zondag 6 januari 2019

Twee titels en drie NK-plekken voor SC Ten Boer

Foto's: album Harry Gielen.
Vandaag werd de tweede dag van de PJK's georganiseerd. Het was voor onze jeugdclub een succesvolle dag. Niet alleen waren we de club met de meeste deelnemers, maar we haalden ook twee titels binnen. Samuel werd algemeen kampioen in de F-categorie en Elisa bewees haar enorme talent opnieuw door de D-titel te veroveren.
Rafael met Deen (foto Harry Gielen)

AB-kampioenschap

Rowin en Wyona deden mee in het AB-kampioenschap. Wyona scoorde 2 punten en Rowin slechts 1,5. Voor Rowin was duidelijk wat de oorzaak was. Hij was de afgelopen dagen niet aan veel slaap toegekomen en dan red je het niet. Wel is het heel mooi dat hij nog steeds het voorbeeld voor onze jeugdspelers is. Daar mag hij heel tevreden over zijn.
Rowin stond erg goed tegen Wyona maar verloor
Wyona speelde goed maar haalde niet het bijbehorende resultaat. Tegen Remmelt liet ze zich in gewonnen stelling mat zetten en in de laatste ronde tegen Loek mocht ze lang hopen op een sensatie. Vooral het rapid tempo is niet ideaal voor Wyona. Dat kost haar punten.
Daan tegen Wyona, Wyona heeft
hier nog steeds de betere stelling
Onze oud-kampioen Daan kwam net te kort voor de titel. Wel werd hij gedeeld tweede.
Daan, Loek en Tijmen

D-kampioenschap

In het D-kampioenschap goede resultaten. Yanou, Giovanni, Jan, Danique en Elisa streden hier om de NK-plekken. Door de drukte met de FGH-kampioenschappen heb ik eigenlijk alleen de laatste ronden en de barrage meegekregen.
de toernooizaal met op de voorgrond de FGH-groep
Yanou speelde voor haar doen een goed toernooi. Ze zette één keer pat en verloor een gewonnen stelling. Daardoor haalde ze 1,5 punt. Yanou komt er vanzelf, want ze gaat nog steeds vooruit.
Yanou
Dat ze bij de familie er veel aan doen zag ik duidelijk bij Danique. Die verraste met een score van 4 uit 9! Daarmee had ze recht om een barrage met Serana en Eli Alia te spelen. Wat ik daar zag beval me heel erg. Ze is hard vooruit gemaakt en maakt bijna geen fouten meer. In de eerste play off wedstrijd wist ze alle valletjes van Serana te omzeilen en leek te winnen. In het pionneneindspel ging Serana bijna door de vlag maar uiteindelijk bleven er geen pionnen over en moest Danique in remise berusten.
Danique
De tweede partij tegen Eli Alia moest gewonnen worden. Danique begon agressief en viel met de g- en h-pion direct aan. Het werd een enorm ingewikkelde partij met een stuk of 10 penningen over de e-lijn, d-lijn, diagonaal b5-e8 en diagonaal e5-h8. Zo ingewikkeld dat we beide meiden moeten complimenteren dat er geen onreglementaire zet werd gedaan. Danique heeft in een fase gewonnen gestaan. Dit kwam mede door haar goede verdediging. Eli Alia heeft alleen meer ervaring. Ze wist beter waar ze zich op moest richten en zette uiteindelijk mat. Wellicht dat de koningszet Ke1-f1 wel genoeg voor winst was geweest.
Nu viel Danique net buiten de NK-plekken, maar als je zo doorgaat met je ontwikkelen Danique dan gaat het je volgend jaar wél lukken.
Giovanni had met f7# kunnen winnen
nu werd het remise na 1. g7+ Kxh7 2. gxf8D pat
Jan heeft in de maanden november en oktober minder geschaakt. Hierdoor miste hij de vingervlugheid achter het bord. Met 4,5 uit 9 bleef zijn score achter bij wat hij kan. Want schaken dat kan onze Jan. Binnenkort met Elisa weer aan het oefenen, dan ben je er snel weer bij.
Giovanni scoorde super met 4,5 uit 9. Meerdere spelers met een hogere rating wist hij te verslaan. Giovanni heeft nog veel groeipotentie en als hij er zich op toelegt zullen ook kinderen met een rating hoger dan 800 slachtoffer worden van zijn klare en heldere speelstijl. Daarbij is rekenen en het toeslaan bij kansen zijn sterkste eigenschap.
Elisa werd meisjeskampioen!! Ze haalde 5 punten. Elisa is met hoor rustige spel wel in staat om het 1000+ spelers moeilijk te maken. Ik zag het in de laatste ronde toen ze het Léon erg moeilijk maakte. Ze stond wel een stuk achter. Toch volgde er een enorme aanval op de koning van Léon, o.a. door een mooie torenlift. Hoe weet ze zulke zetten toch te vinden? Knap hoor. Uiteindelijk verdedigde Léon goed en kon Elisa niet winnen. We kunnen in elk geval erg trots zijn op haar prestatie en met de nodige training moet een goed NK erin zitten.
alle NK-gangers in de D-categorie
Elisa meisjeskampioen (foto Harry Gielen)

FGH-kampioenschap

Hier heb ik het meeste van mee gekregen. Het toernooi had maar liefst 11 deelnemers. Een hele groep na de afgelopen jaren met slechts enkele deelnemers. SC Ten Boer kwam met Samuel, Tyron, Gijs, Niek en Rafael naar het toernooi. Vooral in de F-categorie leek een NK-plaats voor het grijpen.
Rafael in kansrijke positie
Rafael speelde mee met de H-categorie. Hij deed dit verdienstelijk. Leuk is dat je ook meteen ziet waar het beter kan: matzetten. Nu zette Rafael een keer pat en vergat hij een keer om mat te zetten waardoor zijn tegenstander alsnog vele zetten later kon winnen. Ook werd hij zelf een keer pat gezet.
Gijs was net als Rowin wat moe na een logeerpartij. Hierdoor bleef Gijs onder zijn niveau. Een paar mooie kansen kreeg hij wel. O.a. tegen Abe stond hij helemaal gewonnen. Hij wilde echter pionnen naar de overkant brengen, waardoor hij alsnog mat werd gezet. Volgende toernooi weer beter Gijs, want je bent wel goed bezig: hoe meer je speelt hoe beter het gaat worden.
Gijs tegen Rafael
Niek heeft ook heel veel talent. Hij ziet dingen snel en ziet ook al veel. Helaas is de eerste zet die je zit niet altijd de beste. En als je je stuk al hebt aangeraakt moet je er mee spelen. De komende weken gaan we daaraan werken, Niek, en dan komt jouw kans snel genoeg.
de partij is na 10 minuten afgelopen,
er zijn slechts 22 seconden minder op de klok!
En dan komen we bij de twee spelers waarbij het talent en de ervaring al wel in harmonie zijn. Tyron en Samuel maakten er een spannende middag van. Samen met Choky en Abe speelden ze om de toernooiwinst én de titel. In de tweede ronde moesten Choky en Tyron al tegen elkaar. Choky won en daarmee leek Choky goede kans te hebben om kampioen te worden. Choky bleef namelijk winnen. Dat deed Samuel echter ook. Samuel had in de eerste ronden een makkelijker programma, waardoor hij goed in ritme kon komen en er ook aan kon wennen om rustiger te spelen. Dat hielp enorm toen hij in ronde 8 tegen Abe en ronde 9 tegen Choky moest spelen. Tegen Abe speelde hij rustig genoeg om te winnen. Tegen medekoploper Choky ging het ook goed. Na het bekende trucje 1. e4 e5 Dh5 g6 3. Dxe5+ Le7 4. Dxh8 stond Samuel al gewonnen en hij liet het niet meer schieten.
Samuel heeft Choky mat gezet
Dat leek dus kat in het bakkie. Maar Tyron had ondertussen ook alles verder gewonnen en was in ronde 10 de tegenstander. Samuel leek hier ook te winnen. Hij kon mat zetten met Tc1+, maar toen hij het zag had Tyron net veld c1 met de dame gedekt. Samuel was van slag en verloor ook nog direct een stuk en liet zich toen mat zetten op de onderste rij. Nu was het Tyron die de beste papieren voor het kampioenschap had.
Tyron was goed in vorm en werd daardoor bijna kampioen
Hij moest alleen in de laatste ronden wel winnen van Abe. Tyron kwam wel goed te staan, een stuk voor. De koningsstelling was wel beschadigd en toen Tyron zijn dame en loper juist op de damevleugel ontwikkelde kon Abe mat zetten op de h-lijn. Tyron werd hierdoor tweede bij de F's en derde in de eindstand (8 uit 10). Samuel versloeg tegenstander Mehran, waardoor hij algemeen kampioen in de F-categorie werd. Nog maar een half jaar lid van de club en dan al zo'n succes! Jullie hebben beide veel mogelijkheden en bij gerichte training zit er nog veel progressie in. We gaan Tyron en Samuel nu voorbereiden op het nationale Pupillenkampioenschap op 29 juni in Meppel.
Het podium bij de F's met kampioen Samuel en
nummer 2 Tyron (foto Harry Gielen)
Het PJK was een leuke ervaring. Er stond een goede geoliede organisatie, met Marjet en Roland aan het hoofd. Sjoerd en Yeb waren de wedstrijdleiders tijdens de twee dagen. Al met al was het ene heel goed team, waarbij we elkaar goed aanvulden. De zaal was erg prettig en ook voor de rest verliep het toernooi goed. Met leuke enthousiaste deelnemers. Wat mij betreft volgend jaar zelfde plaats en zelfde tijd.

Geen opmerkingen: