woensdag 17 augustus 2016

De eindbalans van het ONJK

Ondertussen is de delegatie uit Ten Boer en omstreken weer teruggekeerd naar het noorden van Nederland. Een laatste sfeerverslag is gemaakt. Het wordt tijd voor de feiten en cijfertjes. Want hoe moeten we de prestaties van Team Ten Boer nu inschatten? Wat heeft de sfeer en het uitgebalanceerde dieet in Kamp Ten Boer bijgedragen aan het eindresultaat? In deze post probeer ik de komende dagen te zoeken naar antwoorden op deze moeilijke vragen.

De groepsfoto na afloop. Daan mist helaas
 
Vanavond beginnen we met Rowin.

Rowin na afloop
Rowin speelde als enige in de D-groep. Dat maakte dat er minder aandacht voor hem was. Ten eerste omdat de overige 8 schakers in de andere zaal speelden. Ten tweede omdat we niet bij zijn bord mochten kijken. Dirkjan en ik probeerden een indruk van de partij te krijgen door vanaf ongeveer 50 meter afstand met de camera van Dirkjan in te zoomen en een foto te maken. Die foto konden we dan in de display zien en vervolgens vergroten. Snel telden we stukken die naast het bord stonden om een idee te krijgen of Rowin voor of achter stond. Dat gaf wel eens problemen. Zo had je geïnteresseerde medeschakertjes die er voor gingen staan. Of één van de twee zette zijn flesje met water precies in beeld. Vaak ging het mis omdat we bij het nemen van de foto geen vaste hand hadden.

Hoezo een vaste hand?
Rowin scoorde uiteindelijk 5,5 uit 13 en werd daarmee 44ste van de 62 deelnemers. Ook een plusscore wat betreft rating: +0,34 (TPR 671). Vorig jaar verraste Rowin met 6 uit 13, maar had hij een lager TPR. Hij werd toen 46ste van de 63 deelenemers.

Rowin in de voorlaatste ronde
Het spel van Rowin was beter dan vorig jaar. De mooiste partij is al gepubliceerd: Rowin versloeg toen iemand met een twee keer zo hoge rating. Elke dag scoorde hij goed op één dag na: de vrijdag. Daardoor een iets mindere score dan vorig jaar.
We hebben duidelijk waar Rowin de komende tijd aan kan werken: openingen. Rowin probeert uit de standaard structuren te ontsnappen en kan leren waar hij dan aandacht aan moet besteden
 
Binnenkort de schakers in de C-groep aan een kritische blik onderworpen!

Iets later dan gepland een eerste poging om de C-spelers te bespreken.

We beginnen bij Jarno. Jarno schaakte goed dit ONJK. En leuk om te merken: hij maakt sfeer op de camping.
Jarno is belangrijk voor de sfeer op de camping
De training bij Groninger Combinatie heeft hem verder geholpen.. Hierdoor ziet zijn spel er goed verzorgd uit. Helaas werd Jarno dit toernooi achtervolgt door resultaten die niet bij het vertoonde spel passen. Om een voorbeeld te geven:
Signe Sorensen - Jarno Bruins

Jarno is hier aan zet. Hij staat een heel stuk voor. Wie denkt u dat dat de partij wint? Jammer genoeg Jarno niet. Het is sneu en na ronde 6 zag ik dat Jarno minder zeker speelde. Er kwamen fouten in zijn spel, die er voorheen nog niet in zaten. Hierdoor slechts 2 uit 9.

Het noordelijk kamp bij de prijsuitreiking
Bij Lindert was het net andersom. Hij scoorde 3 uit 9, maar hier zaten wel 2 winstpunten in, waar verlies logischer zou zijn geweest. Lindert houdt gewoon van aanvallen en het liefst gaat hij direct naar de koning. Hierdoor vindt hij het minder erg om materiaal in te leveren. Om deze stijl te hanteren moet je wel heel goed weten wat je doet en dat kost veel bedenktijd. Lindert neemt de bedenktijd wel, maar vaak pas als hij gewonnen of verloren staat. Neem de volgende foto.
Lindert staat gewonnen in de laatste ronde,
maar heeft net een fout gemaakt
Lindert is op weg naar de winst, maar op de klok staat nog 1 uur en 32 minuten. Ondanks de winnende aanval verliest hij jammer genoeg nog door één zet waar hij iets langer over had moeten nadenken.
Toch kan Lindert erg tevreden zijn met zijn score van 3 uit 9. Hij doet het hiermee iets beter dan verwacht. Bovendien had hij een unieke ervaring: opeens stond hij met de beker van Daan op het podium!
Lindert als stand in voor Daan bij de prijsuitreiking

Ilja, Daan, Jonas, Femke, Gerbrich en Robin komen nog aan de beurt!
 

Geen opmerkingen: