zondag 11 december 2016

Training van Iozefina

Afgelopen vrijdagmiddag is onze jeugdclub getrakteerd op een training aangeboden door de Groninger Combinatie, GasTerra en het eerste team van de club. Deze training had de club gekregen omdat Rosalie op de Grand Prix van GasTerra haar groep had gewonnen. Het werd een leuke middag.
Iozefina met onze eerste groep
Allereerst een woord van dank aan de mensen die de training mogelijk hebben gemaakt. De Groninger Combinatie is vorig jaar weer begonnen met een jeugdafdeling en probeert veel te doen om het jeugdschaken in de noordelijke regio mogelijk te maken. En probeert ook jeugd te behouden voor het schaken. Zie bijvoorbeeld het aanbod om 12 trainingslessen op donderdagavond te krijgen van goede trainers voor maar 75 euro. Een goed initiatief om de jeugd van 12+ aan het schaken te houden door een groep te maken die elkaar kan motiveren en inspireren. En bij de afnemende ledenaantallen is dit zeer gewenst. Ik hoop dat andere clubs vergelijkbare initiatieven kunnen ontplooien of samen met de Groninger Combinatie willen trekken. Vanuit Ten Boer hebben we goede ervaringen: afgelopen jaar hebben 7 van onze jeugdspelers training gehad van Koen Lambrechts en Iozefina Paulet. Vooral Iozefina heeft een belangrijk aandeel gehad in de successen van Ilja, Gerbrich en Daan op het NK. Ze kwam tijdens het toernooi zelfs helpen met de voorbereiding.
aandacht luisterende jeugd
Daarom was de keuze voor de trainster snel gemaakt. Iozefina kwam afgelopen vrijdag met de bus. In de eerste groep gaf Iozefina een les over mat zetten. En wel een bijzonder soort mat: het stikmat.
Iozefina legt stikmat uit
Eerst begon het vrij eenvoudig. Als één van de kinderen het goede antwoord wist kregen ze een klein aandenken, zoals een sleutelhanger van Jozias of een matpuzzel. Verder waren er nog een paar prijsjes over van ons jeugdtoernooi, die ook gekozen konden worden. De les met stikmat was soms erg grappig, vooral als een dame geofferd moest worden om het stikmat mogelijk te maken. Olaf en Daniël vielen op doordat ze al snel doorhadden wat nodig was. Na de les speelden we ons reguliere competitie. De competitie is over twee weken afgelopen en dan volgt de prijsuitreiking. Ook onze twee nieuwe jeugdleden, Elisa en Lisanne, vonden de les zo leuk dat ze besloten lid te worden. Isidora kijkt het nog even aan om aan het eind van de maand te beslissen over lidmaatschap.
Groep 2 luistert aandachtig naar Iozefina
In de tweede groep het serieuze werk. En wat voor werk. Een schaker kan alleen maar beter worden door te proberen te leren van wat fout gaat. Wat kun je er aan doen? Was het schaaktechnisch of had het te maken met de schaakstijl van de tegenstander? Of is je houding op kritische momenten in de partij nog te verbeteren? Iozefina durfde het aan om haar verloren partij tegen Anne Haast op het NK aan onze 12+ jeugd te laten zien. Het was de partij die haar achteraf de Nederlandse titel kostte. Met voorgeschiedenis (al een paar keer verloren), gevoelens tijdens de partij (wat te doen bij een onverwachte zet in de opening?) en het breken van het laatste verzet in een gewonnen stelling als aandachtspunten. Een leerzame les, ook voor de jeugdleiders die aanwezig waren.
Het Spaans is op het bord gekomen
Na deze analyse speelde Iozefina een simultaan tegen onze 24 aanwezige jeugdspelers.
De simultaan is begonnen
Iozefina gaf niks weg en won bijna al haar partijen.
Geen verrassing bij Gerbrich
Jarno wist als enige te winnen na een blunder van Iozefina in gewonnen stelling en Anna-Mae en Rosalie speelden samen remise in de laatste partij van de middag. Het was toen al 7 uur overigens.
Jarno wint met Dxe1+
Het was een heel geslaagde middag. Iozefina en Groninger Combinatie: heel veel dank voor de middag.
Veel dank voor de les, Iozefina

Geen opmerkingen: