zondag 23 september 2018

Twee prijzen op Stappentoernooi

Gisteren zijn we met 7 jeugdleden naar het stappentoernooi van de Nosbo geweest. Met 42 deelnemers was het beter bezet dan vele jaren. Onze 7 spelers hadden een leuke middag op het goed georganiseerde toernooi.
Tyron
Tyron speelde in de groep jeugdschakers die nog geen diploma hebben. Hij deed het heel goed met 5 uit 7. Tyron denkt oorspronkelijk. Hij ziet het resultaat van zijn overpeinzingen en past vervolgens zijn stijl aan. Ook pikt hij instructies goed op. Zo werd hij er op gewezen dat hij geen stukken die al ontwikkeld zijn terug moet zetten op een passief veld. De volgende partij kun je zien dat Tyron het oppikt en toepast. 
Tyron gaat helemaal op in zijn spel
Met 5 uit 7 werd Tyron 3de van de 9 spelers. Helaas bleek er geen 3de prijs te zijn en bleef alleen het diploma als aandenken van een goede middag over.
Giovanni
Jadon, Isidora en Giovanni speelden mee bij Stap 1. Giovanni schoot uit de startblokken met 2 uit 2 en later 3 uit 4. Hij leek op streek te zijn naar een podiumplaats, maar op de één of andere manier ging het daarna mis. Met 4 uit 7 een redelijk resultaat en met de mogelijkheid om te verbeteren in de tweede helft van een toernooi, zullen er in de toekomst nog veel kansen volgen! Nu werd hij 6de van de 11
Isidora
Isidora speelde in het begin van het toernooi ook de sterren van de hemel. Ze is echt heel erg gegroeid. Ze heeft ook dingen zelf geleerd zag ik. Vooral de plekken waar ze stukken neerzet is goed geworden: een toren in de baan van de vijandelijke dame of koning, een loper die naar f7 kijkt zijn voorbeelden. Na een galavoorstelling in de eerste ronde tegen Jadon en 3,5 uit 5 in de ronden daarna leek de tweede prijs binnen handbereik. Helaas gooide een sneue 0 in de laatste ronde roet in het eten. Nu werd ze 4de en viel nét buiten de prijzen.
Jadon had het moeilijk na het verlies tegen Isidora in ronde 1.
Jadon tegen Isidora
Ook ronde 2 ging verloren. Daarna herpakte hij zich en won alle 5 volgende partijen.
Jadon
Jadon versloeg daarbij en passant ook nog eens de ongeslagen winnaar van de poule. Jadon is een erg groot talent, dat zichzelf goed heeft leren schaken. Pas in april kwam hij bij onze club en nu speelt hij al in de sterkste groep. In de reguliere competitie begon hij met 2 uit 2 tegen de ervaren cracks van onze club! Gisteren werd hij gedeeld 2de en op weerstandpunten kreeg hij de 3de prijs.
Jadon met prijs
In de Stap 2 groep ook goede berichten. Olaf viel op met zijn 50% score. En daarbij zat een 0 zonder enige vorm van strijd: hij liet pardoes mat toe in de opening. Hiddo instrueerde hem om nooit meer zomaar de g-pion naar voren te zetten in de opening en vervolgens reeg hij punten aan elkaar.
Olaf
In de eerste ronde een gelukkige remise met pat. Wel heel bewust op gespeeld overigens. En het mat tegen Luka Brader in de laatste ronde was van zeldzame schoonheid. Een enorme plusscore was het resultaat van deze middag met de gedeeld 8ste plek.
Ernst zit achter Daniël
Speciale aandacht op ons weblog voor Ernst van den Bogaart. Hij is lid van Staunton, maar maakte deel uit van het ONJK-kamp waar we als Ten Boer elk jaar heen gaan in augustus. Bovendien is hij familie van jeugdleider Roelof. Hij heeft enorm veel talent. Begrijpt ook meer van het spel dan veel van zijn tegenstanders. Met geen ervaring bij zulke toernooien deed hij het heel goed zaterdag. Hij won prachtige partijen en had bijvoorbeeld ook de latere groepswinnaar moeten verslaan. In tijdnood raakte hij echter in de war en verloor onverdiend. In de laatste ronde kreeg hij opdracht om de medekoploper van Rowin te verslaan en dat deed hij afgetekend. Met de ervaring die hij nu heeft opgedaan in de jungle van de jeugdtoernooien, gaat hij een grote rol spelen de komende tijd. En we zouden hem maar wat graag bij SC Ten Boer adopteren! Hij eindigde gelijk met Daniël met 4 uit 7.
Daniël, Rowin en Olaf
Daniël speelde heel goed. Als dan de resultaten achter blijven is dat wel jammer. Tegen Rowin en in de laatste ronde stond hij gewonnen, maar verloor alsnog. Als hij één van deze partijen had gewonnen was hij gewoon eerste geworden. Alleen in de tweede ronde werd hij redelijk van het bord afgezet. Toch zie ik alleen maar winst bij Daniël: hij oefent en wordt sterker doordat hij het spel beter begrijpt en ook sneller combinaties ziet en varianten uitrekent. Goed gedaan Daniël.
Daniël
Rowin tenslotte speelde een wisselend toernooi.
Rowin
Goed gespeelde partijen werden opeens weggegeven door één ongecontroleerde zet. Al in de eerste ronde was dat zo: een gewonnen stelling werd uiteindelijk pat. Hierna volgden nog twee remises: tegen Ernst na een lange en buitengewoon knappe partij van beide kanten. Ernst speelde strategisch vreselijk goed: offerde twee pionnen voor een stelling waarbij zwart bijna geen goede zetten meer had. Rowin offerde uiteindelijk een stuk om remise te vinden. In de vijfde ronde nam Rowin remise omdat hij in gewonnen stelling te weinig tijd had om de winst uit te spelen. Met nog één ronde te gaan stond Rowin met 4,5 uit 6 gedeeld 1ste. Helaas ging het in de laatste ronde mis en werd Rowin slechts 2de. Wel had hij met Daniël de meeste weerstandspunten.
Al met al een leuk start van het nieuwe jeugdseizoen. Marjet heeft een goede zaal gevonden in Hoogkerk en Hiddo, Boudewijn en Ronald leidden het toernooi prima. Dank daarvoor.
Rowin met tweede prijs

Geen opmerkingen: