maandag 10 augustus 2015

Logistiek en eindbalans ONJK

We hebben geweldige dagen in Borne en Delden gehad. De camping was mooi, het stadje Delden prachtig (kasteel een landhuizen). Op de camping zaten veel andere schakers, wat wel zo leuk was. De schakers kwamen uit verschillende plaatsen.
 
Het groepsgebeuren was leuk en strak georganiseerd. Om 7 uur opstaan, douchen en ontbijten. Rond kwart over 8 ging de fietsploeg naar Borne en om half 9 volgden de auto's. Onmisbaar waren Marjolein, Karin en Mariska voor de logistiek. Als we iets niet hadden (zoals een keer geen brood), dan konden zij het achterna brengen. Ook hielpen ze onze jeugdschakers tijdelijk weer naar de camping als ze lang moesten wachten voor de volgende ronde. Of als ze even wat extra rust nodig hadden. Heel veel dank hiervoor! Dirkjan en Roelof zorgden ondertussen voor de ondersteuning in de sporthal.


De B-groep. Robin is het middelpunt. Naast hem Thijmen Hofstra en Feline Waardenburg.
 
Om 9 uur de eerste ronde. Als de partij in de B- of C-groep lang duurde kon hij ver na 12 uur afgelopen zijn. Vooral Ilja, Robin en Daan hadden vaak lange partijen. Bij Gerbrich begon dit pas na ronde 6. In de tussentijd waren Rowin en Lindert al bezig met de volgende partij (12 uur). Als de schakers klaar waren, kon men kiezen tussen rust, de partij analyseren of met andere jeugdschakers lol maken. Om half 3 begon voor de B's en C's de tweede ronde van de dag. De D-groep ging om 3 uur met de derde ronde van de dag aan de slag. Ilja en Robin speelden een keer een partij tot na 6 uur. Dan heb je een hele schaakdag achter de rug. Minimaal bleef één van de begeleiders aanwezig om de laatste jeugdschakers terug naar de camping te brengen.


De C-groep bij de prijsuitreiking.
Er is een stevige NOSBO-afvaardiging, die ter hoogte van de N en de J staan
Op de camping gekomen, gingen we snel eten. Na de afwas werd dan meteen begonnen met kubb, badminton of 'Weerwolven van Wakkerdam'. Dit weerwolvenspel werd trouwens overal op de camping gespeeld door de verschillende schaakgroepjes. Blijkbaar gaan schaken en weerwolven goed samen. Het bepalen van de burgemeester kostte vaak veel tijd.
Rond 10 uur gingen de meesten naar bed, de volwassenen konden dan nog even een glaasje wijn drinken. Om 11 uur was het stil geworden.

De resultaten waren dit jaar erg goed. We hebben een flinke stap gezet om aan te sluiten bij de middenmoot van de nationale jeugdtop. Robin kon goed mee in de B-groep. Hij scoorde dan ook een plus (+0,13, TPR van 1114).
In de C-groep had SC Ten Boer de meeste deelnemers. Ilja begon geweldig. Ze verraste haar veel sterkere tegenstanders en alleen de ausdauer in het laatste uur ontbrak om het punt binnen te halen. Door haar lage startrating is haar TPR laag (682), maar haar plusscore boven het verwachte resultaat was het hoogst van onze spelers: +1,71.
Jarno had moeite om de rust te bewaren tijdens het schaken. Hierdoor gaf hij twee keer een dame weg in gewonnen stelling. Zijn TPR lag toch in de buurt van zijn actuele rating (452).
De prijswinnaars van de C-groep
De beste scores waren voor Daan en Gerbrich. Daan kan mee met het nationale niveau en heeft geleerd waar hij nog kan versterken. Dit is in de overgang van opening naar middenspel. Hij scoorde de hoogste TPR: 1223 en een plusscore van 1,58.
Gerbrich werd beste in de C-groep met een 18de plaats. Een verrassing. Ze kwam nu ook hoger uit dan concurrentes op het NK in mei. Het lijkt er op dat ze daar gegroeid is. Van onze schakers was ze ook het meest scherp in de latere fases van de partij. Met een TPR van 1140 (+1,30) hoopt ze genoeg ratingpunten te kunnen winnen om nog een keer naar het NK te mogen.

De D-groep met Rowin links en Lindert bij de N

In de D-groep verraste Rowin met 6 uit 13. Hiermee ging hij 1,5 punt boven de scores die Gerbrich (2013) en Jarno (2014) haalden. Een TPR van 587 (+1,03). Een heel goede prestatie van Rowin. Lindert kwam op de score van Jarno en Gerbrich uit. Het was zijn eerste grote toernooi en dat is wennen. Vooral het gebruik van zijn denktijd kan beter. Een zeer kleine minscore (-0,03), maar zijn TPR (600) is beter dan zijn actuele rating.

Bijzonder is ook de derde plaats bij het snelschaaktoernooi dat de Boerster spelers samen met de organisatie wisten te behalen.

Al met al een zeer geslaagde ervaring voor onze jeugdclub. Hopelijk kunenn we volgend jaar nog meer schakers uit Ten Boer enthousiast maken om mee te gaan.
 

Geen opmerkingen: