zondag 20 november 2016

Schoolschaken 2016-2017

Afgelopen woensdag is het nieuwe schoolschaakseizoen begonnen. Een lange tocht langs voorwedstrijden is nodig om je te plaatsen voor het Nederlands Kampioenschap. Vorig jaar deden meer dan 2.000 teams mee aan het schoolschaakkampioenschap van de basisscholen van Nederland. Voor CBS de Fontein werd het een heel speciaal kampioenschap. Want voor het eerst in de historie wist een team uit de gemeenten Bedum en Ten Boer het kampioenschap van de Noordelijke Schaakbond te winnen. Het uitgebalanceerde team was in de breedte te sterk voor alle scholen van Groningen en bijna heel Drenthe. Op het Nederlands Kampioenschap in Nijmegen wist het team uiteindelijk beslag te leggen op de 15de plaats. En dat alles begon in november met het individuele kampioenschaak van de gemeenten Bedum en Ten Boer.
De strijd is begonnen
Ook dit jaar werd het toernooi weer georganiseerd door de schaakclub uit Bedum. Marcel Kuipers doet dat elk jaar fantastisch. Dit jaar werd hij niet ondersteund door een printer, maar wel door onze oude jeugdleider Sjaak Schuit, nu voorzitter van SV Bedum. In totaal deden 41 schakers mee, één meer dan vorig jaar. Er was wel één school minder: OBS Garmerwolde had dit jaar geen afvaardiging. Wel aanwezig waren de Togtemaarschool, CBS de Fontein, OBS de Huifkar en de Walfridusschool. Het toernooi werd gespeeld in de tijdelijke locatie van de Walfridusschool en de Horizon. In de noodlokalen was een mooie ruimte waar geschaakt kon worden.
en voetballen tussen de ronden
Dit jaar heeft de Fontein nog steeds ervaren schaklers, maar vergeleken met vorig jaar aanzienlijk minder. Geen schakers die al naar NK's zijn gegaan. Er is nog één schaker over van het kampioensteam: Joël Greven. Van te voren was hij ook favoriet: samen met Jovan was hij vorig jaar de hoogst geklasseerde. Door het ontbreken van de sterke groep 8 van vorig jaar was het toernooi meer open. En dan komen nieuwe talenten boven drijven.
De schakers van de Huifkar
Enkele erg jonge. Bij de Walfridus een erg opmerkelijke deelneemster. Uit groep 4 komt Elisa Oostinga. Zij bleek woensdagmiddag de sensatie. Met rustig spel wist ze eenvoudig combinatiemotieven op het schaakbord neer te leggen die andere kinderen pas zien als ze in stap 2 of hoger zitten. Mooie penningen en dubbele aanvallen. De schakers van de Fontein hadden er moeite mee om haar af te stoppen. Thijn speelde remise na een lange strijd die onduidelijk eindigde. Tristan Borg wist haar op een gegeven moment wel te verslaan. En in de laatste ronde kon medewinnaar Sem van Dijk haar in verloren stand door de klok heen te jagen. Elisa is in elk geval iemand die we de komende jaren in de gaten gaan houden.
Elisa speelt op bord 2 tegen Tristan.
Daarachter de strijd tussen Sem en Joël
De Walfridus had sowieso sterke schakers. Enkele die me opvielen waren Zara Ubels, Anouk Schuil en Leon Mourits. Ze kwamen hoog in het klassement terecht en speelden net als Elisa heel rustig.
Ook de Huifkar heeft weer een paar goede schakers. Woensdagmiddag vielen Olaf List en Jennifer Vink op. Jennifer omdat ze ook nog erg jong is en wel gewoon gedeeld 11de werd. Mede door de vele toernooien die ze de afgelopen tijd heeft gespeeld. Olaf omdat hij tot mijn verrassing meedeed om de strijd om de 3de plaats. Hij speelde goed en nauwkeurig. En hij weet hoe je mat moet zetten.
Jennifer speelt op bord 3
Uiteindelijk kwamen toch de schakers van de Fontein boven drijven. Vooral Joël en Sem waren sterker dan de rest. Ze wisten, soms na minder te hebben gestaan overigens, al hun partijen te winnen. In hun onderlinge partij kon het alle kanten op. Eerst gaf Joël een stuk weg en stond Sem gewonnen. Joël bleef attent en wist het stuk terug te winnen en had in het resulterende toreneindspel een paar pionnen meer. Opeens gaf Joël zijn toren weg en Sem ruilde af naar het eindspel K+T tegen K. Sem probeerde hierna dit eindspel te winnen, alleen in zijn ijver om de koning in de hoek te krijgen zette hij pat.
Sem krijgt uitleg hoe hij kan winnen
foto Willem Vegter
De strijd om de derde plaats werd ook heel spannend. Hier ging het om Elisa en Tristan, maar zij moesten in de laatste ronde tegen Sem en Joël. Ze verloren beide, waardoor Elisa buiten de prijzen viel en Tristan achterhaald kon worden door Olaf, Zara, Jovan en Leon. Hier beslisten weerstandspunten. Weerstandspunten zeggen iets over de sterkte van je tegenstanders. Jovan bleek hierbij tegen zowel Sem als Joël te hebben gespeeld en werd daardoor 3de met het hoogste aantal weerstandspunten van de middag. Daarna volgden Tristan, Olaf, Zara en Leon.
 

De beslissingspartij
foto Willem Vegter
De gelijke stand betekende dat een beslissingspartij tussen Sem en Joël nodig werd. Twee jaar geleden hebben we dit voor het eerst gedaan: als twee samen boven aan eindigen dan kijken we niet naar weerstandspunten, maar spelen een beslissingswedstrijd. Allebeide kregen 5 minuten op de klok met als extra regel dat een onreglementaire zet geclaimd kon worden. Met alle publiek op een afstand heel erg spannend voor de twee sterksten van de middag. Joël had zichtbaar iets meer ervaring in dit zenuwenduel. Eerst won hij een pion, dan een kwaliteit en toen vervolgens de koning van Sem open en bloot naar de damevleugel werd gejaagd, was het pleit beslecht: Joël is de opvolger van Rowin Berghuis als schoolschaakkampioen van de gemeenten Ten Boer en Bedum.
de top 3

Eindstand individueel
plaats -- naam -- aantal punten -- aantal weerstandspunten
1. Joël 6,5 -- 30,5 (na beslissingspartij)
2. Sem 6,5 -- 33,5
3. Jovan 5 -- 36,5
4. Tristan 5 -- 33,5
5. Olaf 5 -- 30
6. Zara 5 -- 29
7. Leon 5 -- 26,5
8. Elisa 4,5 -- 30
9. Thijn 4,5 -- 25
Nu volgen de kinderen die lid van de schaakclub zijn (geweest) of die op de Fontein schaakles krijgen.
11. Joey 4 -- 28,5
13. Jennifer 4 -- 26
15. Lisanne 4 -- 25
17. Mark 4 -- 22,5
18. Thijs 4 -- 20,5
19. Tim 3,5 -- 30
23. Gabriëlle 3,5 -- 24,5
24. Sybren 3,5 -- 23,5
26. Rens 3 -- 24
30. Feline 3 -- 22
31. Jasper 3 -- 19,5
32. Eline 3 -- 19
34. Emma 2,5 -- 22,5

In de scholencompetitie was de strijd om de tweede plaats spannend. De eerste plaats was duidelijk voor CBS de Fontein. Met 23 uit 28 gespeelde partijen waren Sem, Joël, Tristan en Jovan te sterk voor de andere scholen. De strijd om plek 2 leek lang te gaan tussen de Walfridus en het tweede team van de Fontein. Maar in ronde 6 nam de Walfridus duidelijk de leiding. Die gaf de school in de laatste ronde niet meer uit handen. Sterker nog: de Huifkar bedreigde de Fontein 2 zelfs in de strijd om de 3de plaats. Dit mede door het goede optreden van Olaf en Jennifer. Uiteindelijk bleef de Fontein 2 de Huifkar één bordpunt voor.
het winnende team
Eindstand scholen
1. CBS de Fontein 1 23
2. St Walfridusschool 19
3. CBS de Fontein 2 16,5
4. De Huifkar 15,5
8. Togtemaarschool 10
De schakers van de Fontein
foto Willem Vegter


Geen opmerkingen: