dinsdag 5 juli 2022

Joris, Lieke en Thijmen op het NK (54)

Op zaterdag 25 juni werd eindelijk weer eens het NK in de F-, G- en H-categorie gespeeld. Helemaal in Spijkenisse. Van onze schaakclub mochten er vier spelers meedoen, alleen kon Isa helaas niet vanwege de verhuizing. Dus uiteindelijk gingen Joris, Lieke en Thijmen naar het toernooi toe. Lieke en Joris in de G-categorie (geboren in 2014) en Thijmen in de H-categorie (geboren in 2015).
eten in een hotel
Dat Spijkenisse een eind weg is, hadden we al snel door. Daarom werd er in Vlaardingen in een echt hotel overnacht. Hierdoor hoefden we 's ochtends niet zo ver te rijden naar de speelzaal. De speelzaal was overigens uitstekend. Het atletiekcomplex was ruim genoeg voor begeleiders, er was een animatieteam, een springkussen, voetbalveldjes, een tent met schaakpuzzels en schaakborden, een kraampje om gratis een suikerspin of popcorn af te halen.
suikerspinnen
Ook de sporthal waar zelf geschaakt werd was mooi ruim. Het publiek moest op de tribune plaatsnemen, waardoor de kinderen niet afgeleid konden worden. Foto's vanaf de tribune waren ook maar kort toegestaan ondervond ik zelf.
de speelzaal
Van het schaken zelf kon ik weinig meekrijgen. Ik had mijn verrekijker thuis laten liggen en door ziekte konden de live borden niet worden gevolgd via internet. En dat was wel jammer want bijvoorbeeld Thijmen mocht na een flitsende start in de derde ronde tegen de latere kampioen Jim de Wit spelen op bord 1. Hij speelde goed, maar de finesses miste ik. De essentie was duidelijk: Jim is verder in zijn schaakontwikkeling en won op klasse.
Thijmen tegen Jim
Voor de rest deed Thijmen het trouwens goed. Hij begon met 2 uit 2, verloor vervolgens twee keer, won weer twee keer en stond voor de laatste ronde op plek 7. Bij deze jongste groep is vermoeidheid ook een belangrijke factor en Thijmen verloor hierdoor zijn laatste ronde. Met 4 uit 7 werd hij maar liefst negende, een uitstekende prestatie.