zondag 21 april 2024

Thijmen en Thijs pupillenkampioen Nosbo

Vanmiddag zijn Thijmen en Thijs jeugdkampioen van de Noordelijke Schaakbond geworden. Thijs werd dat in de H-categorie (tot en met 7 jaar oftewel in of na 2017 geboren), Thijmen in de F-categorie (9 jaar en geboren in of na 2015). Voor beiden hun eerste titel.
Thijs was met overmacht de sterkste en won al zijn 8 partijen in de H-categorie. Hier deden slechts drie jeugdspelers mee die maar liefst vier keer tegen elkaar speelden. Toch presteerden deze spelers het om rond half 3 al klaar te zijn. Thijs speelde erg goed. Alle tactische grapjes uit stap 2 beheerst hij al en hij zoekt ze ook doelgericht op. Maar ook als hij voor staat zoekt hij al doelgericht het eindspel op door alles af te ruilen en daar eenvoudig te winnen. Al met al een beloning voor zijn harde werken de afgelopen tijd.
het podium van de H-categorie
In de G-categorie debuteerde Reinout op een toernooi. Hij was scherp de eerste ronde en zette meteen mat. Hij leerde in deze en de volgende partijen veel. Na de zesde ronde hebben we nog wat tips en tops doorgenomen, maar toen moest hij nog wel tegen de top drie. Ondanks dat het spel erg verzorgd was en Reinout's enorme wil om te leren geen punten. Maar wel een '10 voor de dag'.
In de F-categorie deden maar liefst vier van onze jeugdschakers mee. Naast Thijmen waren dat Milan, Mylan en Sven. Milan en Mylan schaken pas korte tijd en voor Mylan was het zijn eerste individuele toernooi. Mylan is een enorme liefhebber. Als ik op school kom zie ik hem altijd schaken in de klas. Daar leert hij veel. Maar op toernooien leert hij pas echt behendig zijn. Hij leerde erg veel. Zo verloor hij in gewonnen stelling van Azadeh. Toch voldeed hij met 2 uit 9 aan de verwachtingen voor zijn eerste toernooi. Let er op: hij komt er aan, er zit enorm veel potentieel in Mylan.
(foto Nathalie)
Milan speelde zijn tweede toernooi. Hij had wat moeite om in het begin zijn draai te vinden. Zo stond hij gewonnen tegen de latere nummer 2 van de F-categorie, Yuan Li, Na ronde 5 was hij er en had hij weer helemaal door het het gaat. Hij haalde 3 uit 4 in de laatste ronden. En zijn overwinning op Job was de bekroning. Wat een partij was dat, Milan!
Milan tegen Thijmen
Sven verraste heel erg. Hij speelde tot het eind mee om de derde plek. En dat terwijl het voor Sven ook zijn eerste toernooi is! Achteraf was juist die eerste ronde het verschil. Hier had hij een grote kans tegen Manuel, maar verloor hij. Ik denk dat hij die partij gewonnen zou hebben als het verder in het toernooi was geweest.
Sven tegen Thijmen
Na de partij had hij door dat hij rustiger moest spelen. Hij kwam het zelf melden bij mij: ik moet rustiger spelen. En dat wierp zijn vruchten af. Hoogtepunt was zijn partij tegen Thijmen. Wellicht had er meer ingezeten, want in deze stelling
had hij Thijmen met 1... Dg5 aan de tand kunnen voelen. Alleen 2. Lg4 houdt de witte stelling nog bij elkaar. Ook tegen Yuan Li hield hij het lang vol, maar hij miste alsnog een zet waardoor hij verloor. Met 5,5 uit 9 eindigde Sven uiteindelijk op de vierde plek, een opmerkelijk sterk resultaat.
Thijmen nieuwe kampioen F-categorie
En dan onze kersverse kampioen. Met Thijs pas de tweede in onze clubhistorie in een algemene categorie. Thijmen had de hoogste rating bij het begin, dus dan zijn de verwachtingen en druk erg hoog. Hij bleef er rustig onder en speelde een uitstekend toernooi. Rustig, geen fouten maken en langzaam de tegenstander overspelen. Dat lukte voorbeeldig. Enige aandachtspunt was het tijdgebruik. Dat brak hem een beetje op tegen Sven in de zesde ronde. Hier kwam hij moeilijk tot een plan en verloor zelfs een pion. Met nog twee tot drie minuten op de klok bood hij remise aan wat dankbaar door Sven werd aangenomen. In ronde 7 de kraker tegen Yuan Li Ma.
de beslissende partij tegen Yuan Li
De klasgenoten kennen elkaar goed en het werd een spannende partij. Terwijl álle partijen van die zevende ronde al waren afgelopen was er bij Thijmen en Yuan Li nog geen stukje hout van het bord. Thijmen speelde echt voorbeeldig ondanks de loper en toren die moeilijk emplooi vonden. Hij wist een kwaliteit te winnen en later maakte hij er een hele toren van. Toch waren er nog tegenkansen. Maar in een uitgestorven zaal wist Thijmen die keurig te omzeilen en hij won zijn beste partij van het toernooi. Hiermee was het kampioenschap veilig gesteld want de volgende twee partijen werden eenvoudig gewonnen. Een schitterend toernooi van Thijmen en een verdiende titel. Hij speelde het beste schaak en ontwikkelt zich nog steeds door. En vandaag is een beloning voor al zijn noeste arbeid in de stappenboekjes!
Al met al een erg geslaagd toernooi. Ik wil Matthias, Roland en Martijn bedanken voor de goede organisatie in ons vertrouwde thuishonk van het noordelijke schaken!