woensdag 10 augustus 2016

De zesde en zevende ronde voor Rowin en de vierde ronde voor de rest

Vanochtend wisselende resultaten. Rowin verloor vlot in ronde de zesde ronde en heeft zonet remise gespeeld. Eeuwig schaak. Met 2,5 uit 7 heeft hij de beste score van de echte Boerster schakers.
Daarna kwam Jarno. Er was iets mis gegaan en hij staat nog steeds op 0. Ook Lindert kwam er niet aan te pas tegen Onno.
Hierna volgde een heel punt voor Robin. 1,5 uit 4 is een goede tussenstand. Goede gedaan Robin.
Het lange wachten op Ilja, Daan, Gerbrich, Femke en Jonas was begonnen.

Gerbrich was het eerst klaar. Ze kreeg Frans op het bord en kwam goed te staan. Een zwakke d-pion en een dubbele b-pion werden gecompenseerd door goed stukkenspel. Ergens miste ze een kans op pionwinst en daarna kon zwart net remise houden.
Hierna de broederstrijd tussen Daan en Ilja. Ilja hield het lang vol, maar uiteindelijk werd ze toch weggedrukt. Daan heeft nu 2 uit 4, maar wel alleen tegen onze eigen spelers.
Dat was niet de bedoeling (2)
Femke verraste met een mooi punt tegen een Duitse rivaal. Ik heb niet kunnen zien hoe, want de zaalwacht is opeens veel strenger geworden en niks mag meer. Je mag niet eens tussen de A- B- en C-groep rondlopen. Spelers die klaar zijn mogen ook niet meer kijken in het spelersgedeelte. Maar goed: Femke speelde volgens haar een aanval met een paar pionoffers. Het onbegrijpelijke Duitse remisevoorstel werd afgewimpeld en met 2,5 uit 4 is Femke een topper geworden.

Tenslotte Jonas. Een spectaculaire partij. Jonas stond waarschijnlijk beter na de opening, maar miste een bevrijdingspoging van een gepend stuk. Hierdoor stond hij opeens verloren, want een stuk achter. Jonas kromde nog eens zijn rug en in de permanente tijdnood die hij had, wist hij terug te vechten naar een stelling die zeer spannend was.

Jonas tegen Matthias
In deze stelling speelde Jonas 1. Kh3 met het idee de pion op h5 te dekken, zodat na een zet als Kg7-h6 geen mogelijkheid heeft om met het paard op h5 te slaan. Hij is zich niet bewust van het matnet waar hij in loopt. Toch lijkt dit objectief een goede (de beste?) zet. Ik zat zelf naar 1. a6 met het idee Td6-b6-b7 te kijken. De koning staat prima op h2!
Zijn tegenstander ziet het matnet wel en speelt leep 1... Tc3?! maar nu heeft wit juist winstkansen na 2. Td7+ Kh6 (2... Kh8 3. a6) 3. Kg4 (nu wel) en zwart staat minder na 3... Pxh5 4. Lxh5, want 3... Lg7 4. Td6 lijkt me niet goed. Jonas gaat verder met zijn plan met 2. Kg4 Tc1 3. Td7+ Kg8 en nu kan wit minimaal remise halen met 4. Tb7 (eeuwig schaak) of zelfs 4. Tf7 proberen. Helaas speelt Jonas 4. a6?? en kan na 4... Th1  opgeven.

Het internet is niet optimaal. Roelof zit licht geïrriteerd foto's up te loaden. Dat moet tussen 10 en half 11, want om half 11 zijn er al weer zoveel schakertjes klaar met hun partij, dat de filevorming voor het schrijven van stukjes te hoog wordt om te kunenn werken. Gelukkig heeft Simon, de man van onze Nosbo jeugdleider, verstand van internet en weet een by pass te regelen, waardoor we vanaf vanmiddag sneller kun uploaden.
Verslagen via het trage internet

Geen opmerkingen: