maandag 29 februari 2016

Jan derde bij het EFGH-kampioenschap

Afgelopen zaterdag is het eerste PJK gespeeld. Het ging om de EFGH-categorieën. Dit jaar deden er niet zo veel kinderen mee, terwijl er toch maar liefst 3+1m plekken voor het NK E en 3+3m plekken voor het pupillen kampioenschap te verdienen waren. Het is jammer dat het jeugdschaak in de deze categorieën voor de Nosbo zo achter uit is gegaan. Na de gouden jaren met Jonas, Eelke, Tycho, Loek en Lyne zijn de magere jaren aangebroken. Ook in Ten Boer konden we maar één deelnemer afvaardigen.
De deelnemers aan het PJK
Ik kwam zelf vrij laat pas aan in het Denksportcentrum. Jan had op dat moment 1 uit 4. De volgende partij mocht hij tegen Rogier. Hij kwam heel erg goed en gewonnen te staan, maar een penning leverde een verloren stelling op. Tegen Lyne ging het niet goed, maar de partij tegen Stella liep al super. Jan kwam gewonnen te staan, maar een verkeerde zetvolgorde leverde een 0 in plaats van een 1 op.
Jan tegen Stella
Stella speelde hier 1... Txd2. Jan had eerder in de partij gezien dat het paard niet weg kon vanwege Dxg2#. Nu zag hij het helaas over het hoofd en speelde 2. Pxd2 Dxg2#. Na afloop vertelde hij dat hij eigenlijk 2. De8+ Dxe8 3. Txe8+ Kh2 4. Pxd2 van plan was, maar de zetten door elkaar haalde.
Jan speelt tegen Thijmen
De partij tegen Stella liep ook zo goed omdat Jan zo rustig speelde. Jan besloot dit ook in de volgende partijen te doen. Het hielp meteen. Jan won van de hele familie Cioffi. In de laatste ronde tegen Thijmen van der Berg probeerde Jan het ook. De opening zat tegen en Thijmen had een goede aanval. Jan offerde wat pionnen om zijn torens in het spel te krijgen. Hij dacht een mooi matje op f2 te zien, maar het paard op h3 dekte de pion en Jan verloor.
Met 3 uit 10 haalde Jan de derde plaats in de G-categorie. Een mooie prestatie en als Jan zo door gaat komt die NK plek vanzelf. Het talent is er.
Jan op het podium

Geen opmerkingen: