak. Alleen maar op zoek naar mat. Tegen Rogier, Anna-Mae en Tetske was dat succesvol.
Rowin was daarentegen heel goed op dreef. Hij won van Lindert en de andere spelers in de groep.
Rowin wint van Rogier
Alleen tegen Simon kwam hij te kort. Tegen Tetske stond hij heel goed, alleen miste hij een mat achter de paaltjes. Met 4 uit 6 werd hij tweede in de poule. Hierdoor heeft hij zoveel punten verdiend dat hij de afwezige familie Torensma voorbij kon steken in het klassement. Zou hij dan één van de eersten of zelfs de eerste zijn die zowel de GP-cyclus in Friesland als die in Groningen en Drenthe weet te winnen?
De nieuwe leider met een tweede prijs
In de hoogste groep speelde Daan mee. Een sterke poule met Jonas als favoriet en spelers als Luca en Loek. Daan had het dan ook niet eenvoudig in zijn tocht naar de finale tegen Jonas.
De finale tegen Jonas
Maar ze vielen langzaam om. Tegen Loek de volgende stelling:
Daan (aan zet) -Loek
Hier speelde Daan 1. g5 hxg5 2. Pxg5 Pf6 3. Td3?! (Te3 is volgens Daan sterker) 3... exd4 4. Tc1?! Td5 5. Th3 Kf8 6. Dh8+ Pg8 7. Ph7+ Ke7 8. Dxg7 Kd8 9. cxd4 Df4 10. Td1 (de toren is aangevallen) Kc8 11. Tf3 Dd6 12. Tf3 Dd6 13. Dg4+?! (13. Txf7 wint nog een pion) Kb8 14. Pg5 f6 15. Ph3 Td8
Stelling na Te8-d8
en hier speelde Daan 16. Pf4 met als schitterende en diep gevonden truc 16... Txd4 17. Txd4 Dxd4 18. Td3 Db6 19. Txd8+ Dxd8 20. Pe6! Dc8 21. Dg3+ Ka8 22. Pc7+ Kb8 23. Pe8+ Ka8 24. Dxg8 met stukwinst! Een erg goed doorgerekende combinatie, Daan!
In de finale tegen Jonas ging het eigenlijk ook goed. Misschien hier en daar wat actiever spelen, maar de remise was niet in gevaar, totdat Daan in het pionneneindspel één verkeerde keuze maakt en verliest. Een dubbeltje op zijn kant, anders was een beslissingspartij nodig.
Daan werd dus tweede. Een goed resultaat, maar net geen winst van de GP.
Daan werd tweede
 

Geen opmerkingen: