zaterdag 6 april 2024

Veel leden schaakclub Ten Boer op Provinciaal kampioenschap basisscholen

Vandaag is in Hoogkerk het jaarlijks provinciale kampioenschap schaken voor basisscholen gehouden. Naast het kampioenschap van de provincie Groningen is ook het kampioenschap van Drenthe gehouden en de de 10 sterkste scholen spelen volgende week zaterdag om 5 plaatsen naar het NK in juni. Er deden 16 teams mee.

het winnende team van GSV met Bram helemaal links

Vanuit clubperspectief bekeken was het erg bijzonder: één van onze jeugdleden speelde in het team dat kampieon werd, één in het team dat tweede werd, het team dat derde werd bestond alleen uit leden van onze club, net als de nummer 9. Nummer 10, de Walfridus, had twee van onze jeugdleden op de rol staan, maar helaas was Timo ziek, zodat alleen Imre meespeelde, maar hoe!

Laten we met Walfridus beginnen. Walfridus begon elke wedstrijd met een 0-1 achterstand. Toch werd meteen in de eerste ronde al gelijk gespeeld. In de tweede ronde werd zelfs gewonnen. En dan moet je tegen de toppers. Te beginnen met GSV 2. Vervolgesn wordt er nog hier en daar een wedstrijd gewonnen, verloren en gelijk gespeeld. Onder andere tegen de Fontein 2. Er wordt bijna gewonnen, maar Imre verliest verrassend tegen Ruben Bosch, 2-2 eindstand. In de 8ste en 9de ronde gebeurt wel iets heel bijzonders. In ronde 8 moet Walfridus op de laagste tafel spelen tegen de Springplank. Ze winnen en mogen als beloning aan de hoogste tafel spelen tegen GSV 1. Wel een beetje jammer want daardoor zijn de kansen op plaatsing voorvolgende week minimaal. Er wordt verloren. Met drie overwinningen, twee gelijke spelen en vier verliespartijen doet Walfridus het gewoon uitsteken. Ze worden tiende. Imre scoort op bord 1 bijna 50%, een goede prestatie.
de gezelligheid op het terras in Hoogkerk

Wat mij betreft de grote revelatie van de middag is de Fontein 2. Om het team rond te krijgen is er deze week veel app contact. Er is namelijk om half 11 ook voetbal. En doordat Joris, Mylan, Fabian en Leanne voor schaken kiezen, moeten Ruben, Milan, Sven en Julius wel voetballen omdat er anders te weinig spelers in de teams overblijven. Hierdoor moet het team de eerste drie ronden met een speler minder spelen. Toch beginnen Fabian, Leanne en Mylan vol goede moed en met toenemend enthousiasme aan hun toernooi. De eerste ronde meteen tegen een sterk team. Toch weet Leanne voor een geweldige verrassing te zorgen door zomaar op bord 1 te winnen van de sterke Manuel Stevens. In de tweede ronde weten Mylan en Fabian te winnen. Het wordt zelfs 2-2. Bij het begin van de derde ronde wordt contact opgenomen met Ten Boer. Komt Ruben op tijd? Na overleg wordt besloten dat we bord 1 leeglaten voor als Ruben op tijd komt. Maar als we net vijf minuten bezig zijn komen Milan en Sven aan. Milan heb ik opgegeven als reserve dus hij mag niet bord 1. Sven mag dat wel, dus gaat hij op bord 1 zitten. Door de onrustige start speelt hij alleen wat te snel waardoor hij geen kans krijgt, maar opnieuw weten Mylan en Fabian te winnen waardoor het weer eindigt in een knap gelijk spel. Ruben en Julius komen ook, dus nu hebben we niet 3 maar 7 spelers voor vier borden. Er moet dus gewisseld worden.

team 2 met Mylan, Fabian, Leanne en Sven in de derde ronde
Het team bestaat uit allemaal schakers die bij ons op de club spelen, maar eigenlijk nooit toernooien spelen. Het enthousiasme is groot en werkt bijzonder aanstekelijk op alle schakers uit Ten Boer. Bovendien zorgt Freddie ervoor dat er tussen de ronden wordt gevoetbald, dus de sfeer wordt alleen maar beter. In ronde 4 wordt er zelfs met 4-0 gewonnen. Dat betekent wel dat het team tegen steeds sterkere tegenstanders moet worden gespeeld en in ronde 5 en 6 wordt er verloren. In ronde 7 volgt het al eerder beschreven gelijke spel tegen Walfridus. In ronde 8 volgt nog een gelijk spel en in de laatste ronde wordt het toernooi in stijl afgesloten met een overwinning. Het is een geweldige prestatie met twee overwinningen, vier gelijke spelen en drie verliespartijen, een geweldige teamprestatie. Veel beter dan verwacht. Gelukkig weten alle spelers punten te scoren maar echt opvallend is de prestatie van Ruben (3 uit 4), Mylan (4 uit 6) en Milan die maar liefst 100% scoort (4 uit 4!). 
de spelers van beide teams van de Fontein

Het eerste team van de Fontein verrast ook.

Fontein 1 tegen GSV 1
Het team heeft met Hannah en Joris twee enorm ervaren schakers. Ook Thijs speelt veel toernooien, maar Bram en Ruben hebben veel minder ervaring in toernooien. Mijn verwachting was dan ook dat het team een goede kans op plaatsing voor de finale volgende week zou hebben, maar dat het er om zou spannen. Plek vijf of zes hopelijk, maar zeven of acht zou ook kunnen. Geon was optimistischer van tevoren. In de eerste ronde werd er met 3-1 gewonnen. Bram en Thijs wonnen erg knap, bij Bram was het wel spannend. Joris had het moeilijk. Na het prachtige NK vorige week was het weer landen en werken achter het bord en die overgang is moeilijk. Gelukkig haalde Hannah de overwinning binnen. Hannah was gisteren niet helemaal fit en ook vandaag had ze lichte hoofdpijn die haar hinderde. In ronde 2 ging het dan ook mis bij haar. Hierdoor moest de rest van het team er voor werken, maar er stond toch weer een 3-1 op het bord. Vooral de overwinning van Bram in een verloren stelling blijkt cruciaal te zijn. In ronde 3 moest het team de wedstrijd spelen waarvan je weet dat hij gaat komen. GSV 1. Het werd een kansloze verliespartij met 0-4. 
de elftalfoto na afloop

De volgende ronde worden de zorgen nog groter. Tegen het sterke team van de Palet gaat het op zich goed. Bram verliest, Thijs wint. En de stelling op bord 1 en 2 lijken gewonnen. Maar opeens gaat het in één minuut mis. Joris heeft een beter staand toreneindspel en het lijkt gewonnen. Hij mist echter dat je het beste een vrijpion van achteren kunt aanvallen en doet het van opzij. Tegenstandster Hannah Urban speelt dit eindspel uitstekend uit en wint verdiend. Dus geen winst. En dan gaar het opeens ook mis bij onze Hannah. Ze laat zich met een toren meer pardoes mat zetten door Gideon. Geen winst, geen gelijk spel maar een verliespartij.

In ronde 5 wordt er dik met 4-0 gewonnen. Tegen GSV 2 moet alles mee zitten om een resultaat te halen. Het lukt niet. Hannah wint wel een goede partij tegen clubgenoot Thijmen. We verliezen met 3-1. Na 6 ronden 3 keer winst en 3 keer verlies. Het lijkt er niet op dat het team zich kan plaatsen want het staat staat achtste. Maar nu komt de ervaring van onze toernooispelers naar boven drijven. In ronde 7 winnen we met 4-0 van de Borg en staan we weer aan de goede kant van de streep. In ronde 8 moeten we tegen een directe concurrent Sint Nicolaas uit Haren. Joris, Thijs en Hannah hebben gelukkig veel over en zorgen voor de overwinning met 3-1. Hiermee stijgt het team naar de vierde plaats op één matchpunt en een half bordpunt achter het Palet. Maar belangrijker: zelfs als we met 3-1 verliezen is de kans erg groot dat het team zich plaatst voor de finale. Het team is gemotiveerd, er is een soort goede vibe in het team. De tegenstander is kansloos en we winnen met 4-0. Ondertussen is er een klein drama bij het Palet, Gideon laat onbedoeld zijn dame los op een verkeerd veld (in al moeilijke stelling) en zijn tegenstander claimt dit. Het siert Gideon dat hij toegeeft dat hij het stuk los heeft gelaten. Het betekent wel dat het Palet 2-2 speelt en dat de Fontein daarmee onverwacht naar de derde plek stijgt. En dat is heel wat beter dan van tevoren verwacht. Het mooie is dat Bram en Thijs zo goed meedraaien in het team. Bram haalt 50% en Thijs zelfs 7 uit 9! Daarmee is hij topscorer van het team. Hannah haalt ondanks de hoofdpijn een keurige 6 uit 9. Joris doet ook goed mee met 5 uit 9. Het mooie is dat je weet Joris en Hannah volgende week alleen maar beter zijn, dus wellicht kunnen we ons plaatsen voor het NK. Een geweldige teamprestatie in elk geval. Ook voor Ruben die één ronde meespeelt voor Bram en er volgende week hopelijk ook bij is.

team 1 op het podium

En dan komen we bij Thijmen en Bram. Thijmen speelt op het eerste bord in team 2 van GSV.

Een pittige opgave maar hij doet het met 3 uit 8 uitstekend. Voor Thijmen ook goed om tegen de sterke spelers zoals Bram, Gideon en Hannah te spelen. In elk geval moet hij de klappen daar opvangen zodat de anderen van het team de buit binnen kunnen halen. GSV 2 weet zelfs gelijk te spelen tegen GSV 1 en wordt daarmee afgetekend tweede in het kampioenschap. 
Het eerste team van GSV is misschien wel de nummer 1 kampioenskandidaat voor de landelijke titel. Vorig jaar was hetzelfde team al bijna Nederlands Kampioen, maar een verliespartij in de laatste ronde op het NK zorgde voor een tweede plaats. Dit jaar gaat het team dus een tweede gooi doen naar de nationale titel. Vandaag stond er geen maat op het team. Het speelde wel één keer verrassend gelijk tegen GSV 2, maar voor de rest werden er geen partijen verloren. Felicitaties aan Bram, Viaan, Theo en Vygo. Bram won al zijn 9 partijen, hij is een onstuitbare flow.

Geen opmerkingen: