zaterdag 25 maart 2017

Over drie superhelden, één overwinning en twee nederlagen

Vrijdag 17 maart was de zesde en voorlaatste ronde van de Noordelijke Jeugd Competitie. Dit jaar doen we met drie teams uit Ten Boer mee en dat was achteraf wat te optimistisch door mij ingeschat. Waar we de afgelopen jaren met gemak twee teams konden bemensen, blijkt het dit jaar moeilijk om drie teams elke keer volledig aan te laten treden. Reden zijn vooral de schoolfeesten en verplichtingen die onze middelbare scholieren vaak hebben. 17 maart was er bovenbouw feest op Praedinius en dat betekende dat we maar liefst drie invallers nodig hadden.


Superheld Rosalie
En er waren drie superhelden die in wilden vallen: Rosalie Cusiel, Joran Burgstra en Lindert Kroon. Voor Lindert geldt dat hij voor de derde keer een superheld is.


Twee superhelden: Joran en Lindert
Bij start van de zesde ronde hebben we de vreemde situatie dat onze eerste team op een lagere plaats staat dan de teams twee en drie.


Rowin en Yrsa zijn nog bezig voor team 3
SC Ten Boer 3
Team 3 mocht het zelfs opnemen tegen de absolute nummer 1 van de competitie. Om daar te beginnen: het team weet knap tegenstand te bieden Staunton. Robin Gibcus mocht het direct maar opnemen tegen Jonas. Jonas wint in de opening een stuk en daarna kan Robin niet meer terugkomen. Wat wel opvalt is dat Robin zoveel sterker geworden is in korte tijd. Hij gaat rap vooruit.
Op bord 4 valt Rosalie in voor Jarno. Rosalie probeert het dapper tegen Oscar Hoppen vol te houden en speelt een leuke partij. Veel geleerd, uiteindelijk is Oscar te sterk. Yrsa zorgt voor een grote verrassing. Tegen Luca Petrelli staat ze moeilijk, maar ze weet een prachtige mataanval op te starten. Als Luca iets te gretig is wat betreft materiaal, zet ze hem pardoes mat. Een superprestatie van Yrsa!
Yrsa wint verrassend
Op bord 4 houdt Rowin het ook lang vol tegen Jan van Reijendam. Rowin zorgt voor spanning in de stelling. Penningen overal in de stelling. Als hij echter een gat in de koningsstelling toelaat is koningsaanval specialist Jan er meteen bij om toe te slaan. Een eindstand van 1-3 is een goede prestatie van ons derde team.
Team 1 tegen Philidor
SC Ten Boer 1
Het eerste team heeft maar liefst 2 invallers nodig. Joran gaat het voor het eerst in de NJC proberen op bord 4 en Lindert is onze supersub. Hij heeft tot nu toe bij al zijn invalbeurten gewonnen. Nu moet hij wel op bord 3 invallen en Philidor Leeuwarden is een erg goed team. Bovendien betreft het de oudste club van Nederland die al in 1847 is opgericht. Zij zijn echter ook verzwakt want Christiaan Torensma is ziek en daardoor moet Marthijn Kooistra tegen Gerbrich spelen. Gerbrich heeft nogal moeite met Christiaan de afgelopen maanden, dus van tevoren was best wel gevreesd voor deze ontmoeting. Mooiste partij wordt op bord 1 tussen Abe en Daan gespeeld.
Op bord 4 probeert Joran tegenstand te bieden tegen zijn tegenstander. Lang houdt hij het vol, maar af en toe raakt hij materiaal kwijt. Helaas verliest onze superheld. Beslissend zal de strijd op bord 2 en 3 zijn. Lindert moet tegen Dylan Torensma, ook al zo'n aanstormend talent dat door Migchiel is opgeleid. Dylan heeft veel ervaring en wist zich bijna voor het NK te plaatsen. Lindert komt iets minder uit de opening. Dan zit Lindert een vork met zijn paard en wint een kwaliteit. Daarnaast heeft Dylan het nadeel dat zijn loper op c1 niet in het spel kan komen. Als de loper naar d2 wordt gezet pent Lindert hem meteen en weet zelfs een toren voorsprong te krijgen. Toch komt Dylan nog terug want in het eindspel met pionnen en een toren voor Lindert laat Lindert bijna één van de pionnen doorlopen. Uiteindelijk wint Lindert en daarmee is de match beslist. Want Gerbrich zet Marthijn steeds meer onder druk. Ze mist een paar kansjes, maar dan zet ze mat.
Zoals hiervoor al gemeld: de mooiste partij van de avond is zonder meer die tussen Abe en Daan. Abe neemt Daan redelijk in de houdgreep, alleen Daan weet door een mooi kwaliteitsoffer met een zeer verrassend mat te winnen. We komen er eerder in:


Abe - Daan (aan zet)
Dit vind ik een mooi moment om het sterker worden van Daan te laten zien. Welke toren moet naar c8 om de penning van het paard op c6 op te heffen? Juist: de f-toren, want dan hoeft zwart na 14. h6 Pe5 15. Dxc7 Txc7 16. hxg7 niet terug te slaan.
Hoogtepunt is het mat na het volgende uiterst correcte kwaliteitsoffer:

Abe - Daan (aan zet)
23... Txd4!
De beste zet ook meteen
24. cxd4 Tc2+ 25. Kd3??
Interessant zijn de varianten na 25. Kd1 Tg2 26. fxe4 Tg1+ 27. Kc2 Txa1 28. fxe5 fxe5 29. Lc1 met een zeer onduidelijke stelling (de zwarte toren is ingesloten, maar lijkt niet direct te winnen) of 26. Tc1 Lxf3+ 27. Ke1 Pe4 28. met matplaten.
Of 25. Ke1 Lxf3 26. Tc1 Te2+ 27. Kf1 Pe4 met vergelijkbare matplaten


Abe - Daan, mat in één
25... Pd5#
Ik moet zeggen, ik stond erbij, ik keek ernaar, maar ik zag hem niet aankomen.

Door de 3-1 overwinning is het team iets gestegen in het klassement en heeft het de positie van beste Boerster team weer ingenomen.
Team 2 in actie
SC Ten Boer 2
Het tweede team mocht tegen het tweede team van Haren. Deze match kon beide kanten op. Op bord 4 komt Joppe goed uit de opening, maar mist een nasty paardzet die er voor zorgt dat de dame gevangen wordt. Na een manmoedige verdediging is dit niet meer te repareren. Lemée staat na de opening niet slecht tegen Jaël. Jaël heeft echter veel trucjes en dat breek Lemée na een pionoffer op. Dat betekent dat Remco en Anna-Mae moeten winnen. Remco is in topvorm en speelt weer een klasse partij tegen Jesper Spanjer. Jesper probeert lang in een eindspel van pionnen tegen pionnen en loper de zwarte stukken tegen te houden, maar een knappe doorbraak van Remco beslist.
Anna-Mae speelde weer sterk
Anna-Mae staat ook goed alleen niet voor in materiaal. Ze krijgt één kans, als ze een pion op b5 in een toreneindspel moet terugslaan. Slaan met de a-pion betekent waarschijnlijk winst, slaan met de c-pion oogt goed, maar levert niet meer dan remise op. Ze kiest voor de tweede optie en kan daardoor niet winnen.

Beslissing is gevallen

Hierboven de foto vlak na het moment. In plaats van axb5 had cxb5 gemoeten. Nu kon zwart Tg4xa4 spelen, waarna Tc1-c6+ Kg6-g7 volgde.

Een 1,5-2,5 verlies. Felicitaties voor het verrassend sterk spelende team van Haren 2.

In de strijd om de beste score leidt Jonas bij de heren met 6 uit 6. Bij de dames is de strijd spannender. Janneke en Anna-Mae leiden met 4 uit 6, terwijl Anna-Mae de laatste ronde niet kan spelen.

Stand
1. Staunton 12-20,5 (kampioen)
2. Haren 9-15,5
3. MSV 8-14,5
4. Paardensprong 8-13
5. Haren 2 7-13
6. Ten Boer 1 6-15
7. Gorredijk 6-11,5
8. Ten Boer 2 5-12,5
9. Ten Boer 3 5-11,5
10. Philidor Leeuwarden 4-10
11. Paardensprong 2 2-4
12. HSP 0-2

Indeling laatste ronde:
HSP - Ten Boer 1
Ten Boer 2 - Ten Boer 3
 

Geen opmerkingen: