zondag 3 juli 2022

Elisa verrassend clubkampioen

Al jaren spelen de drie periodekampioenen en de beste niet periodekampioen een beslissingsvierkamp om te titel. Op de laatste drie clubmiddagen van het seizoen vindt deze strijd plaats. Dat kan soms rare resultaten opleveren. Zo hebben we één seizoen meegemaakt dat een schaker alle reguliere competitiepartijen won en alleen in de beslissingsvierkamp twee keer verloor en daardoor geen clubkampioen werd. Dit jaar kwam er niet een dergelijk onwaarschijnlijk scenario uit, maar toch was de afloop verrassend. In de reguliere competitie was Daniël nipt de sterkste. Hij won 18 keer en verloor 2 keer, Elisa won 18 keer en verloor 4 keer en Joël won 12 keer en verloor 6 keer. Joël eindigde daarmee ruim achter de koplopers. Het verschil tussen Daniël en Elisa was 4,75 punt, tussen Joël en Elisa ruim 120 punten. Giovanni eindigde 28 punten achter Joël op de vierde plaats.
Elisa clubkampioen!
In de beslissingsvierkamp nam Joël tijdens de eerste twee vrijdagen gedecideerd de leiding met 3,5 uit 4. Zijn spel was goed en het enige halve punt was een klein ongelukje. In tijdnood zette hij regerend kampioen Daniël pat. Bij aanvang van de laatste speeldag volgde Elisa (2,5 uit 4) en Daniël zat daar weer een half punt achter (2 uit 4). 
In de eerste ronde afgelopen vrijdag kon Joël de titel veilig stellen met een overwinning op Elisa. Echter Elisa kwam beter uit de opening en de stukken van Joël konden niet voldoende activiteit vinden door de pionnen op d6 en c5 en het gat op veld d5. Elisa kwam op een gegeven moment met een toren binnen op a7, waar de zwarte koning gerokeerd stond. Een goede partij van Elisa, waardoor de spanning helemaal terug was in de titelstrijd. Daniël won ondertussen eenvoudig van Giovanni, die een erg ongelukkig opening speelde en al snel mat stond.
Elisa wint van Joël
In de laatste ronde speelden Joël en Giovanni tegen elkaar en Daniël tegen Elisa. Het werd een zenuwslopende ronde. Joël begon erg goed tegen Giovanni. Giovanni wist echter de zetten te vinden waarmee hij direct verlies kon tegengaan. In zijn verlangen om het met een koningsaanval af te maken offerde Joël echter een toren op a1 en dat bleek te veel toen het Giovanni lukte om de verdediging op orde te krijgen waren de bordjes verhangen. Eindelijk scoorde onze creatiefste speler Giovanni een verdiend punt door juist stug te verdedigen. En voor Joël was dit toch wel wat zuur. Goed spelen maar op de laatste dag de titel verspelen. Dat betekende dat de winnaar in de partij tussen Elisa en Daniël kampioen zou worden. Elisa speelde met zwart de opening niet goed en daardoor kreeg ze een erg passieve loper op c8. Daniël had dit erg agressief kunnen aanpakken op de koningsvleugel maar ging meer bedachtzaam te werk. Hij won een pion en leek daarmee op weg naar de clubtitel. Elisa wist echter de damevleugel te openen en haar slechte loper werd geruild. Hierdoor ontstond er tegenspel met het paard en de toren. In tijdnood verloor Daniël een stuk en een paar pionnen. Toen Daniël geen goede zetten meer kon vinden ging hij door de vlag.
Hiermee is Elisa clubkampioen geworden. Van harte gefeliciteerd namens de hele club. Het resultaat van goed en secuur spel. 
Elisa is hiermee de tweede dame die clubkampioen geworden is. Dalarna van Pijkeren was er het eerste dichtbij, maar Gerbrich werd in 2016 de eerste dame die de heren voor bleef. Nu heeft ze eindelijk in opvolger in Elisa.
Gistermiddag tijdens de huldiging overhandigde oud kampioen Daniël de beker aan Elisa.

Geen opmerkingen: