dinsdag 9 mei 2017

Daan wint Grand Prix Bob Romijn op succesvolle middag

Afgelopen zaterdag werd de Grand Prix Bob Romijn gehouden. Het werd in meerdere opzichten een groot succes. Allereerst door het aantal deelnemers. Voor het eerst in twee jaar kwamen er meer dan 70 deelnemers op een Grand Prix af. Kees weet veel jeugd te mobiliseren. Het zegt iets over de organisatie.
Tweede heugvolle feit was dat alle spelers van SC Ten Boer met een prijs naar huis gingen. Zorgwekkender is dat slechts drie spelers van onze club aanwezig waren. Voorgaande jaren kwamen we altijd met een grote groep, maar doordat we momenteel veel jeugd op de middelbare school hebben, zijn andere activiteiten zoals huiswerk maken belangrijker. En op werkweek gaan!
Daan zag de deelnemerslijst en die inspireerde hem op naar de Grand Prix te gaan. Joris, Loek, Luca, Jaël, Lyne, Leandro en Tim: ze zijn afgelopen jaar sterker geworden en dus interessant om tegen te spelen. Daan begon echter moeizaam, toen hij verrassend verloor van Lyne. Lyne is gegroeid op het NK en als je haar het initiatief geeft dan is ze van hoog niveau. In de tweede ronde speelde Daan een prachtige combinatie tegen Joris Spanjer:
Daan - Joris
Hier volgde 1. Lxg6 fxg6 2. Dxf8+ Txf8 3. Txf8+ Kh7 4. T1f7! De6 5 Txc7 met winst. Een knappe combinatie. In ronde drie tegen Loek ging het niet goed. Loek stond twee pionnen voor in een ongelijk lopereindspel. Daan ontsnapte hierdoor naar remise, maar Loek ging zelfs door de vlag. Tegen Luca was de winst van een pion in de Scandinavische opening voldoende voor de winst. In ronde 5 weer een mooie combinatie tegen Jaël:
Jaël - Daan (aan zet)

Hier speelde Daan 1... h4! hopend dat Jaël niet goed zou reageren, en dat lukte: 2. Kf2 g4 3. Txd4?? g3+ 4. Ke1 cxd4 5. Te4 Txe4
Daan speelt Txe4
6. fxe4 Pd7 met een zeer prettig eindspel. Er volgde 7. Kd2 Kf6 8. Kd3 Ke5 9. Lf3 Pc5 10. Kc2 Kf4 11. Kb2 Ke3 en
zwart won.
In ronde 6 en 7 won Daan vanuit het eindspel. Hier een mooi voorbeeld van hoe Daan kan schakelen als hij iets over het hoofd heeft gezien:
Tim - Daan
Na 1. Lh3+ vergiste Daan zich met 1... Pf5. Het paard zit in een penning en de koning kan niet zo goed weg vanwege Lxf5 gxf5 en een vrijpion op de g-lijn. Er volgde 2. Ke2 b4 met het plan om een doorbraak op de damevleugel te realiseren: 3. Kf3 Ke7 4. Kxf4 Kf7 5. Lxf5 gxf5 6. Kxf5 a4 7. e5 a3 8. bxa3 bxc3 8. Kxd5 c2 9. Kxc4 c1D+ 
Daan staat gewonnen
en met deze curieuze stelling had Daan een gewonnen stelling bereikt. 
Met 6 uit 7 werd Daan winnaar van het toernooi. Een goede prestatie van onze kopman in Ten Boer. Fijn dat hij weer meedeed en Ten Boer na Lemée (Ten Boer) en Gerbrich (Sint Anneparochie) de derde toernooiwinst dit seizoen bezorgde.
Daan kampioen in Haren
Rowin zat twee groepen lager te spelen. Voor hem is het klassement het doel dit jaar. Rowin staat tweede met een groot aantal punten achterstand op Chistian Torensma. Maar als je de twee slechtste resultaten van het totaal afhaalt is de strijd veel spannender. En dan speelt Dylan Torensma ook een grote rol in het klassement.
Rowin was niet helemaal lekker toen hij aan het toernooi begon. In de eerste drie ronden ging het echter goed en hij won alle drie partijen. Hierna volgde een verlies tegen Jesper Spanjer. In normale doen is dit ook een gelijke strijd. Soms valt het muntje de kant van Rowin op, zaterdag was Jesper de beste. In de vijfde ronde won Rowin weer. Tegen grote concurrent Dylan ging het helaas fout.
Rowin tegen Dylan
Door de laatste ronde wel te winnen kwam Rowin op 5 uit 7 en werd hij derde. Hij haalde een paar puntje terug op Christiaan, maar Dylan wist met zijn tweede plaats weer wat in te lopen. De strijd in het klassement is ongemeen spannend. Kijk je naar de absolute punten dan is de stand:
1. Christian 107,39
2. Rowin 102,95
3. Dylan 101,96
Maar haal je de twee slechtste Grand Prix' er af, en volgens mij gebeurt dit na de zevende Grand Prix, dan is de stand opeens:
1. Dylan 81,96
2. Rowin 81,24
3. Christian 80,68
4. Sven 79,47
Wat een kleine verschillen. Wie over twee weken het hoogste eindigt zal de nieuwe leider in de tussenstand zijn.
Rowin derde
Joël was de derde Boerster speler die meedeed.
Joël speelde buitengewoon sterk!
Joël zetten een formidabele prestatie neer. In de E-poule, sterk bezet met meerdere NK-gangers en Koen Waggeveld van GC, wist hij al zijn partijen te winnen. De vorm is heel erg goed bij Joël na al het schoolschaken. Wat hij daar op het eind van het toernooi in De Wilp presteerde wist hij direct door te trekken naar dit toernooi. Joël, super gedaan!
Joël met zijn beker

Geen opmerkingen: