zondag 27 november 2016

Ronde 2 en 3 van de Noordelijke Jeugdcompetitie

foto's Marrit Kooistra
De afgelopen weken zijn er 2 ronden in de NJC geweest. Door tijdgebrek waren er nog geen verslagen op de site. Hier een poging om ons weblog aan te vullen.
 
De tweede ronde vond op 28 oktober plaats bij de Paardensprong. In het vertrouwde Hunzeborgh zat het vol met 12 teams. De sfeer was als altijd goed in deze tempel van het Noordelijke schaken, waar al veel schaakgeschiedenis is geschreven. Ronald en de zijnen hadden de avond helemaal op orde: gratis ranja, genoeg te koop voor ouders en kinderen, duidelijke aanwijzingen met betrekking tot de regels tijdens het schaken. Het werd dan ook een gezellige avond.
 
Ook afgelopen vrijdag was de avond helemaal op orde in Meppel. Carolien en Sibbele waren uitgeweken naar de vrijgemaakt gereformeerde kerk aldaar. Op 23 mei 2014 waren we hier ook te gast, dus ik herkende de locatie. Dat bleek wel handig, want de Thorbeckelaan kent de TomTom wel, maar nummer 73 niet. Voor de Paardensprong leverde dit wel problemen op, ook al omdat er nog een kerk in de Thorbeckelaan is. Zij misten hierdoor de juiste locatie en begonnen in de wijk rond te zwerven. Voor de organisatie volgde een lastige keuze. Je kunt de soms jonge jeugd niet te lang laten doorschaken. MEn moet toch wel voor 11 uur weer thuis kunnen zijn. Om 8 uur hadden we nog niks gehoord en besloten daarom de klokken in werking te zetten. Gelukkig kwam men om 10 over 8 aan en kon men met een achterstand op de klok beginnen. Vooral het eerste team had hier last van in de kraker tegen Staunton. Martijn bijvoorbeeld is iemand die goed wil kunnen nadenken en tegen Jonas is dan 10 minuten minder wel een hele hoop. Het werd mede daardoor een 4-0 voor Staunton.

SC Ten Boer 1

Ons eerste team verloor zowel in ronde 2 als in ronde 3. Dat heeft mede te maken met parallelle schoolactiviteiten. In ronde 2 moest Daan verstek laten gaan door een klasseavond. In Meppel misten we zelfs vier spelers: Ilja en Robin hadden een schoolfeest, Gerbrich moest voor culturele vorming verplicht naar een theatervoorstelling en Koen zat vanwege school in Bremen. Een enorme aderlating natuurlijk.
Tegen de Paardensprong kwamen onze spelers gewoon te kort. Koen probeerde het tegen Martijn van Nimwegen, maar één fout kostte een stuk en dat krijg je tegen Martijn niet meer terug. Robin speelde de opening te passief en Nick drukte hem van het bord af. Analyse de volgende vrijdagmiddag op de club leerde dat hij gewoon geen kans meer had na de opening. eerder tegenspel zoeken. Gerbrich had geluk. Vrij vlot won ze een kwaliteit, maar daardoor verslapte de aandacht. Als Gerbrich met de pion op b3 terug had geslagen stond ze gewonnen, nu sloeg ze met de dame en kon ze meteen opgeven tegen Pieter van Nes. Pieter vervolgde goed, Gerbrich kon met moeite direct verlies afwenden en moest creatief verdedigen. Dat lukte en door de tegenstand vermoeid geraakt blunderde Pieter en kon Gerbrich alsnog winnen. Het ging dus allemaal om de partij van Ilja. Daar zette (ook Ten Boer speler) Stella een stevige aanval op. Ze kwam twee pionnen voor maar in haar zucht aar materiaalwinst ging ze te ver. Ilja kwam gewonnen te staan, maar ruilde helaas af naar een verloren eindspel dat knap en foutloos door Stella werd uitgespeeld. En terechte overwinning van de Paardensprong.
De invallers bij het eerste team
Tegen Meppel was de strijd spannender. Mieke, Jarno en Robin Gibcus vielen in het eerste team in. Alle drie stonden ze beter tot gewonnen, maar alleen Robin hield een half punt over aan zijn partij. Daan speelde op bord 1 tegen Marrit. Deze partij was de enige uit één stuk. Van tevoren hadden we het kort over de openingskeuze. Daan speelt alles: Benoni, Nimzo-Indisch en Konings Indisch. Gezien Marrit's speelstijl leek de KID ons de beste keuze. Een scherpe strijd met lange termijn aanvalsstrategieën, waarin zowel wit op de damevleugel als zwart op de koningsvleugel geen tempo mogen verliezen. Daan was hier beter op voorbereid en zijn koningsaanval sloeg eerder door dan de aanval van Marrit op de andere zijde.
de aanval van Daan krijgt vorm
Mieke kwam een hele toren voor. De tegenstander had echter een zwakke plek op f3 gespot en lokte de witte loper op g2 naar h3, waarna Pf3+ een dame ophaalde. Mieke verdedigde heldhaftig, maar verloor uiteindelijk.
Jarno speelde ook een goede partij. Op een gegeven moment had hij twee paarden voor een toren. Zeker niet gewonnen want zijn tegenstander Lennart had een toren op de enige vrije lijn staan. Jarno vergat op een gegeven moment dat zijn paard aangevallen werd door de toren en daardoor ging de partij verloren.
Robin stond eerst verloren tegen Ilja Nijstad, maar kwam steeds beter terug. Hij miste twee mooie kansen op een overwinning. Vooral het schaakje waarmee hij een toren kon ophalen, was een mooie kans. Helaas miste hij die en moest hij een eindspel met een toren minder, maar een vrijpion op e5 proberen remise te houden. Dat leek niet te lukken, maar toen Ilja verkeerde afruilde ontstond er een pionneneindspel waar tot remise werd besloten.

SC Ten Boer 2

Het tweede team speelde op 28 oktober tegen Paardensprong 2. Het werd een eenvoudige 4-0 overwinning. Joppe kwam al snel voor te staan. Hij maakte het rustig af. Ik heb er van genoten. Ook Remco kwam steeds sterker te staan en won eenvoudig. Van de partijen van Lemée en Anna-Mae herinner ik me niet zoveel. Ook zij wonnen zover ik het me voor de geest kan halen zonder noemenswaardige problemen.
Ten Boer 2 tegen Philidor Leeuwarden

Vrijdag moest het team tegen Philidor Leeuwarden. Het werd een spannende match. Joppe had de hele middag geschaakt en was warm. Hij speelde ook wel goed, alleen twee momenten van onachtzaamheid kosten een toren. De familie Torensma was scherp en liet niet meer los. Dylan niet tegen Joppe, Christiaan niet tegen Remco. Remco is namelijk goed in vorm, echter ook hier waren twee onnauwkeurigheden voldoende om de partij te beslissen.
Remco speelt met een toren minder

Dat betekende dat Lemée en Anna-Mae moesten winnen. Ze kwamen heel ver. Lemée speelde een geweldige partij. Ze kreeg een dubbelpion op de e-lijn. Op zich een zwakte, maar doordat ze in het eindspel met toren, loper en paard de d-lijn beheerste, kon de tegenstander er geen gebruik van maken.
Het eindspel met voordeel voor zwart
Lemée speelde heel geconcentreerd en wist in het eindspel haar tegenstander een fout te ontlokken.
Lemée wint een stuk
Dat leverde een paard op en ze speelde het vervolgens straight uit. 2-1

Anna-Mae kwam erg moeilijk te staan tegen Marthijn. Met een toren minder leek de partij wel beslis. Anna-Mae kan echter vechten en moet je altijd meer dan één keer verslaan. Zeg maar vijf keer. Ook nu weer. Even lette Marthijn niet op en daar was een vlijmscherpe aanval op de koning van wit aan de gang. Marthijn kon zzich wel verdedigen, maar miste een paar manoeuvres van Anna-Mae, waardoor de stand ongeveer gelijk werd. Toren plus ongelijke loper en twee pionnen meer voor zwart. Helaas waren het geen vrijpionnen, dus kon Marthijn het ongelijke loper eindspel houden. Anna-Mae probeerde het nog minimaal een uur, wit gaf alleen geen krimp. Uiteindelijk moest Kees Romijn wel besluiten tot remise, dit tot grote teleurstelling van Anna-Mae. Ze had het bijna 100 zetten lang geprobeerd, maar ze kon niet de 2-2 op het bord zetten.
het lukt net niet om te winnen

SC Ten Boer 3 

Ten Boer 3 speelde op 28 oktober tegen Haren 2. De wedstrijd eindigde in een gelijk spel, maar het team was heel dicht bij de overwinning. Rowin speelde een gelijk opgaande partij tegen Jesper. Af en toe dacht zijn vader dat het mis ging, maar Rowin hield alles goed onder controle. De lichte stukken gingen er af en met toren en dame werd er nog het één en ander op de damevleugel geprobeerd. het was niet genoeg om het evenwicht te verstoren. Yrsa stond toch wel redelijk tegen Janneke. Janneke is goed in openingen en ik was bang dat Yrsa dat niet zou overleven. Ze overleefde, maar Janneke bleek uiteindelijk te sterk. Gelukkig maakte Jarno deze ronde geen fout en versloeg op mooie manier Lukas Petzinger. Een goede prestatie van Jarno. Alles kwam neer op het bord van Robin. Robin speelde vreselijk goed en had meerdere keren de mat voor handen. Materieel stond hij ook voor. Er gebeurde echter iets wat ik niet zelf begreep. In een stelling die geen pat was, claimde zijn tegenstander dit wel. Robin was al moe van de partij en zag even niet dat het helemaal geen pat was. Hij schudde handen om er toen achter te komen dat hij gewoon verder kon spelen. Omdat hij de handen al geschud had stond de remise vast. Een sneue 2-2 derhalve.
Afgelopen vrijdag moest het team tegen Paardensprong 2. Jarno en Robin speelden mee met het eerste team. Gelukkig wilden Lindert en Martijn wel invallen. En dat bleek cruciaal. Vooral op het bord van Lindert.
wachten op de tegenstander
Lindert was zichtbaar van slag doordat zijn tegenstander 10 minuten te laat aan het bord begon.
de tegenstander is gearriveerd
Hij speelde veel te snel en ging pas nadenken toen hij een stuk had weggeven en zijn  toren op h8 kwijt was. Gelukkig bleek er veel venijn in de stelling te zitten. Inslaan op f2 met zijn paard terwijl loper op c5 en dame op f6 stond was nog te pareren voor wit, maar toen Lindert vervolgens Pe4+ en Df6-h4 speelde was g3 opeens het zwakke veld geworden. Ik denk dat mat al bijna onvermijdelijk was geworden zonder dameverlies en Lindert was na een half uur klaar 1-0.

Dat bleek net de opsteker die het team nodig had. Yrsa stond beter tegen Jelger en Rowin kwam melden dat hij een stuk ging winnen. Dat bleek tegen te vallen, want een gemeen schaakje van tegenstander Lars betekende dat de loper op d3 verloren ging. Gelukkig kon Rowin zich herpakken. Hij kwam een paard voor tegen drie centrumpionnen. Doordat het paard van Rowin op c5 een mooi plekje had konden de pionnen gestopt worden.
Martijn kreeg een goed ingestudeerde opening tegenover zich. Daar zijn ze bij de Paardensprong goed in. Speel geen e4 e5 Pf3 Pc6 Lc4, want voordat je weet volgt er een zet als d4, een offer op f7 en je kunt het opgeven. Heel wat punten hebben we in Ten Boer al verloren aan deze goede voorbereiding. Zo leek het vrijdag ook voor Martijn te gaan. Met een stuk en een kleine kwaliteit minder het middenspel in. Dan komt het aan op schaken en dat kan Martijn als hij het ziet zitten. En om nou helemaal naar Meppel te gaan voor een suffe 0, dat is ook te veel. Dus de beuk erin en langzaam maar zeker kantelde de partij. Eerst het stuk terug, daarna werd een toren gewonnen en tenslotte dameruil en eenvoudige winst. Een goede invalbeurt van Lindert en Martijn.
Rowin en Martijn winnen

Rowin kon toen niet meer achterblijven. Lars werd weggedrukt en de 3-0 was binnen.
Ook Yrsa leek te winnen. Ze stond heel erg mooi. De vermoeidheid sloeg echter toe en helaas, de partij ging toch nog gewonnen.

Het is een wonderlijk team, ons derde team. Het is namelijk het beste team van al onze teams. Zie maar wat de tussenstand is:
1. Staunt0n 6-11
2. Gorredijk 5-8,5
3. Philidor 4-8
4. MSV 4-6,5
5. Paardensprong 1 4-6
6. Haren 2 3-6,5
7. Haren 1 3-6
8. SC Ten Boer 3 3-5
9. SC Ten Boer 1 2-6,5
10. SC Ten Boer 2 2-5,5
11. Paardensprong 2 0-1
12. HSP 0-0,5

Voor 20 januari staan de volgende partijen op het programma:

SV Gorredijk - Staunton
Philidor Leeuwarden - SC Paardensprong 1
MSV - SC Haren 2
SC Ten Boer 3 - SC Haren 1
SC Paardensprong 2 - SC Ten Boer 1 
HSP - SC Ten Boer 2 

1 opmerking:

Karin Bruins zei

Geen schoolfeest. Een optreden met de band.