donderdag 29 augustus 2024

Spetterend begin van het seizoen

Vandaag is het eerste jeugdkampioenschap Onderwaterschaken gehouden in de Blinkerd. Het zwembad bood de zwemvereniging en de schaakclub Ten Boer de mogelijkheid om op deze prachtige zomerse dag de nieuwe activiteit uit te proberen. Chess Festival Groningen leende 9 onderwaterborden uit. Het werd een onvergetelijke ervaring. 

In totaal hadden zich 17 schakers aangemeld, maar er waren ter plekke nog meerdere geïnteresseerden. Uiteindelijk speelden Julius en Thijs een partijtje mee. 

Instructie door Rik en Martin

Omdat onderwaterschaken best wel wat techniek vereist kregen de jeugdschakers eerst instructie van Martin en Rik. Zij lieten de jeugd warm draaien, oefenden met het opduiken van ringen en legden uit hoe je het beste met de lucht in je longen kunt omgaan als je lang onder water wil blijven. De jeugd werd geleerd om tijdens het onderwater gaan langzaam de lucht uit te blazen. Als je je lucht in je longen houdt kom je te snel naar boven.

Na deze instructie volgden de eerste partijen. Onderwaterschaken en herdersmat is een minder geslaagde combinatie. Er was maar een enkel herdersmatje deze ochtend. Verder hadden we in de eerste ronde twee schakers waarvoor het water te laag stond. Zij schaakten al zittend en hoefde voor de vorm slechts hun hoofd onder water te doen om te zetten.

Na twee ronden was het tijd voor een drankje en wat snoep. Naast de jeugd waren er ook veel ouders en begeleiders om de kinderen weer in de juiste fysieke toestand te krijgen voor het volgende onderdeel: een schaakestafette. Twee teams moesten zo snel mogelijk schaakstukken aan de overkant van het zwembad krijgen en daar de stelling opzetten die men aan de andere kant met coördinaten had gekregen. Hierbij mocht men maximaal vier stukken per keer op het vlot doen. Als men de stelling goed had opgesteld kon men met elkaar een mat-in-2 oplossen. De groepen hadden verschillende technieken, zie bijgesloten filmpje!

Hierna volgde nog een laatste partij onderwaterschaken. Rond 10 voor 12 kon hiermee de eindstand worden opgemaakt. Sarah werd winnaar van de sterkste groep en kan zich de eerste Onderwaterschaak jeugdkampioen van Ten Boer noemen. Vincent won groep twee. Lieke, Jesse en Sarah zitten zowel op schaken en zwemmen en dat kun je merken. Lieke won groep drie. In groep vier meerdere zwemmers, zoals Wouter, Eva, Thijs en Tessel. Hier won Isa Mooibroek de groep. Duidelijk was te zien dat ze in de vakantie geoefend heeft.

Rik en Roelof arbitreren

Hierna ronden we de ochtend af. Vanwege het warme weer kwamen er al veel reguliere zwemmers naar het zwembad. De deelnemers kregen een oorkonde van deelname. Verder wezen Martin en Roelof er op dat schaken en zwemmen heel goed samen gaat. Zo kun je zaterdag 's ochtends meedoen aan de jeugdzwemtraining van de zwemclub om daarna nog een schaaktoernooi in de stad te spelen.

Joris ontvangt zijn oorkonde

Het was al met al één groot feest. Voor herhaling vatbaar. Mede doordat Govert van het Chess Festival de borden beschikbaar stelde. En wat kregen we een duidelijke instructie van Martin en Rik. Rik bleek ook nog goed te kunnen schaken dus hielp hij mee met arbitreren. Lisanne had in de voorbereiding prachtige oorkonden gemaakt voor alle deelnemers. Freddie hield alle punten bij en Paula zorgde voor een versnapering na de eerste twee partijen. En verder was het super geweldig dat zwembad De Blinkerd deze activiteit mogelijk maakte. Dank allemaal! 

Geen opmerkingen: