zondag 18 februari 2024

Bram wint GP Assen

Na 5 jaar weer een Grand Prix in Assen. Ik was verheugd om Sjoerd weer te zien. Jarenlang leidde hij de schaakclub en de jeugd met enthousiasme. Hij heeft een geweldige opvolger gekregen in Ab Faber. Ab en ik kennen elkaar uit de Friese jeugdwedstrijden. In 1979 werden we beiden Fries Kampioen en zo belanden we in het voorjaar van 1980 in Nijmegen om het NK te spelen, Ab tot en met 16 jaar, ik tot en met 13 jaar. Sjoerd heeft de organisatie netjes aan Ab overgedragen: er zit muziek in. De organisatie was strak, uit het Markehuus werd het optimale gehaald. Er konden 80 jeugdspelers in en het hadden er ook niet meer moeten worden. Door het natte weer kon de jeugd moeilijk buiten ontladen na een partij met als gevolg dat het druk en rumoerig was in de centrale hal. Gelukkig liet de organisatie de Boersters in een andere zaal zitten die wat rustiger was.

Bram winnaar van het toernooi

Vanuit S.C. Ten Boer hadden zich 13 schakers opgegeven. Helaas haakte Sarah af met ziekte, dus uiteindelijk gingen we met 12 jeugdschakers op pad. Zeven van hen wonnen uiteindelijk een prijs.

de jeugdspelers van S.C. Ten Boer

Bovenal werd er gesproken over de sterkte van de A-groep. De 'hoogste' gemiddelde rating ooit op een GP. Het is inderdaad bijzonder dat de sterke Theo Kudernac met een rating van 1500+ plaats moest nemen in de B-groep B. Bram had vanmiddag de hoogste rating in de A-groep. Dat lijkt natuurlijk mooi maar het levert ook enorme druk op. Iedereen let op je. Aangezien Bram al een tijdje met wat verkoudheid rondloopt was het dan ook de vraag of hij wel optimaal zou kunnen presteren. Het antwoord was duidelijk en zeer indrukwekkend: Bram won de eerste vier partijen en besloot dat het met remise tegen Eli Alia voldoende was. Hij was tevreden om in de complexe stelling waar zwart iets beter stond, het punt te delen. Ik denk dat we vooral bewondering moeten hebben voor Bram's prestatie. Met zo'n druk en niet helemaal fit toch gewoon het beste spel laten zien! Gefeliciteerd met deze knappe overwinning. 

Thijmen speelde goed in de C-groep. hij won van Mehran, maar verloor verrassend van Vygo. Daarna volgde weer een goede overwinning in een toreneindspel dat we net zaterdag hadden geoefend. Tegen Besher stond Thijmen verloren maar kreeg een remiseaanbod. Dat nam hij dankbaar  aan. In de laatste ronde speelde hij weer een mooi eindspel tegen Djooz. Nu met een kwaliteit meer. Met 3,5 uit 5 werd hij gedeeld tweede en op onderling resultaat kreeg hij de derde prijs.

Eline en Niek zaten samen in groep D. Dat leverde een heel bijzonder laatste ronde op. Niek speelde heel goed maar had verloren van Olav. Eline had verrassend verloren tegen Oskar. Ze werd ge-h-lijnd. Overigens miste Juri ook een mat-in-3 in de eerste ronde. Maar ze speelde juist wel een fantastische partij tegen Olav. Met een stuk meer ruilde ze af naar een gewonnen toreneindspel dat ze rustig uitspeelde. Niek, Olav en Eline stonden dus bij het ingaan van de laatste ronde op 3 uit 4. En aangezien Niek en Eline tegen elkaar moesten was duidelijk dat Eline bij winst eerste zou zijn terwijl Niek bij winst slechts tweede zou zijn. Voor zover ik heb kunnen zien hebben ze er echt om geschaakt. Uiteindelijk won Eline wat voor de club het beste resultaat was. Niek kreeg de derde prijs en Eline won de groep.

In groep E speelden Merijn en Daniël. Merijn had niet zo'n goede start (0 uit 3), maar kwam daarna wel op gang met 3 uit 3. Zo had hij in de laatste ronde kans op een derde prijs. Maar dat had Daniël ook. Die was juist begonnen met 2 uit 2, om daarna de lange rokade (0-0-0) te spelen. In ronde 6 won hij weer. In de onderlinge partij in de laatste ronde mochten ze uitmaken wie de derde prijs zou winnen. Het werd een partij waarin beiden weer fel op de koning van de tegenstander joegen. Ik dacht dat Merijn met Dg6+ de laatste winnende punch uitdeelde maar toen ik later informeerde bleek Daniël toch gewonnen te hebben. Weer een prijs voor Daniël die ook nog meedoet om de prijzen in het GP-klassement.

Lieke had een wat eenzame middag in groep F. Ze zat er als enige van onze club en ze zat ook het verst weg. We hebben af en toe gekeken en met 2 uit 3 begon ze goed. Er waren echter ook een paar ratinglozen en die bleken akelig sterk. Uiteindelijk bleef het deze middag bij 2 punten. Volgende keer beter, Lieke!

Noa stal zeker haar tweede prijs in groep G niet. Ze begon met een punt en een vrije ronde. Maar in ronde 3 miste ze in gewonnen stelling een paar penningen, waarmee ze de partij meteen kon beëindigen. De tijdsdruk en een vervelend galopperend paard zorgden er zelfs voor dat ze verloor. Balen. In ronde 4 volgde weer een overwinning, maar ook in één van de twee volgende rondes ging een uitstekende stelling weer verloren. Een prijs leek bijna uitgesloten, maar ze kromde haar rug nog een keer voor een mentale inspanning in de laatste ronde. ze won en de uitslagen vielen zo dat er maar liefst drie anderen ook op de tweede plaats terechtkwamen. Op onderling resultaat en weerstandpunten werd ze vervolgens tweede. 

In groep H speelden Vincent en Timo.

Ook hier een spannende finish met maar liefst drie spelers die 4 punten hadden en op de derde plaats eindigden. Vincent die een abonnement heeft op de vierde plaats hoorde daar dit keer niet bij. Het abonnement lijkt dus niet verlengd. Hij verloor van Timo en eindigde zo op 3 uit 7.
Vincent speelt tegenwoordig met koptelefoon om rumoer uit de zaal buiten te sluiten
Timo ondertussen bleek van beide andere spelers met 4 punten te hebben gewonnen en 
werd zo derde (overigens met minder WP punten dan de andere twee). De derde prijs dus voor Timo die er terecht blij mee was.

Thijs en Bram speelden de hele middag in groep I prachtige partijen. Wat zijn jullie de laatste tijd vooruit gegaan! Thijs heeft veel gevoel voor de harmonie van de stukken. Als hij de kans krijgt om zijn stukken goed te laten samenwerken dan weet hij een enorme aanval te ontwikkelen. Stap 2 begrijpt hij goed.

Bram heeft ook veel mogelijkheden. Hij speelde een paar goede partijen. En hij leek op weg te gaan naar een prijs. Hij werd gedeeld tweede, maar bleek de pechvogel van de dag. De twee anderen van de groep bleken hetzelfde onderlinge resultaat te hebben. Vervolgens bleek er één meer WP te hebben. Bram was dus gelijk op de derde plaats geëindigd en dan wordt er opnieuw naar het onderlinge resultaat te worden gekeken. Hij werd daardoor vierde en ging zonder beloning voor zijn geweldige middag naar Ten Boer terug. Ondanks de prachtige score van 5 uit 7.
Overigens: ook Thijs scoorde goed met 4,5 uit 7. Voor hem slechts de vijfde plaats, heel bijzonder met zo'n goede score.

Al met al was het een geweldige middag. Ik wil Ab, Gerard, Sjoerd, Martin en de anderen van de schaakclub Assen bedanken voor de geweldige organisatie.

Geen opmerkingen: