zaterdag 24 december 2016

Gerbrich wint Grand Prix van Emanuel Lasker

Gerbrich wint in Sint Annaparochie
Vandaag is het Gerbrich eindelijk gelukt. Ze won de Grand Prix van Emanuel Lasker in Sint Annaparochie. Eindelijk, want Gerbrich is al heel vaak tweede geworden op een Grand Prix. Een lijstje: GP Schiermonnikoog, GP Schaakwoude (2x), GP Emanuel Lasker, GP Ten Boer, GP Veendam en misschien ben ik er nog wel een paar vergeten.
Vanmiddag won ze de Grand Prix op een bizarre manier. Als ratingfavoriet startte ze heel goed: de eerste twee ronden werden met goed schaak gewonnen. Ook in de derde ronde was ze druk op weg naar de winst toen haar een blunder ontsnapte. Thomas greep zijn kans en begon een fraaie koningsaanval die tot pionpromotie leidde. Knap gespeeld van Thomas.
Als Gerbrich de overige twee partijen zou winnen, zou ze gewoon toernooiwinnaar worden.
 
Helaas volgt de slechtste partij van de middag. Eerst wint Gerbrich nog een pion. Tegenstander Sven brengt hierna een foutief offer, waarop Gerbrich te snel reageert. Ze neemt niet de tijd om het te weerleggen en hierna is de controle verloren. Juichend achter het bord maakt Sven geen enkele fout meer: de aanval krijgt alleen maar meer kracht en Gerbrich heeft haar kans gemist.
 
Het toernooi is verloren, weer geen toernooiwinnaar.
 
In de laatste ronde volgen echter de vreemdste uitslagen. Leandro, die tot dan toe een buitengewoon sterk toernooi heeft gespeeld, geeft een stuk weg en wordt in een langdurige koningsaanval opgebracht door Thomas. De koningsaanval is een handelsmerk van de familie van Ruiten deze middag, want ook Lukas weet Sven op niet mis verstane manier mat te zetten. Gerbrich schaakt ondertussen een taaie partij tegen Florian. Gelukkig speelt ze weer rustiger dan in de derde en vierde ronde en als Florian even een fout maakt, slaat ze toe.
 
Als toernooidirecteur Thijs de eindstand van de A-groep opmaakt, blijken er vijf spelers met 3 uit 5 te zijn. Er is een beslissingsvijfkamp nodig. Hier geen twijfel bij Gerbrich: 'dit ga ik winnen, want het is snelschaken'. En de één na de ander bezwijkt. In de laatste ronde de finale: tegen Leandro die ook 3 uit 3 heeft. Gerbrich speelt het met wit bijna foutloos en wint op tijd in een stelling met een toren meer.
 
Eindelijk een toernooi gewonnen! Na Robin, Lemée en Daan is ze de vierde van de club die dat lukt. En de mensen in Sint Anna gunnen het Gerbrich. Iedereen heeft door dat dit een lang gekoesterde droom van Gerbrich is, die al zo vaak in duigen viel door één of twee minder goede partijen.
 
Onze andere drie schakers weten geen prijs te winnen. Ze spelen met hun drieën in de C-groep van zes spelers. Rowin komt met 2,5 uit 5 nog in de buurt van de derde prijs, maar verliest jammer genoeg in de laatste ronde van Remmelt. Lindert heeft vooral veel plezier gehad. Joël tenslotte weet een knappe partij van de sterke Dylan Torensma te winnen, maar daar blijft het bij.
 
Ik wil Thijs en de andere mensen in St Anne bedanken voor de organisatie. Andere foto's volgen nog.

Geen opmerkingen: