zondag 15 september 2024

Sportrecreade en start van het seizoen

Afgelopen vrijdag zijn we begonnen met het 18de jeugdseizoen van de Schaakclub Ten Boer. In de Huifkar kwamen 40 jeugdschakers in drie groepen bij elkaar. In vooral de groepen jeugdschakers van de basisschool is nog ruimte voor een aantal jeugdschakers. Geïnteresseerden kunnen via ons mailadres schaakclubtenboer@gmail.com contact met ons opnemen. Of men kan op de vrijdagmiddag om 3 uur 's middags in de Huifkar langskomen. Vrijdag hadden we drie nieuwe jeugdschakers in de jongste groep. Ze bleken alle drie al te kunnen schaken. Welkom Sophia, Florian en Levi.

Voetballen na afloop van de clubmiddag
Op zaterdag vond de traditionele opening van het seizoen plaats tijdens de Sportrecreade. 17 schakers kwamen hier op af, vergelijkbaar met het aantal dat we de afgelopen jaren. Freddie leidde de groepen met de ervaren schakers. Hier een vier- en een zeskamp. In de vierkamp was Sven veruit de sterkste. Hij scoorde 5 uit 6. Milan was de enige die hem een puntje wist af te snoepen. Hij werd daardoor tweede met 3 uit 6. Mylan en Leanne sloten de rij met 2 uit 6.

De sterkste groep verliep ronduit verrassend met een prachtig einde. Sarah en Joris eindigden beide op 3,5 uit 5 met als onderling resultaat een remise. Beiden gaven aan dat de andere wel de eerste prijs mocht hebben. Uiteindelijk wisten we een heel oude regel uit het schaken naar boven te diepen: de Sonneborn-Berger punten. Op basisn hiervan besloten we Sarah tot winnaar uit te roepen. Hannah werd derde, Noa vierde, Lieke vijfde en Thijs zesde.
Wat de Sportrecreade altijd erg aantrekkelijk maakt is de groep schakers die voor het eerst in aanraking komt met schaken. Met een aantal spelletjes laten Paula en Roelof ze wennen aan de stukken, zodat ze aan het eind van de middag weten hoe elk stuk zich beweegt en ze een partijtje kunnen spelen.
kennismaken met de loper en toren
Tussendoor nog glas ranja en een spelletje schaakstukken stapelen. Jesper bleek hier erg handig in, zodat hij als enige lid van de schaakclub eerste werd. Tweede werd Tycho uit Garmerwolde. De derde plaats was een ex aequo voor Wieke en Florencia. Rosa eindigde hier vlak achter. Wieke en Rosa bleken overigens al te kunnen schaken! Eline en Fré eindigden op de gedeeld zesde plek.
Al met al een zeer geslaagde start van het seizoen. We willen de Sportrecreade en het Buurhoes bedanken voor de mogelijkheid om zo het schaken onder de aandacht te brengen van de jeugd in Ten Boer en omstreken.

Tegelijkertijd speelde Bram in Groningen mee aan het snelschaaktoernooi voor teams. Ik kreeg een prachtige foto van de start van de wedstrijd tegen mijn eigen team, de Spassky's. Bram mocht het opnemen tegen een zeer goede vriend van mij: Henk van Putten. Henk won nu nog, maar wellicht ook meteen ook voor het laatst!

Bram tegen Henk

Geen opmerkingen: