maandag 29 februari 2016

Tussenstand PJK B, C en D

Het was vandaag een goede dag voor Ten Boer op het PJK. Al onze schakers deden het naar behoren.

C-categorie
Daan zou wel eens de tweede jeugdspeler van onze club kunnen worden, die de titel Nosbo Jeugdkampioen Algemeen behaalt in een leeftijdscategorie. Bij de meiden lukte dat al vaker: Gerbrich (C, 2015 en D, 2013), Mieke (D, 2015 en F, 2013) en Lemée (E, 2012) hebben een titel gehaald. Eén keer eerder haalde een speler van onze club een algemene jeugdtitel. Huiskamervraag: wie was deze schaker? Tip: het was een ingehuurde Boerster schaker, want ik geloof dat hij slechts twee keer op een clubmiddag is geweest ;-) Hij deed vooral mee in één van onze teams die aan een NK deelnamen.

Daan heeft in elk geval in de laatste ronde vandaag een heel belangrijke winst geboekt op Thijmen Nawijn. Hierdoor lijkt hij op weg om een plaats voor het NK te veroveren. Morgen mag hij meteen tegen Marlinde, dus dan weten we meteen of de titel tot de mogelijkheden behoort. In Overschild en Ten Boer hopen we het van harte.
Jarno en Daan

In de partij tegen Thijmen kwam Daan goed uit de Siciliaanse opening. Een stuk op c4 en later een kwaliteit gingen bij Thijmen verloren. Thijmen kwam echter met een verrassende counter in het centrum en Daan moest nauwkeurig spelen om in het voordeel te blijven. In het eindspel ging het weer bijna fout voor Daan: 
Thijmen - Daan
Hier speelde Daan het minder goede 1... Te7 (Te2!) 2. Pxa6 Ted7 3. Pc5  
zwart aan zet
Deze stelling is best wel ingewikkeld. Na slaan op d4 komt 4. Pe6+ met winst voor wit. Gelukkig kan na 3... Td6 4. Pb7 niet omdat zwart 4... Txd4 heeft. Thijmen speelde na 3... Td6 4. Kf2, terwijl ik me zorgen maakte over 4. Te1. Na afloop gaf Thijmen aan dat zwart dan nog 4... Ta8 heeft met winst. Knap gezien!

De mooiste partij van Daan was ongetwijfeld die tegen Ilja. Trouwens ook van Ilja was dit een sterke pot. Uiteindelijk besliste een combinatie.
Daan - Ilja
Er driegt Pxh3 en Pd3+. Daan speelde het nauwkeurige 1. Te3. Na 1... Ph5 met het idee 2... fxe5 3. Lxe5 Pf6 heeft wit een klein voordeeltje, maar niet meer. Ilja deed echter 1... Lc8 en Daan sloeg meteen toe met 2. exf6 Txd6 3. fxg7+ Kf7 4. Te7+ Kxe7 5. g8D. Een mooie combinatie van Daan.

Lemée en Ilja staan allebeide op 2 uit 4 en mogen morgen tegen elkaar.
Ilja
Als Daan wint van Marlinde kan de winnaar nog proberen om het Marlinde moeilijk te maken om de meidentitel te veroveren. Lemée won een mooie partij van Luca Petrelli. Beslissend was de zet Tf5xf6 in de volgende stelling:
 
Lemée - Luca
Ilja won van Jarno en dat was een leuk resultaat voor haar. Jarno heeft het ook knap gedaan met 1,5 uit 4. Een overwinning tegen Tetske en een remise tegen Jesper Spanjer. Hij heeft de eerste ronde morgen vrij en hoeft pas om één uur in het DSC te zijn. Met 2,5 uit 5 staat hij er dan goed voor.


D-categorie
Hier volop spanning voor de meidentitel. Mieke staat bij de meiden boven aan met 3 uit 6. Lyne heeft evenveel punten, Stella heeft 2,5, Yrsa en Janneke 2. Janneke krijgt in ronde 7 een gratis punt, dat zal Yrsa waarschijnlijk ook nog overkomen. Stella, Mieke en Lyne kregen al zo'n gratis punt. Dat betekent dat Mieke nog stevig aan de bak moet morgen om dameskampioen te worden. Ze begint met een partij tegen de gevaarlijke Jelger Sparreboom.

Yrsa begint tegen Tobias van Essen. Als ze die wint staat ze op 3 en met het gratis punt erbij zal ze dan boven Mieke komen. Yrsa speelde trouwens een geweldige partij tegen Jaël Wieringa. Met een stuk meer in het eindspel was ze tevreden met remise. Ook de remise tegen Stella is een goede prestatie.

Rowin speelt weer op zijn niveau wat betreft het schaaktechnische. Hij staat ook op 3 uit 6. Vooral de partij tegen Tristan was erg goed. Die had hij kunnen winnen, de tijdnood was in zijn nadeel.  
Rowin - Tristan
Hier kon Tristan zich niet langer inhouden en speelde 1... Dxe5??. Rowin reageerde alert met 2. The1 en stond gewonnen. Hij miste een mat in drie. In tijdnood met een loper en dame tegen toren trapte hij in een röntgen aanval waardoor hij verloor. Het spel was eigenlijk geweldig, dus dat gaf hoop voor de volgende ronden. Tegen Nanne eindigde het wel in remise. Voor de rest winstpartijen tegen de onderste schakers en een remise tegen Jelger in een stelling met een pion minder. Als morgen alles goed valt maakt Rowin nog kans op een van de vijf algemene plaatsen voor het NK. De eerste ronde morgen is meteen al cruciaal. Dan moet hij tegen Nick Huisinga. Bij verlies speelt hij een goed toernooi, bij winst kan alles nog gebeuren inclusief plaats naar het NK.


B-categorie
Remco en Gerbrich speelden goede partijen vandaag in de B-categorie. Remco heeft een vrije ronde gehad en staat op 1 uit 3. De eerste ronde won hij van Remmelt. Tegen Martijn was het verschil te groot. Helaas had hij de derde ronde geen partij en moest hij anderhalf uur wachten. Dat brak het ritme nogal en in de partij tegen Joris Spanjer speelde hij onder zijn huidige niveau. 
Remco in de eerste ronde

Remco en Gerbrich spelen morgen in de eerste ronde tegen elkaar. Remco speelt morgen drie ronden, Gerbrich twee.

Gerbrich staat derde. In de eerste ronde miste ze een mooie kans tegen Jesper Post:
Gerbrich - Jesper
Gerbrich zat hier al in tijdnood (minder dan 2 minuten), maar dacht toch even na voor ze 1. Tf1 speelde. Waarschijnlijk voelde ze dat er wat in zat. En inderdaad na 1. Txd3 exd3 2. Txe8 kan 2... Txe8 niet vanwege 3. Df7+. Thuisgekomen keken Gerbrich en ik nog naar 2... d2 en vonden toen 3. Te7+ Kh8 4. Dd3 Dd6 5. Te5. Dit leek ons gewonnen voor wit, maar het valt nogal tegen: na het verassende 5... Td8 staat zwart gewonnen! In plaats hiervan kan wit beter ons alternatief 5. Pxf5 Txf5 6. Te8+ Kg7 7. Dxd2 spelen. Hier heeft wit een plusje. Helemaal verrassend is dat de computer aangeeft dat wit wint na 3. Txf8 d1D+ 4. Kh2 Dg6 5. Pxf5 (dreigt mat op c7) c6 6. Dc5 en mat is niet meer te voorkomen (a7 en e7). Een bijzondere analyse met veel resources voor zwart en wit.
Gerbrich in de eerste ronde

Na een goede winstpartij tegen Jan van Reijendam had ze heel veel geluk tegen Remmelt Hofstra. Eerst raakte ze een loper aan toen ze schaak stond, waardoor ze een stuk achterkwam. Langzaam wist ze weer terug te komen in de partij, maar op het moment van oogsten ontsnapte haar een blunder zo groot dat ze meteen kon opgeven. Remmelt speelde rustig op mat, maar ruilde niet af naar een eindspel met alleen nog een toren voor hem. En opeens was de toren weg en stond Gerbrich gewonnen. Een zeldzame ontsnapping. In de laatste ronde van de dag volgde een plusremise tegen Martijn van Nimwegen. 

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hugo Timmer

Gr. thea

Roelof Kroon zei

Klopt, goed gevonden Thea
Roelof