zondag 10 maart 2024

Verrassend veel prijzen op het Paardensprongtoernooi

Gisteren was het 14de Paardensprongtoernooi. Op een prachtige locatie: het Aletta Jacobs College is een grote ruime school met veel aankleding in de vorm van kunstwerken. Ook de prachtige foto van Aletta bij de prijsuitreiking vond ik heel mooi en heel bijzonder, zeker op de dag na Internationale Vrouwendag. Want zij is door als eerste officieel op een universiteit af te studeren een boegbeeld geworden voor vrouwenrechten. Achteraf bedacht ik me dat het misschien wel goed was geweest om weer een speciale meidenprijs in te stellen. Er deden 20 meiden mee op de 148 deelnemers (7 van SC Ten Boer) en uiteindelijk waren slechts 2 van de 41 bekers voor één van hen. Dus 13,5% van de deelnemers was vrouw en 4,8% van het eremateriaal was voor hen. Voor Corona was er per categorie een aparte meidenprijs, maar dit is afgeschaft omdat veel van de vrouwelijke prijswinnaars dan twee prijzen kregen: één omdat ze in de top 5 van hun categorie zaten en één omdat ze beste deelneemster waren in hun categorie. Dus voor de beslissing om de aparte prijs af te schaffen valt veel te zeggen. Maar toch, naast de foto van Aletta in het prachtige auditorium op de dag na Internationale Vrouwendag slechts twee meiden... dat voelt als een onrecht.

'Foar de kofje net eamelje' zeiden ze altijd bij mijn schoonfamilie en daarom wil ik vooral kwijt dat het een prachtig toernooi was op een prachtige locatie met een inspirerende organisatie. Goed gedaan, mensen van de Paardensprong! Ik was heel blij dat er zoveel Duitsers meededen en dat ze ons uiteindelijk terugpakten door heel veel prijzen mee te nemen naar Duitsland. Geweldig!! Dat is een soort Wiedergutmachung voor Papenburg vorig jaar waar wij, Nederlanders, ons als een stel hongerige prooidieren op de prijzen storten. Ze kwamen dit keer ook van Wilhelmshaven waar we uitgenodigd zijn voor het toernooi daar op zaterdag 20 april.

Vanuit Ten Boer waren we met 14 jeugdschakers. Elisa kon niet meedoen omdat ze het kwalificatietoernooi in Utrecht speelde en Timo was gaan dammen (?) om als provinciaal kampioen gehuldigd te worden. Waar we in vroegere jaren eigenlijk alleen kans op eremetaal hadden bij de prijzen voor meiden, hebben we nu een groep die ook in hun categorie de boventoon voeren. Hierdoor was de oogst erg hoog: in drie categorieën werd een clublid kampioen, in de Topgroep werd Bram tweede en in de C- en de D-categorie hadden we ook een prijs. 

Laat ik onze veertien spelers langslopen.

Bram speelde in de Topgroep. Met de hoogste rating is de druk ook heel hoog. Vooral als je weet dat elk verlies of elke remise uitgebreid wordt nabesproken. En als je dan weet dat je elke zet die bananenschil kan tegenkomen en dat je ook gewoon stellingen hebt die erg moeilijk te spelen zijn, waardoor je in permanente tijdnood kunt komen, dan begrijp je dat het alleen maar knap is als je na zes ronden gedeeld eerste bent geworden. De partij tegen David Kolijn was een mooi voorbeeld van de druk. De stelling is beter voor je maar de stelling is ook erg complex om te berekenen of je wel of niet een geforceerde variant kunt spelen. Je investeert veel tijd (en krijgt er per zet maar 3 seconden bij) en als je besluit om het rustiger aan te pakken wordt de tijdsdruk erg groot. In de fase dat de stukken over het bord vliegen, mist David een winst en wint Bram op tijd. 
Door een verlies in de eerste ronde heeft Bram bovendien een probleem met zijn weerstandspunten. Weerstandspunten is de som van de score van al je tegenstanders. Dus heb je tegen iemand gespeeld die 1, iemand die 2,5, iemand die 3, en twee tegenstanders met 4 punten hebben dan heb je 14,5 weerstandspunten. Als je in het begin van het toernooi verliest, speel je tegen tegenstanders die een lagere score hebben dan de tegenstanders van de spelers die tot dan wel alles hebben gewonnen. 
In ronde 6 heeft Luka 5 uit 5 en Bram en Hendrik 4 uit 5. Als Bram wint is de kans erg klein dat hij het toernooi wint want onderling resultaat telt niet. Het gaat om die weerstandspunten. 
Hij overspeelt Luka vanuit een gelijke stelling.
Bram (wit, aan zet) tegen Luka
Deze stelling lijkt bijna helemaal gelijk (symmetrische pionnenstructuur zonder spanningen, zelfde stukken), maar er is een aandachtspunt: wit staat behoorlijk voor in de ontwikkeling en het paard op e5 is niet gedekt. Er volgt 1. Pf5 (andere ideeën zijn 1. Pb5, 1. Ld4 en 1. Lg5, allemaal met het idee om de ontwikkeling van de zwarte loper en zwarte toren op te houden) 1... g6 (niet fout, maar geeft wel een nieuw tactisch motief: de lange diagonaal waar twee ongedekte stukken en een toren op staan. 1... Pc4 stelt wit de vraag of wit de pion op b2, loper op e3 wil behouden. Na 2. Lc1 is de loper niet meer zo makkelijk in staat om naar d4 te gaan) 2. Ld4 (stelt de volgende vraag en daardoor mogelijkheid om fout te gaan. Nu is 2... Pfd7 één van de weinige zetten die de stelling in evenwicht houdt. Het idee is dat wits paard op f5 aangevallen is, waardoor je na 3. f4 'gewoon' 3... f6 4. fxe5 fxe5 kunt spelen en de loper en het paard zijn aangevallen. Je moet er maar opkomen. Luka gaat nu de mist in met) 2... Ld6 (probleem van deze zet is dat wit na 3. f4 gxf5 4. fxe5 een dubbele aanval heeft. Ik zat zelf overigens naar 3. Pxd6+ cxd6 4. Pb5 te kijken) 3. f4 Ped7 4. Pxd6+ cxd6 5. Pd5 Pxd5 6. Lxh8 Pxf4 7. Txd6 Kc7 8. Td1 Kc6 9. Tf1 g5 10. Lc3 Kd5 11. Ld2 Ke4 12. Lxf4 gxf4 13. Te1+ Kd4? 14. Td1+ 1-0
Hendrik speelt remise en Bram wordt gedeeld eerste met Luka. Op weerstandspunten ontvangt Bram de tweede prijs.

In de Open groep hebben we dus 13 spelers. In de AB-categorie zijn dat Daniël en Eline. Daniël speelde een wisselend toernooi. Met 5 uit 8 en een goede overwinning op Alhassan Moneer als resultaat.

Eline speelde af en toe mee op de hoogste borden. Maar juist op die momenten ging er iets fout, zoals een dame weggeven. Ze speelde tegen 4 Duitse spelers en haalde daar 2,5 punt tegen.

In de C-categorie speelden Imre, Sarah, Niek, Merijn, Noa en Paulien mee. Paulien had een geweldige middag en haalde 5 uit 8 en een positieve W-We. Wat er bij Niek mis ging weet ik eigenlijk niet. Hij kan geweldig spelen, maar gisteren begon hij met 2 uit 6. Gelukkig won hij zijn laatste twee partijen. En hij scoorde 50% tegen zijn Duitse tegenstanders.
Ook iemand die zijn dag niet had was Sarah. Ze haalde 4 uit 8 vanmiddag. Kop op, Sarah, als je zo blijft trainen voor het NK komen de resultaten vanzelf. Imre deed het heel goed. In de tweede ronde speelde hij al op bord 9 en met 4 uit 6 leek hij op weg te gaan naar een podium. Helaas verloor hij de laatste twee ronden, waardoor hij er net vanaf viel. Wel een uitstekende oefening met het oog op het BSK op 6 april. Way to go.
Noa stond met 5,5 uit 8 nét niet op het podium. Ze werd zesde in haar categorie. Ze begon prachtig met 2,5 uit 3 terwijl de remise eigenlijk ook bijna een winst was. In de vierde ronde op bord 6 verloor ze en ook de ronde daarna ging niet goed. Maar Noa ontwikkelt zich héél snel en ze eindigde met 3 uit 3. Bijzonder knap is haar overwinning op de sterke Jesse Kooke. 
Merijn speelde een fantastisch toernooi. Je denkt vaak dat hij maar wat aan het schuiven is op het bord, maar er zit vreselijk veel scherpte in zijn spel. Hij begon met 3 uit 3 o.a. door een knappe overwinning op onze Thijmen. Hij speelde daardoor maar liefst 5 keer op de 10 hoogste borden. In de vierde ronde volgde een verlies. Sleutel tot zijn succes was de remise tegen Zamee Linger. Die bood in volgens Merijn gewonnen stelling opeens remise aan. Hierna volgden nog twee remises o.a. een salonremise tegen Joris. Behalve de enorme beker wil ik ook vermelden dat Merijn 3,5 uit 4 tegen de Duitse tegenstanders scoorde!
De D-categorie had maar liefst 6 prijzen doordat hier de meeste deelnemers zaten. Vanuit Ten Boer alleen Hannah en Isa. Is begon goed met 2 uit 3. Vooral de partij in ronde 3 tegen Jeroen Botter was bijzonder knap. Ik heb er een tijdje bij gezeten en het einde gezien. Wat speelde Isa dat eindspel sterk. Hierna sloeg de vermoeidheid toe en volgde nog maar 1 overwinning. Toch had ze met 3 uit 8 een positieve W-We, dus een ratingstijging komt er aan.
Hannah speelde een goed toernooi. Met 6 uit 8 eindigde ze als één van de twee meiden op het podium. Ze begon met 3 uit 3 en pas de sterke Jonas Klages uit Duitsland kon haar verslaan in de vierde ronde. Hierna weer een overwinning, maar in ronde 6 ontmoette ze de briljant spelende Joris. Joris won verdiend en zo zie je maar dat er soms stellingen zijn die de één beter liggen dan de ander en dat het verschil in sterkte opeens vervaagt. Gelukkig won Hannah de laatste twee partijen en eindigde ze zo op de vierde plek in de D-categorie.

Geen opmerkingen: